SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Dede Onlar Çok Üşüdüler mi?"

A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketinden Malatya’nın  nasıl  etkilendiğini ve şehirde devam etmekte olan yaşam koşullarına dikkat çeken “Memleketimin Sessiz Bayramı” isimli kısa filmin tamamı Aspuzutv'de yayınlandı.. 

Yönetmenliğini,  birçok başarılı dizilere görüntü yönetmenliği yapan Malatyalı Ali Aslan’nın üstlendiği, “Memleketimin Sessiz Bayramı” isimli kısa filmin  müzikleri Cem Belevi  , senaryosu ise Mehmet Yaşa’ya ait. 

Senaryo düzenlemesini Bülent Yalvaç, metin yazarlığını Rıfat Gökçe'nin yaptığı filmde Ailesi de depremzede olan ve ailesine yardım edebilmek amacıyla geldiği Malatya’da sosyal medyada başlattığı yardım kampanyaları ile depremzedelere Türkiye’nin farklı noktalarından yardımseverlerin bireysel olarak gönderdiği yardım paketlerini bizzat dağıtan veya AFAD yetkililerine teslim eden Yönetmen Ali Aslan, “Depremin ilk günlerinden itibaren Malatya’da idim. Çok sevdiğim şehrimin yaşadığı bu felaketi görmek beni çok üzdü. Ailemin evi ağır hasar gördü , onları Ankara’ya götürmek zorunda kaldım. Ancak yaşananlara sırtımı dönmek olmazdı. Malatya büyük bir felaket yaşamış ancak bunu dış dünyaya anlatmakta sıkıntılar yaşıyordu. Öncelikle sosyal medyadaki takipçilerimle girdiğimiz iletişimle şehrime Türkiye’nin ve hatta Avrupa’nın bir çok noktasından yardımlar gelmesine aracılık yaptım. Şehrimin yaşadıklarını dünyaya anlatmam gerektiğine inanarak bir kısa film yaptım. Bu filmde hem Malatya’nın yaşadığı felaketi, hem sonrasında yaşadıklarına dikkat çekmek istedim.  Felaketin yaralarının sarılmaya başlandığı bu süreçte buruk  olarak girdiğimiz Ramazan Bayramı ile ilgili  bir kesit oluşturduk. Malatya’nın ayağa kalkması uzun süre alacak, bu süreçte bu şehrin yalnız bırakılmaması gerekli. Bunu haykırdık, anlatmaya çalıştık. Umarım hedefimize ulaşırız.” şeklinde konuştu.

Avrupa’daki bir çok  festivale de  katılmayı hedefleyen  filmin  süresi 9 dakika 25 saniye. İş İnsanı Tahsin Yılmaz’ın katkılarıyla  çekimi gerçekleşen “Memleketimin Sessiz Bayramı” isimli kısa filmin oyuncu kadrosu ise depremzedelerden oluştu.

"DEDE ONLAR ÇOK ÜŞÜDÜLER Mİ? "

Deprem sonrası Ramazan Bayramının 1. Günü yaşananları yansıtan film, şehir mezarlığında enkaz altında donarak öldükleri düşünülüp mezarlarının üstü battaniyelere örtülü deprem şehitlerinin dramına dikkat çekiyor. 

Filmde çadır kentte barınan yaşlı bir depremzede kadın, bu kez çocukların kendine getirdiği şekerleri, kendi mahallesinde her bayramda el öpmeye gelip şeker toplayan, ancak depremde hayatını kaybeden çocukların evlerinin enkazlarına onların şekerlerini koyuyor.

Filmin tek repliği ise ailesini depremde kaybeden ve dedesi ile mezarlık ziyaretine giden küçük kızın "Dede onlar çok üşüdüler mi? "  sözleri...

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Zeynel Eren (10 ay önce)
    Film de okunan türkü Eymir/Arguvan mahallesi' nden Aşık Bektaş Kaymaz' a aittir. Türkü,bir bayram günü kaza kurşunu ile hayatını kaybeden dedemin kardeşi Hıdır Yilmaz için bestelenmistir. Bilginize. Teşekkürler. Selamlar, saygılar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hikmet (10 ay önce)
    Filmi izlemeden yorum yapıyorum. Malatya da Malatya halkının memnun olmadığı bir durum yok. Ben hiçbir yer de bir tane şikayet eden insan görmüyorum. O yüzden filmi değil halay çekenleri izliyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tahir (10 ay önce)
    Malatyanın durumu iyi çok şükür... Hayat normale döndü... İnsanlar günlük faaliyetlerine devam ediyor... Aslında diğer iller çok daha kötü durumda... Malatya insanı maddi olarak zengindir... Yeniden inşas ederler şehri... Şu anda devlette tüm yardımları yapıyor...
    %16
    %84
    Yanıtla
  • Harun demir (10 ay önce)Tahir isimli kullanıcı yorumuna
    Eminim malatyada yaşamıyorsun tuzun kuru evet haklısın malatyada hiçbirşey olmadı sadece masadaki sürahi devrildi onu da geri masanın üzerine koyduk herşey tamamam malatyalıların bir eli yağda bir eli balda.allah akıl vicdan versin sana deyim bari hiç yazma insanlarla alay etme
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Öğretmen (10 ay önce)Tahir isimli kullanıcı yorumuna
    Şu habere, şu kısa filme Bu yorumu yapmışsın ya....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • @tahir. Malatya da yaşamadığın çok belli böyle bir yorum yapacak kadar vicdansız olduğuna göre. Ama seni anlıyorum sende enkaz yığınları üstünde halay çekenlerle aynı karaktere sahip olduğun ortada. Allah akıl fikir ve vicdan versin başka bir şey demiyorum. Malatya pakistana döndü suriyeli ve afganlardan başka kimse kalmadı. Malatya harabe olmuş daha yıkılmayı bekleyen binlerce bina var ve sen bunları söylüyorsun. İşte malatya senin gibilerin yüzünden bu hale geldi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yesil Malatya (10 ay önce)
    Allah bir daha yaşatmasın, ölenlere rahmet eylesin, kalan yakınlarına sabırlar versin. Bu felaketin üzerinden yaklaşık 5 ay geçmişken aklıma sadece şu soru geliyor; ders aldık mı? Gerçekten ne çevremde ne de basında gördüğüm kadarıyla kimse hiç bir açidan ders almadı... Bu da, bu şehirdeki gelecek adına beni çok korkutuyor...
    %100
    %0
    Yanıtla