SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Cumhurbaşkanı Kürsüden İnmeden Konut Fiyatları Artırıldı!'

'Cumhurbaşkanı Kürsüden İnmeden Konut Fiyatları Artırıldı!'
A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladığı konut kredisi projesinden neyin amaçlandığı anlaşılamazken, Malatya ESOB Başkanı da konut fiyatlarını fırlatan açıklamaya bir anlam veremediğini içeren değerlendirmeler yaptı.

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, ekonomik sıkıntıların atlatılması için tüm destek ve uygulamaların tabana, köylüye, çiftçiye ve esnafa verilmesi gerektiğini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımız ev kredisi müjdesini verdiğinde daha kürsüden inmeden ev fiyatları büyük oranda arttırıldı” dedi.  

MESOB Başkanı Şevket Keskin’in olağan genel kurulda yeniden MESOB Başkanlığına seçilmesinden dolayı Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül ve Yönetim Kurulu Üyelerinin  hayırlı olsun ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk defa konut sahibi olacaklara kredi faiz oranının 0.99 olarak uygulanacağını açıklamasından sonra piyasada oluşan son durumu istişare ettiler.

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İlk defa konut sahibi olacaklara 2 milyon liraya kadar birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi uygulamasını açıklamasından sonra konut fiyatlarının büyük oranda arttırıldığını belirterek piyasada kontrol ve denetim olmadığını kaydetti.

Keskin, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması ile yeni bir kredi imkanı doğdu. Evi olmayan ve ilk defa ev alacaklar için 2 milyon TL’ye kadar bir kredi imkanı veriliyor. Bunun ülke ekonomisi için bir fayda getireceğini inanmıyorum, Bilindiği gibi KDV indirimi yapıldı ve devlet KDV indiriminden dolayı zarar etti, ama marketler fiyatları arttırdılar ve vatandaşa KDV indirimi yansıtılmadı ve bundan bir fayda görmedi. Bu durumu sayın Cumhurbaşkanımıza da arz ettim. Hükümetimiz tarafından piyasaya bir para sürülecekse, piyasanın canlanması için bir çalışma yapılacaksa, bu destekler çiftçiye, köylüye verilmesi lazım ve arkasında da dönüp esnafa destek verilmesi lazım. Aksi takdirde konut alımları ile ekonominin düzeleceğine ben şahsen inanmıyorum. Para mümkün olduğu kadar, üretime, alt tabana ve alana yayılmalı. Destek ve kredi imkanları öncelikle üretime yönlendirilmeli. Çiftçiye, köylüye, esnafa imkan verilmeli.” Şeklinde konuştu.

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin şöyle konuştu:

“Sayın Cumhurbaşkanımız açıklama yaptıktan sonra daha kürsüden inmeden konut fiyatlarına 300 bin TL zam yaptılar. Bu konut satanlarında adı karaborsacı ve stokçu olması lazım. Mutlaka hükümetin bu konunun üzerine eğilmesi lazım. Ekonomi alanında önümüzü göremiyoruz. Bugün 1 milyon TL’ye satılan evin hemen 1.5 milyon TL’ye çıkartılması insanları şaşırttı, insanları bunalttı, ‘ne oldu, nasıl bir iş oldu?’ 24 saat içerisinde değil, Sayın Cumhurbaşkanı kürsüden iner inmez konut fiyatlarına 300-400 bin TL  artırım yapıldı. Bu ne adalettir ne bir ahlaktır, bu tamamen bir gasptır, insanları gasp etmek, insanları sömürmekten başka bir şey değildir. Böyle bir başı boşluk olmaz. Ülkede kontrol yok. Devletin sorması lazım; ‘Sen bu konutu düne kadar 1 milyon TL’ye veriyordun, 24 saat geçmeden neden 1.5 milyon TL’ye yükselttin?, nerde  zam geldi, ne yaptın? Sen binayı bitirmişsin, her şeyini yapmışsın, 1 milyon TL’ye binayı satamazken, bugün kalkmış 1.5 milyon TL’ye satmaya kalkıyorsun.’ Hükümetin bu durumun üzerine gitmesi lazım. Böyle bir durumda ekonominin düzelmesi mümkün değil. Bunu herkes biliyor, köydeki Ahmet Ağa’da biliyor, çarşıdaki Mehmet Efendi’de biliyor. Hepimiz de bunun bilinci içerisindeyiz. İlk defa ev alacaklar için uygulanacak olan konut desteğinin ekonomiye destek sağlayacağına inanmıyorum, bu biraz daha stokçuların iştahını kabartacak, onlara heyecan verecek bir uygulama. Bu yine zenginin işine gelecek, fakir-fukaraya pek bir şey olmayacak.”

Keskin, “Siz eğer mazotun fiyatını 24 TL yaparsanız, siz Antalya’da domatesi, biberi, salatalığı 1 TL’den de  verseniz bile biz bunu burada 7-8 TL’ye yemek zorundayız.  Akaryakıt fiyatlarında ÖTV ve KDV’de oranlar düşürülmeli. Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında oranlar düşürülmeli. Tabanı rahatlatacak uygulamalar yapılmalı. Çitçiyi, köylüyü, esnafı kalkındırmadan, müteahhitlerle ekonominin düze çıkacağına ben inanmıyorum.” diye konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Halim (2 yıl önce)
    Faize bulaşmak istemeyen adama ev aldırmayan Reis. Müslüman isen evsizsin. Diğer türlü Müslüman isen de müteahhitsin. Müteahhitler evleri 1 milyonun üstüne taşımayı başardı. Malatya'da konut sıkıntısı yok. İnsanlar mültecilerle aynı yerde kalmak istemediği için Yeşilyurt hattına girmek istiyor. Allah'ın izni ile seçim sonrası mülteciler dönerse o müteahhitler o evleri yarı fiyatına zor satacak. Gaza gelip tepeden ev almayın. Sadece Bostanbaşında yeni yapılan 2000 konut var. Boş. Nüfus 3 bin artıyor yılda. Sadece bostanbaşı bile 5 yıllık stok üretiyor. Ev almayın. Müteahhitlerin ve Reis'in planına uymayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Demek ki iyi planlanmamış ve başarısız bir proje. Fiyat artışları serbest piyasa ve bu duruma ortam oluşturulduğundan ortaya çıkmaktadır. Mesela Kanada da emlak fiyatları artışını önlemek için yabancıya emlak satışlarını yasaklamayı gündemine almıştır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (2 yıl önce)
    Allah Cellecelaluhu bu fırsatçılar Fırsat Vermesin Vicdansızlar
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Polat (2 yıl önce)
    Bunda eleştirilecek bişey yok kardeşim. Talebi arttıracak herşey fiyatı arttırır. 250bin $ a satılan vatandaşlık fitili ateşledi. Faiz indirimi farklı birşey değil. Kentsel dönüşüm teşvikleri aynı şey.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa Karabulut (2 yıl önce)
    Herkese selam ve saygılar Sayın Cumhurbaşkanımız bunu halk için yaptı ama herzaman olduğu gibi fırsatçılar sahne aldı bu hep böyle oluyor Devlet tüm kurumlarıyla sahada olmalı özellikle maliye ağır cezalar uygulanmalı bu insanlar senelerdir böyle Devlet yokmuş gibi istediğini yapıp bu da yanlarına kar kalıyor maliye etkin bir şekilde sahada olmalı ne vcut durum onlara ödül gibi oluyor devlet bunu yapacak güçte ama ne oluyor anlayamıyoruz ezilen kaybeden yine bazı kesim oluyor bunlara uygulama çok zayıf ve yetersiz galiba yine onlar kazanacak insanın hani Devlet nerede diyesi geliyor
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Malatya'da ki müteahhitlerin %90 ı reisi çok seven ve destekleyen görüşte. Şimdi fırsatçı kim?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa Karabulut (2 yıl önce)Koyün delisi isimli kullanıcı yorumuna
    Tamam bende ondan bahsediyorum onlar Reisin adamı değil zamanın adamları en tehlikeli ve çıkar ve menfaati her şeyin üstünde görürler kim iktidarda olursa ondan tarafı olurlar bu hep böyle gidiyor bunlar takibe alınır bitirilirlerse o zaman Türkiye düzelir yorumunuza teşekürler
    0
    0
    Yanıtla
  • Münebbih (2 yıl önce)
    Çok dikkatli olunacak zamanlar. Kimse ne yaptığını ne de yapacağını biliyor. Dolara dayalı para sistemi kalkarken dikkatli olun. Parayı, mutfağında kurabiye yapan Ayşe teyze gibi basanlar ve hükmedenlerle; doların sahibi amerikalı ulusalcıların para ve dünya hegomonyası için çılgınca savaştığı bu kaotik ortamda herkes dikkatli olmalı. Amerkalı ulusalcıların doların bu varoluş savaşını verdiği ortamda hangi dijital para; SDR mi? dijital dolar mı? çekişmesi yaşanan fırtınalı ortamda herkes dikkatli olsun. henüz bu savaşın galibi belli değil yeni dünyayı hangi para sistemi ve hangi güç merkezi yönetecek (asya kökenli pirinç yiyenlerin kalabalık nüfusu arkasına gizlenmiş uzun bacaklılar ve yancıları mı? yada atlantik ötesi ulusalcıları mı?) 1944'te imzalanan 100 yıllık anlaşmaları bozuldu. 100 yıl savaştılar 100 yıl barış içinde kaldılar gelinen noktada tekrar savaştalar. Yeni bir bretton woods 'a yanaşmak istemiyorlar. Paraya hükmedenler dünyaya hükmetmek istiyorlar.
    %17
    %83
    Yanıtla
  • ersin akar (2 yıl önce)
    devlet konut kredilerini kapatsın vermesin mütahitlerin elinde evler kalsın bakalım ne olacak bu sefer nakite ihtiyacı olacağı için bir milyona sattığı evi bu sefer altı yüzbine verecek o zman vatandaş ev sahibi olur. düşük faizden kredi kullanıp ev alacaklar 150 yada 200 bin daha az para vereyim derken bu sefer 400 yada 500 bin daha fazla para verecekeler o zman daha fazla vatandaştan fazla para çıkıyor yani demek istediğim şu konut kredi faizleri düştüğü zman vatandaşın cebinden daha fazla para çıkıyor o yüzden vatandaş yine ev sahibi olamıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat (2 yıl önce)
    İki yıl önce başlamış, maliyeti 250 bin lira yı geçmeyecek dairelere 2,5 milyon istiyorlar. Rant sistemi ve bu sistemi yaratan beton zihniyeti doymak bilmiyor. Yok dünyada böyle bir ballı kazanç. Sümerbankları, Tekelleri yok pahasına satıp betona kurban ettiler. Tarım arazilerini beton arazilerine dönüştürdüler. Bence bu daireleri müteaahitler kendilerine satıp 0,99 kredi ile dolarlarına dolar katıyorlar… sistem bu çünkü
    %90
    %10
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Ev fiyatlari kiralarin fiyatlari arti bu gidisle vatandaslar cadirda yasayacak acil gozum sart
    %100
    %0
    Yanıtla