SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vakfın Eski Yönetimine Zimmet Çıktı, Eskilerden Açıklama Geldi

Vakfın Eski Yönetimine Zimmet Çıktı, Eskilerden Açıklama Geldi
A- A+ PAYLAŞ

Pütürge Eğitim ve Yardımlaşma Vakfı’nın bir önceki yönetim kurulunda görev alan M. Nami Korkmaz, Behzat Kış, Kaya Okutucu, Mustafa Karakaş, Osman Dursun, Ramazan Beyhan ve  Cihan Akköse dönemine ilişkin  olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul Vakıflar 1. Bölge  Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen denetim ve teftişe ilişkin 29 Eylül 2023 tarihli Raporda eski yönetim tarafından yasal olarak ödenmek üzere 299 bin 235 TL tutarında zimmet çıkartıldı. Bunun 56 bin 670 TL’si vergi olarak Vergi Dairesine yatırılacak. Diğer kalan kısım ise vakfın hesabına yatırılacak. Bu arada, eski yöneticiler denetim raporuna itiraz ettiler.

Söz konusu rapor ve ekleri mevcut yönetim tarafından yasal zorunluluk ve yasal sorumluluk kapsamında Noter aracılığı ile eski yönetim kurulu üyelerine tebliğ edilerek, zimmet çıkartılan rakamların vakıf hesabına yatırılması istendi.  Eski yönetim kurulu üyeleri zimmet çıkartılan rakamları ödemediği takdirde yasal olarak Adli ve Hukuki süreç başlatılacak.

-2014 -2022 Yılı Sonunu Kapsayan Denetim

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü tarafından 2014 ve 2022 yılı sonu itibari ile gerçekleştirilen denetim sonucunda ortaya çıkan rapor da,  eski yönetim kurulu üyeleri tarafından ödenmesi gereken zimmetler çıkartıldı.

Söz konusu rapor da ön plan acıkan  bazı sonuç maddeleri şöyle:

"-Tahakkuk eden verginin geç ödenmesi  nedeniyle ödenen 393.07 TL gecikme zammının geçmiş yönetimden alınarak vakfa gelir kaydedilmesi

-Yönetim kurulu kararı olmadığı gibi ne amaçla gönderildiği belli olmayan özel nitelikte olabilecek harcamalar olduğu, bedeli Vakıftan ödenen çeşitli dernekler adına bazı kurumlara çiçekler gönderildiği, bunun vakıf ile ne ilgisi ve hangi amacına yönelik gönderildiği belli olmayan 1.876.20 TL’nin eski yönetim kurulu üyelerinden alınarak vakfa gelir kaydedilmesi.

-İktisadi İşletme Kuruluşu 05.12.2010 / 208 sayılı karar ile vakıf binasının yapımı için kurulduğu, ancak hiç kullanılmadığı gibi halen de açık bırakılarak gereksiz yere cezalar dahil 4.072 TL ödemenin eski yönetimden tahsil edilerek vakfa kayıt edilmesi

-Belgesi olmayan toplam 1.601.20 TL tutarındaki harcamalara ilişkin tutarın eski yönetimden kurulu üyelerinden tahsil edilerek vakfa gelir kayıt edilmesi.

-Toplam 56.670.15 TL tutarındaki gider makbuzu toplamına ilişkin yasal kesintilerin, eski yönetimden tahsil edilerek ilgili vergi dairesine ödenmesi.

- Üye defterinin incelenmesinde önceki yönetimlerin dönemlerinde konu net olarak aydınlatılmadığı, üyelerinin bir çoğunun da açık adresi ve kimlik bilgilerin de detaylı olarak mevcut olmadığı, üyelerin bir kısmının1. ve 2.  derece akraba oldukları, özellikle son 10 yılda yapılan üyelerin %90 ‘nın yapılan incelemede maddi olarak aidat ve teberru konusunda hiçbir kayda rastlamadıkları, detaylı olarak banka dökümleri incelenerek vakıf senedine uygun olarak gerekli çalışmaları yapacaklarını belirtmiş olup, bundan böyle yapılacak genel kurullarda vakıf senedinin amir hükümlerine göre hareket edilmesi, (Bu sürede üyelik şartları yerine gelmediği için 57 kişinin üyeliği düşmüştür)

-Pütürge Dernekler Federasyonu arasında bir kira sözleşmesi yapılması hususunda yönetim kurulu karan ile yapıldığı, Pütürge Derneklerinin vakıf da bulunduğu dönem için lokal açmak şartı ile kira kontratı düzenlenmiş olup, daha sonra lokal işletilmesi yerine getirilmediğinden kontrat akim kalmış, yürürlüğe girmediği/ Dernekler oyun oynanan bir lokali işletmekten imtina ettiğinden amaç gerçekleşmemiş ve faaliyette bulunulmadığından kontrat karşılıklı olarak feshedildiği belirtilmiş olmakla birlikte bu yönde bir yönetim kurulu kararı bulunmadığı, yeni yönetim seçilene kadar mevcut sözleşme yürürlükte olduğu gibi söz konusu yerde kiraya verilme ile ilgili tabelanın yeni yönetim göreve başlayana kadar mevcut olduğu anlaşılmış olup, hesaplamadan da anlaşılacağı üzere vakfın 132.000 TL zararına sebebiyet verildiğinden söz konusu tutarın yasal faiziyle birlikte önceki yönetimden tahsil edilerek vakfa gelir kayıt edilmesi,

- Vakfın kiraya verdiği gayrimenkullerden ekte listede görüleceği üzere alt kattaki cafenin kira bedeli ve artış oranlarının sağlıklı yapılmadığı gibi kiracı tarafından ödenmesi gereken işyerinin su giderinin 26.000 TL. sinin vakıf tarafından karşılandığı, ayrıca sözleşmeye aykırı olarak 51.000- TL kiranın, yine vakıf üst katındaki lokalin kirasının 4.370 TL. tahsilatının yapılmadığı gibi ekte belirtildiği üzere yarı yarıya ödenmesi gereken toplam (41.786 TL. %50) 20.893 TL. elektrik ve doğalgaz tahsilatı da yapılmadığı, bu durumda vakfın toplamda 102.623-TL. vakfın zararıma sebebiyet verildiği, önceki yönetimden tahsil edilerek vakfa gelir kayıt edilmesi."

Vakfın eski yönetiminden açıklama

Yayınlanan müfettiş raporu üzerine M. Nami Korkmaz, Behzat Kış, Kaya Okutucu, Mustafa Karakaş, Osman Dursun, Ramazan Beyhan ve  Cihan Akköse adına avukatları tarafından  gönderilen ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Her ne kadar 20.11.2023 tarihli yayında Pütürge Eğitim Vakfı'nda eski yönetime 299 bin TL zimmet çıktı başlığı ile eksik bilgilendirme suretiyle müvekkillerim hakkında haber yapılmış ise de; müvekkillerimin büyük çoğunluğu muhtelif zaman dilimleri ve dönemlerde Pütürge Eğitim ve Yardımlaşma Vakfi'nda yönetim kurulu üyelikleri yapmıştır. Görev süreleri boyunca bila bedel çalışmış ve hizmet verme çabası içerisinde olmuşlardır. Habere dayanak kılınan, denetim raporuna 17.10.2023 tarihinde 467214 evrak kayıt dilekçesi ile itiraz edilmiş olup, eksik bilgi belge ile yapılan denetimin hatalı ve haksız sonuçlar doğurduğu, tüm sorumlular kapsamında yeniden değerlendirilmesi talep edilmiştir. İdarenin yasal cevap süresi dolmuş olup, cevap verilmemesi üzerine İstanbul İdare Mahkemeleri nezdinde yasal yollara da müracaat edilmiştir. Kesinleşmemiş / yasal yolları tüketilmemiş bir denetim raporuna dayanarak tek taraflı haber yapılması içeriği itibariyle suiniyetli ve kamuoyunu aldatmaya yöneliktir. Hemşerilerimizin takdirlerinize arz ederiz.”

kubbedagi.com- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Hamdi (5 ay önce)
    öznur çalıkın bir ekibi daha dağıldı. Öznur çalık, Karabulutların üzerinde eksik olmadığı bir yıl geçiriyor. İstanbul da adaylığını reis kabul etseydi, öznur çalıka çalışacak ekiplerden birisi bunlardı. Bakalım bu karabulutların içinden daha neler çıkacak?
    %100
    %0
    Yanıtla