SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Malatya'dan Giden 900 Top Mermisi Ankara'ya Atılmış

0
Güncellendi - 2018-01-04 20:52:54
Malatya'dan Giden 900 Top Mermisi Ankara'ya Atılmış
A- A+ PAYLAŞ

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 2. Ordu Komutanlığı ve 7. Ana Jet Üssü’nde yaşananlarla ilgili olarak darbe yanlısı oldukları iddia edilen 27’si tutuklu 76 sanığın yargılandığı davanın 8. duruşması yapıldı. Tanık ifadesinde, darbe nedeniyle Malatya'dan Ankara'ya sevkedilen ATAK saldırı helikopterlerinde kullanılmak üzere ayrıca  1500 adet top mermisinin de gönderildiği, bunlardan 900'ünün hain darbe girişimi sırasında kullanıldığı anlatıldı.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Yakınca Spor Salonu’nda görülen duruşmaya 12 tutuklu sanık, geniş güvenlik önlemi altında elleri kelepçeli olarak cezaevi araçlarıyla getirildi. Diğer tutuklu sanıklar ise bulundukları cezaevlerinden duruşmaya SEGBİS üzerinden duruşmaya katıldılar.

-6 GENERAL DURUŞMA SALONUNA GETİRİLMEDİ

Malatya darbe girişimi davasında general olarak yargılanan dönemin 2. Ordu eski komutanı Orgeneral Adem Huduti, 2. Ordu eski Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun, 2. Ordu eski İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili, 2. Ordu eski Harekat Destek Yarbaşkanı Tuğgeneral Zeki Karataş, 2. Ordu Eski Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Ersin Yıldırım ve 7. Ana Jet Üssü’nün eski Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık, duruşma salonuna gelmiyor ve bulundukları cezaevlerinden SEGBİS üzerinden katılıyorlar.

Duruşmayı AKP Genel Başkan Yardımcıları Ravza Kavakçı Kan ile Öznur Çalık da izledi.

-“GÖREVLENDİRME YAZMAYINCA, ANKARA’DAN TALİMAT YAZISI GELDİ”

Malatya Kara Havacılık Alay Komutanlığında görevli Kıdemli Başçavuş Emin Serdar Ünal, 15 Temmuz darbe girişimi günü, 2 ATAK helikopterin akşam saatlerinde Alay’dan kalkış yaptığını belirterek, “Ben o gün nöbetçiydim. Tabur Komutanı Binbaşı Hakan Erol, 2 ATAK helikopterin kalkış yapacağını söyledi. Biz görevlendirme emri yazmayınca, Ankara Kara Havacılık Komutanlığından emir gelmiş, ‘2 tane Atak helikopter hazır edilecek’ diye. ‘Mezun olacak öğrencilerin eğitimlerinde kullanılacağı’ şeklinde yazı yazılmış. Helikopterlerden birisi bakımdaydı, o helikopterin bakımını hızlandırmışlar. Televizyonlarda helikopterleri izleyince durumu anladık.” dedi.

-ATAK’LARIN ANKARA’YA GÖTÜRÜLMESİ 15 TEMMUZ’DAN ÖNCE KONUŞULMAYA BAŞLANDI

Kara Havacılık Alay Komutanlığında görevli Taarruz Helikopter Bakım Onarım Bölük Komutanı Binbaşı Engin Kilercioğlu ise mahkeme de tanık olarak verdiği ifadesinde 15 Temmuz darbe girişiminden önce ATAK helikopterlerinin Ankara’da kurs açılacağı için oraya gideceğinin konuşulduğunu söyledi.

-HELİKOPTER MÜHİMMATLARI 14 TEMMUZ GÜNÜ ANKARA’YA GÖTÜRÜLMÜŞ

Darbe girişimi gecesi Ankara’da bombalama saldırılarına katılan ATAK helikopterlerin 15 Temmuz öncesi Ankara’da olmasının gerektiğini konuşulduğunu, 15 Temmuz darbe girişimi günü ise Ankara’daki Kara Havacılık Komutanlığından gelen bir emir üzerine helikopterlerin Ankara’ya gittiğini aktaran Binbaşı Kilercioğlu, “ATAK helikopterleri eğitime normalde boş olarak gidiyor. Helikopterler mühimmat alarak gitmediler. Mühimmatlar bir önceki gün gitmiş.” dedi.

-TABUR KOMUTANI ISRARLA HELİKOPTERLERİN GÖNDERİLMESİNİ İSTEMİŞ…

Mahkeme Başkanı İzzettin Duman’ın “Israrlı bir şekilde helikopterlerin Ankara’ya gitmesi için çaba sarf eden biri var mıydı?” şeklindeki sorusuna Binbaşı Kilercioğlu; “Eski Kara Pilot Yarbay Hakan Erol, (Ankara’daki Kara Havacılık dosyasında tutuklu sanık) alayda 15 Temmuz günü yapılan devir teslim töreninden sonra beni arayıp helikopterlerin Ankara’ya gideceğini, konu hakkında bilgim olup olmadığını sordu. Normalde benim bilgimin olması lazım. ATAK’larla ilgili mutlaka benim fikrim alınır ancak bilgim yoktu. Bir süre sonra Hakan Erol beni aradı, ATAK’ların Ankara’ya gideceğini söyledi. Kursla ilgi olup olmadığını sordum, ‘hayır, bugün gidecek’ dedi. Öğle yemeği sırasında Kara Hara Havacılık Kurmay Başkanı Mehmet Şahin’in emri olduğu, ATAK’larla ilgili yazı geleceği söylendi. Ankara’da Bakım Onarım Tabur Komutanı telefondan beni aradı ve ATAK’ların bugün Ankara’ya geleceğini söyledi. Ne acelesi olduğunu sordum, sabah ayarlarım dedim, ‘bugün gelecek’ dedi.”

Darbe girişimi gecesi 2. Ordu eski komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin Ankara’ya götürülmesi için istenen İnsanlı Keşif Uçağı (İKU) ile ilgili olarak Binbaşı Kilercioğlu, “Alay komutanımız Albay Hakan Keleş, İnsanlı Keşif Uçağı (İKU) pilotunu çağırarak, ‘Hangi rütbeli ararsa arasın, kesinlikle benim bilgim olmadan İKU kalkış yapmayacak’ şeklinde emir verdi.” ifadelerini kullandı.

-MALATYA’DAN GÖNDERİLEN 1500 TOP MÜHİMMATINDAN 900'Ü ANKARA’DA KULLANILMIŞ..

Kara Havacılık Komutanlığında görevli Astsubay Çağlar Çankaya, tanık olarak dinlendi.

Çankaya, darbe girişiminde yaşadıklarını anlatarak, “13 Temmuz’da Kara Havacılık Alay Komutanı Albay Mustafa Özkan beni odasına çağırarak teğmenlerin atışı olduğunu, mühimmat hazırlamamı, emrin Ankara’dan yazılacağını söyledi. 1 yıldır Malatya’da görev yapıyordum ilk defa benden böyle bir şey istenmişti. Bende odasından çıktıktan sonra Ankara Kara Havacılık Komutanlığında görevli mühimmatçı bir tanıdığım vardı aradım ve durumu anlattım, kendisi bilgisi olmadığını söyledi. Daha sonra yine Ankara’da bulunan devre arkadaşımı arayarak ‘böyle bir durum var bizde mühimmat az sizde varsa verin’ dedim.”

Mahkeme Başkanı İzzettin Duman’ın araya girerek “Hiç bu durumdan şüphelenmedin mi?” sorusuna Çankaya, “Şüphelenmedim amacım elimizdeki mühimmatın azalmaması için. Daha sonra Kara Havacılık Alay Komutanı Albay Mustafa Özkan’n yanına giderek, ‘komutanım emir verdiniz ancak ben Ankara’dan mühimmat ayarladım, oradan alabilirsiniz’ dedim. Bana ‘Hayır, mühimmatlar buradan gidecek, yükleyin’ dedi. Emri aldıktan sonra aşağıya indim ve mühimmatları alıp helikoptere yükledik. Görevli arkadaşa da mühimmatları Ankara’da Kara Havacılık Alayı Taarruz Tabur Komutanı Yarbay Özcan Karacan’a vermesini istedim.” şeklinde yanıt verdi.

“Darbe girişimi olunca mühimmatlar aklına geldi mi?” şeklindeki Mahkeme Başkanı İzzettin Duman’ın şeklindeki sorusuna Astsubay Çağlar Çankaya, “Her ne kadar emir kulu olsak da bir şey yaparken vicdan azabı çekiyor insan. Sonradan öğrendim benden istenen bin 500 mühimmattan 900’a darbe girişimi sırasında kullanılmış.” yanıtını verdi.

Mahkeme Heyeti, 8. Duruşmanın ilk gününde dinlenen tanıkların ardından duruşmayı, 4 Ocak Salı günü devam edilmek üzere sonlandırdı.

Burhan KARADUMAN, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız