SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Kapatılsalar Aylarca Kimse Farketmez, Çünkü Yoklar!"

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, kasko ve sigorta fiyat tarifelerinin son 1 yıl içinde neredeyse yüzde 300 oranında artış gösterdiğini belirterek, “Denetim ve kontrolle yükümlü kurumlar kapatılsa aylarca kimse fark etmez, çünkü ortada yoklar” dedi.

Keskin yaptığı yazılı açıklamada “Kasko ve sigorta fiyatlar son 1 yılda yüzde 300’e yakın oranda artmıştır. Resmi enflasyon rakamlarının 3 katı oranda bir artış söz konusu. Yeni yılda, 2023’de ise sektörü kasko ve sigorta poliçeleri için yüzde 50 ile yüzde 100 arasında zam yapmaya hazırlıyorlar. Bu işin sonu nereye varacak? Sigorta şirketleri neredeyse milletin malına ortak olacak durumda. Sigorta piyasasının bir an önce denetim ve kontrole alınması gerekiyor.” dedi.

Keskin, “Türk Borçlar Kanunu'na eklenen geçici madde ile getirilen yüzde 25'lik kira artış sınırlaması, konutlarla sınırlı olarak getirildi. Peki esnafın işyeri kirası ne olacak? Esnaf şu anda yüzde 100’e geçen kira artış uygulamalarıyla karşı karşıya bulunuyor. Kirada bulunan esnafımız çok zor günler geçiriyor. Konutlardaki yüzde 25 kira artış sınırlaması mutlaka işyeri kira artışı içinde uygulanmalı.” İfadelerini kaydetti.

Keskin şunları söyledi:

“Asgari ücret yükseltilecek diye bütün büyük sektörler acımasız bir şekilde fiyat artırımına gidiyorlar. Yeni asgari ücret uygulamaya konulmadan içi boşaltılmış oldu. 3 yıldan beri söyleye söyleye dilimiz de tüy bitti, piyasa maalesef denetlenmiyor, kontrol edilmiyor, gözden geçirilmiyor. Denetim ve kontrolle yükümlü kurumlar kapatılsa aylarca kimse fark etmez, çünkü ortada yoklar. Başta araç yedek parçası olmak üzere birçok sektörün yedek parçası veya hammaddesi ya piyasaya sunulmuyor, ya da fiyatı 2-3 kat artırılarak, yüzde 100’ü geçen fiyatlardan satışa sunuluyor.  Maalesef para babaları vatandaşa ölümü gösterip sıtmaya, yani istedikleri fiyata razı ediyor. Denetim sistemi tıkanmış durumda.”

TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Şevket Keskin, şoför esnafının ve vatandaşların geçen yıla göre fiyatı yüzde 100 artan araç lastiğini değiştirmekte zorlandığını belirterek, “Kış lastiği uygulaması nedeniyle şu anda hem esnafımız hem de vatandaşımız artan araç lastiği fiyatlarından dolayı çok mağdur.” dedi.

Keskin; “Esnaf ve sanatkarımıza çağrıda bulunuyorum, biliyorum, görüyorum ve şahidim ki, hepiniz pandemi döneminden beri zor ve sıkıntılı günler geçiriyorsunuz. Esnaf bu toplumun temel direğidir. Bizler aynı zamanda sıkıntıda olan halkımızın yanında durmak zorundayız. Lütfen, ürünlere gerçek fiyatın üzerinden zam yapmayınız, gerçek etiket fiyatının üzerine fiyat koymayın. Fiyatları sürekli arttıran toptancılardan ve markalardan mal ve ürün almayın, onların ürünlerini satmayın.” diye konuştu. 

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • cafer canbay (1 yıl önce)
    Başkanım yerden göe kadar haklısın .PTT.Marketciliğe başladıktan sonra bu işin sonu iyi değil.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (1 yıl önce)
    Aynen öyle kardeşim yazdığın gibi bunlara Allah Cellecelaluhu korkusu kalmamış hani derler ya kork Allah Cellecelaluhu dan korkmayandan Korkma Allah Cellecelaluhu dan Korkandan Rabbimiz Cellecelaluhu bunları Islah etsin Allah Cellecelaluhu bunlara Fırsat Vermesin bu fırsatçıların planı varsa Allah Cellecelaluhununda Bir Panı Var Rabbimiz Cellecelaluhu oyularını başlarına Geçirsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Feryat (1 yıl önce)
    İnanınki insanımız çok perişan. 1kğ tereyağı 200 tl. 1kğ zeytin 100 tl. 5kğ pirinç 200 tl. 5 kğ zeytinyağı 550 tl. Vs. Varmı böyle bişey. Yav bunlarda Allah korkusu kalmamış. %200_300 para kazanılırmı yav. Dünyanın hiçbir yerinde yok böyle bişey. Ama bizim aç gözlü esnafımız yapıyor bunu. Utanmadan burda herşey çok ucuz diyen marketler şuanda Malatya nın en pahalı marketleri hergün utanmadan zam yapıyorlar. Günlük ciroları 200 bin olan o sözde ucuz marketin 100 bin tl. si kar. Doymuyorlar kim dur diyecek bilmiyoruz. Allah bu gariban halkın yardımcısı olsun.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Esnaf değilim maaşlı çalışan birisi olarak soruyorum, geçen yıl elektrik faturanın ne geliyordu şimdi ne kadar geliyor? Geçen yıl Doğalgaz faturanın ne kadardı şimdi ne kadar geldi? Geçen yıl akaryakıt fiyatları neredeydi şimdi ne kadar? Fırsatçı esnaf var mı dersen kesinlikle var ama soruyorum sana en büyük fırsatçı kim ?
    %75
    %25
    Yanıtla
  • abuzer (1 yıl önce)
    helal sana başkanım
    %34
    %66
    Yanıtla
  • kalahari (1 yıl önce)
    Cehalet herzaman köleliği getirir . Müslüman toplumuyuz güya Yaradanın ilk emri oku biz ne yapıyoruz dinliyoruz onun için Okudugunu anlamayan bir topluma hiçbirşeyi anlatamazsınız ve sizin gibi 30 senedir o koltukta oturan kişiler bu toplumun aynasıdır siz toplumu yansıtıyosunuz o makamda 30 senedir olay budur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Diyanet yüzde yetmiş artırdı kiraları sayın keskin vatandaş ne yapsın asıl gerçek enlasyon ,iktidar enflasyonu indirsin mülk sahibi kiracı, esnaf müşteri çatışması o zaman düzelir .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • misafir (1 yıl önce)
    başkan haklı denetleyecek mercii yok ortada.Allah milletin yardımcısı olsun.nereye gider buişin sonu meçhul.çalışan a 5 krş.zam verilecek onu çoktan alıp götürdüler.bu ne aç gözlülük.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • ERDAL (1 yıl önce)
    Yok mu ya memelektte başka STKlar destek verecekler tek başına başkan dile getiriyor vatandaşın halini esnafın halini herkesin aklında milletvekili olma düşüncesi sevdası var, hiç bir uygulamaya haksızlığa ses çıkarmıyorlar herkes sus pus, unutmayın adaletsiz olmayın Allahında bir hesabı var
    %67
    %33
    Yanıtla
  • orhan (1 yıl önce)
    Başkan çok doğru söylüyor. Yalnız bu söylenenleri hepimiz biliyoruz. Bize adres gösterin fahiş zam yapmayan, kaliteli ve sağlıklı ürün satan yerleri beyan edin (şayet varsa öyle yerler) gidip oradan alışveriş yapalım. Denetim ve kontrolle yükümlü kurumlar konusunda da son derece haklısınız. Bunların yerine sizin gibi sivil toplum kuruluşları bu denetimi yapmalı bence. Özellikle siz bu şehirde marka haline gelmiş bir kişisiniz. Bu keyfi zam yapma durumunu sürekli gündemde tutarsanız. Özellikle kamu kurumlarına bağlı esenlik gibi, Tarım kredi marketleri gibi yerlerde satılan ürünlerin raf fiyatlarını günlük takip ettirseniz ve bu fiyatları ulusal zincir marketler ile yerel zincir marketlerin raf fiyatlarıyla karşılaştırsanız. Ayrıca ürünlerin üretimini yapan fabrika çıkış fiyatlarıyla market raf fiyatlarını karşılaştırsanız. Siz şehrimizin en büyük sivil toplum kuruluşunun yıllardır başındasınız. Bahsettiğim şeyleri yaptırmaya gücünüz var. Servetine servet katmak için zam yapan marketleri ve markaları beyan edin gerisi artık halka kalmış. Siz ozaman bu halka karşı sorumluluğunuzu yerine getirmiş olursunuz. Çünkü artık tespit ettiğiniz sorunların çözümü noktasında da size ve diğer sivil toplum kuruluşlarına da görev düştüğü kanaatındayım. Çalışmalarınızda başarılar diler Saygılar sunarım.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • cafer CANBAY (1 yıl önce)
    Başkanım Malatya esnafımız Sırada Bir Lokantaya Gidiyorsun sabahliyen 18 TL öğlen 20 TL akşam 25 Tl böyle bir ülke varmı.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Vatan Daş (1 yıl önce)
    Bunlar daha iyi günler sanki... gün gelecek et,süt, yumurta gibi bazı temel gıdaları para olsa bile piyasada bulmakta zorlanacağız. Esnaf bir kere yazmasın! Deposunda stokladığı malzemeyi yeni fiyatlaea göre güncelleme yapıp çaktı millete, haram, zehir, zıkkım olsun yapanlara, vatandaşın kanını emen vampirleri. Böyle yapan çok esnaf oldu, Yiyecek ekmek bulamazsınız inşAllah. 3 e aldım zamanında 5 e satmam gerekir amaaa şimdi alsam 15 piyasada 25 e veriyorlar diyip 3 e aldığını 25 e çakanlara lafım.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Malatya lıyım (1 yıl önce)
    Sayın başkanım, Söyledikleri nizin altına imzamı atarım.Gıda işiyle uğraşan bir esnaf olarak, bu hafta başta Et, Tavuk , yağ ve cola grubuna fahiş zamlar geldi. Devlet denetleme kurumu ne iş yapar. Bu günler için kuruldu. Durum hiç iyi değil Allah yardımcımız olsun.
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Esnaf durumundan çok memnun 1 e alsa 3 e satıyor, 3 e alsa 10 a satıyor, ortada sizlik bir durum yok, olan sabit gelirli vatandaşlara oluyor. Esnaf geçmişte yılda 1 trilyon kazanıyorsa şimdi 3 trilyon kazanıyor. Elektrik arttı, kira arttı, işçilik arttı diye sürekli söylüyor ama aç gözlülükte yapıyor sonuna kadar. Bugüne kadar deposunda duran 0.50 kuruşa aldığı malı 1-2 liraya satmadı 8-10 liraya verdi yine kat kat kazandı.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Aynen katılıyorum. Şu anda tüm esnaf özellikle gıdacılar %300 para kazanıyorlar. Ama doyma yok. 15 gün önce akpınarda 65 tl ye 1kğ zeytin aldım. Dün gittim yine alayım. 65 tl ye aldığım zeytin 90 tl. Olmuş. Diğer zeytinlerde 80,100,110 olmuş. Noldu. Dolar 25 tl mi oldu. Noldu motorin 35 tl mi oldu. Yooo tam aksi motorin 22 tl ye düştü. Noldu biliyomusunuz. Aç gözlülük, doymazlık. Çok para kazanma hırsı ve Allah korkusu kalmadı. Denetleyen zaten yok. Millet ölsün. Ama bizim bildiğimiz Allah onlara o haram paraları yedirmez.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Vatan Daş (1 yıl önce)Kandal isimli kullanıcı yorumuna
    Allah içi boş diyebileceğimiz buzdolabı çalıştıran gerçek fakir fukaranın yardımcısı olsun. Daha asgari ücret zammı, maaş zammı belli olmadan Allah'tan korkmayan esnafımız zam yapma yarışına hazırlanıyor, Cuma günü koşa koşa camiye giden Malatya'nın eyy müslüman esnafları, Ticaret tamam anladık ta, HEPİMİZE ÖLÜM VAR, AHİRET VAR, SORMAZLAR MI ADAMA BU YAPTIĞIN FAHİŞ ZAMLARIN HESABINI?
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Malatya lıyım (1 yıl önce)Vatan Daş isimli kullanıcı yorumuna
    Bizlik bir durum değil zaten sen benim dediğimi anlamamış sın.Biz neye alırsak üstüne koyar satarız ama gariban vatandaş ne yapacak diye yazmıştım. Ama sen olayı anlamamış sın. Aynı durum benim başımda işimin dışında giyim, ayakkabı,eve diğer malzemeleri alırken bende zorlanıyorum diye yazmıştım.
    %67
    %33
    Yanıtla