SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Darbeler Detaylarıyla Analiz Edildi"

0
Güncellendi - 2017-09-14 16:58:57
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediyesinin ev sahipliğinde, Malatya İnönü Üniversitesi ile Yeşilyurt Belediyesi Medeniyet ve Sanat Araştırmaları Merkezinin destekleriyle gerçekleşen Uluslar arası “Toplumsal, Siyasal ve Ekonomik Yönleriyle Darbeler” Sempozyumuna konuşmacı olarak katılan siyasetçiler, akademisyenler, gazeteciler ve yazarlar, darbe süreçlerinin detaylarıyla ele alındığı sempozyumun her açıdan faydalı ve verimli geçtiğini, adaletli bir dünya düzeni için önemli tebliğlerin sunulduğunu söylediler.

KURT, “YENİ YOL HARİTASI İÇİN ÖNEMLİ BİR SEMPOZYUM”

Sempozyumun “Darbe-Siyaset” başlıklı açılış oturumuna katılan AKP 23.Dönem Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, yurt içi ve yurt dışından deneyimli ve alanında uzman bilim adamları ve akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen, uluslar arası boyutlara sahip sempozyumu her yönüyle başarılı bulduğunu söyledi.

Adaletli ve eşitlik üzerine kurulması gereken yeni dünya düzeni için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Kurt, “ Yeşilyurt Belediyesinin ev sahipliği yaptığı darbe sempozyumu önemli bir çalışmanın başlangıcı olarak görüyorum. Sivil toplum örgütleri, düşünce kuruluşlarıyla çalışmalar yaptık. Bugün biz gerçekten coğrafyamızın ve bizim hizmet alanımızın ve bölgemizin ayağa kalkışıyla ilgili direnişi gösterme başlangıcını yaptık. Bize oynanan gerçekten büyük bir darbe tuzağıydı, milletçe ayağa kalkarak başımızdaki liderle birlikte darbeyi önledik ancak bu devam eden bir süreçti bunu unutmamak gerekiyor. Bu sürecin bir başkası Mısır’da, Suriye’de, Irak’ta yaşanıyor.Birileri kalkıp dünya sistemini analiz etmelidir, düşünce boyutuyla ortaya koymalı, insanların yeni yöntemler bulmasını sağlayacak yol açıcı çalışmalar yapması gerekiyor.Artık biz kendimizi nasıl iyi yönetebiliriz,  biz nasıl onlarla eşit gözlerle birbirimize bakarız, biz dünyada daha adil bir sistemin kuruluşunu nasıl sağlayabiliriz, dünyada adaleti engelleyen unsurlar nelerdir, uluslar arası sistemin, dayattığı hukukun, ekonominin, sosyal ve siyasal ilişkinin, sayısal paradigmaların hangi boyutlarının bizim üzerimizdeki sömürünün devamına sebebiyet veriyor, biz bunları hangi yeni mekanizmalarla değiştirebiliriz bunların araştırılması gerekiyor. Bu açıdan darbe sempozyumu aslında yeni bir yüzyılın ve yeni bin yılın giriş kapısının aranmasıdır. Bundan sonrada içinin daha güçlü bir şekilde doldurularak insanlığın medeniyet ve adalet mekanizmasının eşitlik üzerine kurulu olması için yol haritasının çıkartılmasıyla ilgili bir çalışmadır. Böylesine faydalı ve geleceği hesap ederek yapılan bu sempozyuma ev sahipliği yapan başta Yeşilyurt Belediye Başkanımız Hacı Uğur Polat’a, çalışmayı destekleyen İnönü Üniversitesi ile Yeşilyurt Belediyesi Medeniyet ve Sanat Araştırmaları Merkezine ezilen dünya milletlerinin parçası olan bir birey ve o toplumlar adına çok teşekkür ediyorum” dedi.

HARAHSHEH, “ ÜRDÜN’DE TAYYİP ERDOĞAN VE TÜRK HALKINA KARŞI BÜYÜK SEVGİ VAR”

Sempozyuma Ürdün Al al- Bayt Üniversitesinden katılan Dr. Sara Taha Harahsheh “ Çok önemli bir sempozyuma davet edildiğim için öncelikle çok mutluyum. Benim buraya katılma nedenim; Mısır’daki darbeler konusudur. Türkiye’nin darbelere karşı duruşu ve itiraz edişi bizim için önemlidir. Mısır’da ki darbe tabiî ki ekonomik, eğitim, sosyal ve birçok yönden olumsuz etkileri oldu. Türkiye’de özellikle Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde o duruşu sergileyebildi, ben aslen Ürdün’lüyüm, Mısır’da yaşadığım yerde insanlar Türklere özellikle Tayyip Erdoğan’a  karşı büyük bir sevgi besliyorlar.15 Temmuz darbe girişimi sırasında insanların sokağa çıkması, askerlerin önünde duruşu, onları durdurmaya çalışması bizim için mükemmel bir görüntü oldu. Türkler bu konuda harika işler yaptı.Mısır’da aynı manzaraları yaşamayı ümit ediyoruz.İnşallah bütün Arap topluluklarındaki bu yanlış gidişata dur diyebiliriz” diye konuştu.

HAYAJNEH, “DARBELER EN FAZLA ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİYE ZARAR VERİYOR”

Ürdün YARMOUK Üniversitesinden Dr. Ayman Hayajneh ise, darbelerin en fazla demokrasiye zarar verdiğini ifade ederken, “ Özgürlük ve demokrasi anlayışı darbelerden olumsuz şekilde etkileniyor. Ülkelerin demokrasi anlayışını elinden alan darbeler ülkeleri 100 yıl geriye götürüyor.Türkiye’deki 15 Temmuz darbesi tüm dünyaya ilkleri yaşattı.Bizim ülkemiz için bir ışık gibi oldu, bir millet el ele bir darbeyi önledi bu büyük bir başarıdır, hiç kimse bunu tahmin etmiyordu, darbenin engellenmesine çok sevindik.İnşallah bundan sonra hiçbir ülkede darbeler olmaz” dedi.

ALDABBAS, “TÜRKİYE’NİN YİĞİT İNSANLARINI TAKDİR EDİYORUZ”

Ürdün YARMOUK Üniversitesinden Dr. Khaled Mufadi Aldabbas’ta, başarılı organizasyondan dolayı Yeşilyurt Belediyesine teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları söyledi; “ Bizler Türkiye’yi, halkını çok seviyoruz, takdir ediyoruz. Türkiye’nin yiğit insanlarını takdir ediyoruz. Çok şahane bir organizasyona katıldığım için mutluyum, bizi çok güzel ağırladılar, sunumlarımızı yaptık. Hem ben hem de diğer yurt dışından gelen arkadaşlarımız sizleri takdir ediyor, çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

GAZETECİ ÇALIŞLAR, “KİŞİSEL HAYATIMDA MALATYA FARKLI BİR YERE SAHİP”

Malatya’nın kendi kişisel hayatı için önemli bir yer olduğunu söyleyen Gazeteci-Yazar Oral Çalışlar ise, “ 12 Mart 1971 Askeri Darbesinden sonra örgütlenmek için Malatya’ya gelmiştim, aradan 45 sene geçtikten sonra darbeleri konuşması üzere buraya gelmek güzel bir tesadüf.  Malatya çok yakın arkadaşım Hrant Dink’in memleketi aynı zamanda, kendisi ile birlikte Malatya’yı ziyaret etmiştik.Bu sefer onun bıraktığı izlerde yeniden dolaşacağım” dedi.

GAZETECİ ÇALIŞLAR, “YEŞİLYURT BELEDİYESİNİ TEBRİK EDERİM”

Darbelerin Türkiye’nin önemli bir meselesi olduğunu dile getiren Gazeteci Çalışlar, “ Türkiye’ye Cumhurbaşkanları, Başbakanlar, siyasetçiler, diplomatlar ve bürokratlar kazandırmış Malatya gibi önemli bir şehrimizin darbe meselesini ele alması önemlidir. Yeşilyurt özel bir yer, 1968-1969 döneminde örgütlenme faaliyeti yapmak için Malatya’ya geldiğimizde ilk uğradığımız yerdir. Üzüm bağları ve kirazıyla meşhur bir Yeşilyurt’tu.  Yeşilyurt Belediyesini de böylesine önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapmasını da büyük bir sevgi ve sempatiyle karşıladım” dedi.

GAZETECİ ALĞAN, “TAM YERİNDE VE ZAMANINDA BİR SEMPOZYUM”

Gazeteci-Yazar Cengiz Alğan ise, “2 sene önce Çözüm Süreci yürütüldüğü sırada “Barış Treni” projesi kapsamında Malatya’ya gelmiştim, Yeşilyurt Belediyes ide bize çok büyük destek vermişti, bizleri çok güzel misafir eden Başkana ve ekibine teşekkür ediyorum.Barış ve kardeşlik için ellerini taşın altına koyduklarını göstermişlerdi.Yeşilyurt Belediyesi, İnönü Üniversitesinin katkılarıyla yine çok anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor, ellerine sağlık, çok güzel bir sempozyum oluyor, 12 Eylül’ün yıldönümünde düzenlenmesi ayrı bir anlam taşıyor, tam yerinde ve zamanın da yapılıyor.Siyasi bakımdan askeri darbelerin çok geçmişte kalacağını, siyasi hatıra olacağını düşündüğümüz bir dönemde maalesef 15 Temmuz’da bir darbe daha yaşadık, onun arkasından böyle bir  organizasyonun düzenlenmesi özel bir anlam taşıyor. Dünya’daki bütün darbelerin toplumlara ne denli zararlar verdiğini biliyoruz ama Türk halkı 15 Temmuz sonrası dünya darbeler tarihine direnişin nasıl yapılacağını göstermiş oldu. Uluslar arası boyutlarda bir sempozyumu başarılı bir şekilde gerçekleştirdikleri için Yeşilyurt Belediyesi ve destek verenlere teşekkür ediyorum.Bu tip sempozyum ve çalışmaların devam etmesini arzu ederim.Bundan sonraki senelerde darbesiz ama darbeleri tartıştığımız yeni sempozyumlarda yeniden bir arada olmayı ümit ederim” diye konuştu. ” dedi.

PROF.DR.ÖNAL, “ DARBELERİN OLUŞ NEDENLERİ VE SONRASI DETAYLARIYLA ANALİZ EDİLDİ”

Malatya İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mehmet Önal, “ Bütün darbeleri lanetliyoruz ve kınıyoruz.Daha önceki yıllarda darbelere giden süreçlerde ne tür tuzaklar kuruluyor, darbelerin oluş süreçlerinde neler vardır, darbelerin olmaması için siyasetçiler, akademisyenler, bilim adamları olarak ne yapmamız gerekir bu konularda soğukkanlı bir düşünce platformu ne yazık ki oluşmuyordu. Bu yüzden sempozyumlar daha sağlıklı düşünmek ve tedbir almak için yapılması gerekenlerin değerlendirilmesine imkân sağlıyor.  15 Temmuz gibi çok ciddi bir kalkışmayı halkın silahsız bir şekilde önlemiş olması günümüz dünyasında çok önemli bir karşı duruştu. Bunun mutlaka bayraklaştırılması ve bir sonraki nesile aktarılması gerekmektedir. Darbelerin tümüyle ilgili bir bilinç oluşturulması için sempozyumu bir fırsat olarak görebiliriz”” diye konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • mehmet yalçın (7 yıl önce)
    80 darbesi öncesinde ve sonrasında vatan için binlerce Şehit veren Ülkücülerin adı dahi geçmeyen bir sempozyum yapılsa nolur yapılmasa nolur? Boş...
    0
    0
    Yanıtla
  • Süleyman Kahraman (7 yıl önce)mehmet yalçın isimli kullanıcı yorumuna
    Aynen katılıyorum. Lice de bayrağımız indirilirken, çözüm süreci denen zamanda ülke bölünmenin eşiğine geldiğinde bu güruh neredeydi? Bu sempozyumun hiçbir anlamı yok. Zamanında fetö denen haine methiyeler döşeyen kişiler konuşmacı..
    0
    0
    Yanıtla
  • Alberk (7 yıl önce)
    Fitne nedir? diye sorsam param elden gidiyor dersin... biliriz malumu sen rahat ol... iki gündür oynanan oyunu da biliyor koca memleket...dun Fetö dedigimizde fitne diyenler bugün Fetö sözcüğünü kullanır oldu büyük yalanları ile
    0
    0
    Yanıtla
  • Alberk (7 yıl önce)
    Neyin ne olduğu çok iyi biliniyor merak etmeyin.. Bazı mevsim çiçekleride hikaye bunuda biliyoruz...sadece izliyoruz... aklanma paklanma olmaz herkes kanun önünde hesap verecek...dun büyükşehir belediyesi bugün yeşilyurt yarında süt üreticileri birliği...oturumcular birde meşhur ingiliz takiyecileri anlatsaydı okey deki arkadaşların bilgisi olurdu...
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyali44 (7 yıl önce)
    Yazık o harcanan paralara. Sonuç ne? Medyada kendinizi gösterdiniz. Tebrikler, başardınız. Halkın parası mı? Önemli değil. Beyt-ül Mal nasıl olsa!
    0
    0
    Yanıtla