Malatya'nın tarih ve kültür hafızasında önemli yeri bulunan Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde (Harası'nda), işletmenin eski genel müdürü, sonradan bakan yardımcısı yapılıp bir süre sonra görevden alınan Ayşe Ayşin Işıkgece döneminde başlatılan 'yıkım projesi'nin devam ettiği ortaya çıktı.
Malatya'nın tarih ve kültür hafızasının ortak değer ve varlığı olan, Osmanlı döneminden itibaren hizmet veren, Cumhuriyet döneminde de Arap Atı yetiştiriciliğinde en önemli yeri olan ve yaklaşık 80 yıllık binalarının yıkımına girişilen Sultansuyu Harası'nda, düzmece deprem raporlu yıkım işleminin ikinci aşamasına geçildi. Sağlam olmasına rağmen yıktırılacak olan taş temelli misafirhanenin yıkım ihalesinin 24 Mayıs Salı günü yapılacağı, bunun yerine inşa edilecek binanın ihalesinin ise Ankara'da yapıldığı öğrenildi.
PROJEYİ BAŞLATAN GENEL MÜDÜR YOLSUZLUKTAN GİTTİ AMA..
Çok değerli ve verimli arazileri nedeniyle özelleştirmeye hazırlandığı, bu nedenle 'hara' olan hafızasının silinmeye çalışıldığı değerlendirilen Sultansuyu Harası'nda, 80 yıllık binaların 24 Ocak 2020'de meydana gelen Sivrice merkezli Elazığ- Malatya depreminde ağır hasar gördüğü iddiasıyla, depremden 10 ay sonra özel bir firmaya hazırlatan ve daha sonra yöneticileri yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevden alınan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından onaylanan rapora dayanılarak yıkım süreci başlatılmıştı.
Dönemin Tarım İşletmeleri Genel Müdürü (TİGEM) olan Ayşe Ayşin Işıkgece'nin özel olarak takip ettiği yıkım projesi kapsamında, idari bina ve bazı binaların yıkılması, yerine yenilerinin yapılması gündeme getirilirken, eski binaların yıkılmasının, harayı hafızalardan silmeye yönelik olduğu değerlendirilmişti.
Sultansuyu Harası'nı özelleştirmeye hazırlama amaçlı projenin yapıcısı ve uygulayıcısı olan Ayşe Ayşin Işıkgece, daha sonra Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı yapılmış, hakkında gündeme gelen yolsuzluk iddialarının ardından, geçtiğimiz Nisan ayında bakan yardımcılığı görevinden alınmış, hakkında soruşturma başlatıldığı bilgileri gündeme gelmişti.
SAĞLAM BİNALARI 'DÜZMECE' RAPORA DAYANARAK YIKMAYA DEVAM..
Malatya'nın iktidar partili siyasilerinin yanı sıra başta Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan olmak üzere yerel yöneticilerinin sessiz kaldığı 'özelleştirmeye hazırlık' amaçlı yıkım projesi, tüm detaylarıyla malatyahaber.com tarafından çeşitli haber, yazı ve yorumlarla kamuoyunun gündemine getirilmiş, ancak 'yıkım ekibi ve lobisi', Malatya'daki bazı basın organları ile bazılarını da Ankara'da ağırladığı 'sözde' basın mensuplarına aksi yönde propaganda malzemesi vererek, tepkilerin önüne geçmeye, Malatya kamuoyunu ‘uyutmaya’ çalışmıştı.
Malatya sevdalısı bir grubun tüm karşı çıkmalarına rağmen Malatya'daki tepkilerin cılız kalmasından da cesaret alan Elazığlı söz konusu genel müdür ile, bazıları Malatya'da görevli memur olan hemşerilerinin de desteğiyle, yine genel müdürün hemşehrisi olan bir müteahhit devreye sokularak, yıkım ve yeni bina ihalesi yapılmıştı. Haranın, depremden tek çizik almayan 'tarihi' idare binası bu aşamada, yıkılmıştı.
Bu binanın yıkımına dayanak oluşturan, ‘düzmece’ rapor 1947 yılında Aygır Tavlası olarak inşa edilen ve 2011'de yapılan onarımla güçlendirilip misafirhaneye dönüştürülen bina için de verilmişti.
YENİ YIKIM İHALESİ SALI GÜNÜ
O zamanki genel müdür ve daha sonra görevden alınan hara yönetiminin özel çabalarıyla, 'sağlam' idare binası yıkılan Sultansuyu Harası'nda, yıkımlara ve özelleştirmeye yönelik projelere ilişkin tepkisizlik, sağlam olan ve halen misafirhane olarak kullanılan, Cumhuriyet dönemi mimarisi eseri bir başka binanın yıkılması için ilgililere cesaret verdi.
Sağlam binanın depremden ağır hasar gördüğü gerekçesiyle yıkımı için, 24 Mayıs Salı günü Malatya'da ihale yapılacağı öğrenildi.
Bu binanın yerine inşa edilmesi planlanan misafirhanenin inşaat ihalesinin ise yaklaşık 11 milyon 500 bin TL bedelle Ankara'da yapılmış olduğu haber alındı.
ADETA DALGA GEÇİYORLAR!
Sultansuyu Harası'nda 'düzmece' raporla depremden ağır hasar gördüğü gerekçesiyle yıktırılması kararlaştırılan ve biri de yıkılan binalar konusunda, TİGEM yöneticileri adeta kamuoyunun aklıyla alay ediyorlar.
'Ağır Hasar' raporuna göre etrafına bile yaklaşılmaması gerekirken yıkım kararı verildikten sonra içerisinde son ana kadar oturulmaya devam edilen, ancak düzmece rapora dayanılarak ve depremle ilgisi olmayan, gerçekten sağlam olmadığı için depremden önce boşaltılan, 1970'li yıllarda inşa edilmiş binalar gösterilerek 'uyutulan' siyasilere toplantı yaptırılarak, yıkımı savunma fırsatı verilip, onlarla da adeta dalga geçilen ‘sözde çürük’ İdare binası, Mimarlar Odası'ndan yönetici bir grubun cep telefonu ışığıyla yaptığı temel incelemesi ve 'düzmece' raporu savunan açıklamalarının eşliğinde yıktırılmıştı.
Aynı durum, şimdi 'tek çizik' olmamasına ve özgün mimarisine rağmen yıktırılmasında ısrar edilen misafirhane için söz konusu oldu. Düzmece rapora dayanılarak yaptırılması kararlaştırılan yıkıma tepkiler üzerine, sözde inceleme yapmak üzere TİGEM'in gönderdiği teknik heyet, 'ağır hasarlı' misafirhanede ağırlanırken, burası için verilmiş olan raporu, kendilerinin nasıl misafir edildiği konusunda bile sorgulama gereği duymamıştı. Bu heyetin, TİGEM üst yönetiminin talebi doğrultusunda verdiği raporun ardından idare binası yıkılırken, sonraya bırakılan ve bugünlerde yıkımına girişilmesi için start verilen misafirhane halen kullanılıyor ve hatta işletmenin, düzmece rapor ve skandal yıkım işlemlerinin başlatıcısı müdürün yerine gelen yeni müdür de yaklaşık 1 yıldır burada kalıyor.
malatyahaber.com
FOTOĞRAFLAR: Depremden ağır hasar gördüğü ve her an çökebileceği iddiasıyla yıkımına karar verilen Misafirhane binasının, geçtiğimiz hafta çekilen görüntüleri..