SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Darende'nin Esnaf Dili 'Hazeynce' Belgesel Oluyor

Darende'nin Esnaf Dili 'Hazeynce' Belgesel Oluyor
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencileri, mezuniyet projeleri kapsamında Darende’nin özgün esnaf dili olan  “Hazeynce”yi konu alan belgesele imza atmaya hazırlanıyor.

Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencileri Kadriye Sevim, Beyzanur Doğan, Canan Kılıç, Eren Can Türkay, Nida Nur Akbaş ve Seyfi Şimşek’ten oluşan proje ekibi Malatya’nın Darende ilçesinde “gizli dil” olarak bilinen ve sadece birkaç kişinin anlayabildiği özel dilin belgesel çekimlerine başladı.

Projenin danışmanlığını üstlenen İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beyler Yetkiner projenin önemine vurgu yaptı. Yetkiner “Bu proje, yok olmaya yüz tutan bir değeri tekrar gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor. Öğrencilerin ‘Hazeynce’ ile ilgili bir belgesel çekme isteklerini duyduğumda, bunun kesinlikle çekilmesi gereken bir konu olduğuna inandım. Umarım Malatya’nın değerli bir dili olarak uzun süre anılır.” dedi.

Proje ekibinde yer alan dördüncü sınıf öğrencisi Beyzanur Doğan ise heyecanlı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ben Darendeliyim. Bu dilin bir zamanlar esnaflar arasında konuşulduğunu duydum. Danışman hocama konuyu açtığımda, o da destekledi ve kesinlikle bu belgeselin çekilmesi gerektiğini söyledi. Arkadaşlarımla birlikte projeye böyle başladık. Umarım başarılı bir çalışma olur. Projeyi tamamlar tamamlamaz öğrenci festivallerine göndermeyi düşünüyoruz.”

Günlük hayatta mesleki bir jargon olarak ticari ilişkilerde sıkça kullanılan “Hazeynce”, Darendelilerin hemşerilik bağlarını güçlendirmede etkin rol oynuyor.

İNÜHABER

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız