İÜ TIP ÖĞRENCİLERİNDEN SAĞLIK SORUNLARINA ÇÖZÜM PROJELERİ... İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından sağlık alanında yaşanan sorunların çözümü için bir dizi öneri içeren 12 adet projeden 11’i TÜBİTAK desteği almaya hak kazandı.
Turgut Özal Tıp Merkezi eski başhekimlerinden, Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar’ın koordinatörlüğünde, tıp fakültesi öğrencilerinin, Göz, KBB, Kalp Damar Cerrahisi, Gastroenteroloji, Tıbbı Farmakoloji, Beyin Cerrahisi, Üroloji, Kardiyoloji ile Tıp Bilimi ve Biyoistatistik dallarında yazdığı ve sağlık alanında yaşanan sorunların çözüm önerilerini içeren 12 projeden 11’inin TÜBİTAK proje desteği almaya hak kazanması Tıp Merkezi camiasında heyecan ve coşku yarattı.
Tıbbi Farmakolojiden Prof. Dr. H. Ahmet Acet ve Prof. Dr. Hakan Parlakpınar danışmanlığında Tıp Fakültesi Dönem IV öğrencileri Şahabettin Kalı-Mehmet Akif Türköz ikilisi ile Begüm Özlem Yaman; Kalp Damar Cerrahisinden Prof. Dr. Cengiz Çolak danışmanlığında Tıp Fakültesi Dönem IV öğrencisi Beyzanur Su; Beyin Cerrahisinden Doç. Dr. M. Akif Durak danışmanlığında Tıp Fakültesi Dönem IV öğrencisi Esra Erşan; Gastroenterolojiden Prof. Dr. Murat Aladağ danışmanlığında Tıp Fakültesi Dönem IV öğrencileri Eyüp Polat-Elif Sarı ikilisi; Ürolojiden Prof. Dr. Ali Beytur (TÖTM-Başhekimi) danışmanlığında Tıp Fakültesi Dönem IV öğrencileri Hatice Göncü-Zeynep Demirkaya ikilisi; Kardiyolojiden Prof. Dr. Hasan Pekdemir ve Prof. Dr. Jülide Akaycan danışmanlığında Tıp Fakültesi Dönem IV öğrencileri Miray Altıntaş ile Müslime Bilici-Yasemin Gökalp ikilisi; Tıp Bilişimi ve Biyoistatistikten Prof. Dr. Cemil Çolak danışmanlığında Tıp Fakültesi Dönem V öğrencisi Ömer Faruk Köroğlu; Göz Hastalıklarından Doç. Dr. Nihat Polat danışmanlığında Tıp Fakültesi Dönem IV öğrencisi Şulenur Soysal ve KBB Hastalıklarından Doç. Dr. Yüksel Toplu danışmanlığında Tıp Fakültesi Dönem IV öğrencisi Tuba Parmaksız tarafından yazılan 11 proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi.
“Fakültem ve öğrencilerim adına gurur duydum”
Projelerin genel koordinatörlüğünü yürüten Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, 2015 yılı Sağlık Bilimleri alanında TÜBİTAK Bilim Teşvik ödülü sahibi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, öğrencilerinin büyük bir başarıya imza attığını belirterek “Fakültem ve öğrencilerim adına gurur duydum” dedi.
Elde edilen bu başarının, şu ana kadar yapılan başvurular içerisinde en fazla kabul alan bir dönem olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Parlakpınar, “İlimiz ve üniversitemiz açısından çok önemli. Bu projelere emek harcayan Tıp fakültesi öğrencilerimi ve değerli danışman öğretim üyesi hocalarımızı kutluyorum. Tıp fakültesini okumanın zorluğu ile beraber böyle bir proje etkinliğinin içerisinde özveri ile bulunmayı da ayrıca tebrik ediyorum" diye konuştu.
Öğrencilerin hazırladığı projelere ilişkin kısa bilgi de veren Prof. Dr. Parlakpınar, şunları söyledi:
“Bu projeler danışman öğretim üyesi ile beraber hazırlanmış sağlık alanındaki bir sorunu çözmeye yönelik projelerdir. Bir yıl içerisinde projelerin sonuçlandırılma zorunluluğu vardır. Projelerin sonuç raporlarından sonra daha önceki yıllarda olduğu gibi proje sahibi olan öğrencilerimiz danışmanları rehberliğinde bunları ulusal veya uluslararası kongrelerde sunabilirler ve yurtdışı makale yapabilirler. Bunu daha önce başaran çok öğrencimiz oldu. Hatta bu proje çalışmalarından sonra daha da fazla bir arzu ile Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS)’nı kazanan, uzmanlık yapan ya da doktora yapan öğrencilerimiz var. Bu yaşlarda iken akademik bir bakış içerisine girmeyi, bir proje yazıp sonuçlandırabilmeyi ve sonuçları bilimsel ortamlara taşıyıp savunabilmeyi çok önemsiyorum.”
2012 yılından beri TÜBİTAK tarafından kabul edilen 63 projede 76 adet Tıp Fakültesi öğrencileri ile ve pek çok sayıda danışman öğretim üyesi ile beraber bu türden proje etkinliklerinin içinde bulunduğunu anımsatan Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, daha önceki yıllarda ortalama 8-10 proje aldıklarını belirtti ve kendi akademik çalışmalarının yanı sıra öğrencileriyle yaptığı bu çalışmaları da çok önemsediğini ifade etti.
Ülkenin geleceğinin teminatı olan gençlerin ve özellikle de tıp alanında yetişen genç hekim adaylarının mevcut bir sorunu çözmek için bilimsel proje üretmek zorunda olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Parlakpınar “Bugün öğrenci projesini kazananlar yarın bu proje yazma ve sonuçlandırma disiplini sayesinde daha büyük projelere imza atabilirler diye düşünüyorum. Bu tür başarılar, diğer öğrencileri de motive edecek ve ders başarılarını artıracaktır. Bugüne kadar çok sayıda TÜBİTAK projesi kazanan, kongrelerde ödül alan ve bu çalışmalarını uluslararası makalelerde yayımlayan öğrencilerim var. Bu başarının yine arka planında daha önce Tıp Fakültesinde gerçekleştirilen proje yazma eğitimlerinin de çok büyük katkısı var” ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Hakan Parlakpınar açıklamasının sonunda proje yazan, bilimsel teşvik kazanan öğrenciler ile danışman öğretim üyeleri ve sürece katkı sunan bölüm asistanlarını bir kez daha tebrik etti.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com