SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Deprem Bölgesi, Düşük İnşaat Maliyeti İçin Riskli Alan İlan Edilmeli"

A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ilde onbinlerce binanın yıkılmasına, yüzbinlerce binanın ise ağır ya da orta hasar görmesine yol açan depremlerin ardından ev ve işyerlerinin yeniden inşaasında maliyet düşürücü unsur olarak,  KDV istisnasının yapılabilmesi için bu illerin 'Riskli Alan' ilan edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Deprem bölgesinin yeniden inşası ile ilgili değerlendirme yapan malatyahaber.com Yazarı, Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş “Deprem bölgesinde yer alan illerde yapılacak binaların Katma Değer Vergisi istisnasında yararlanması için bölge acilen 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli alan ilan edilmelidir.

Deprem bölgesi ülkemiz için nüfus ve ekonomik olarak önemli katkı sağlamaktadır. Depremin yarattığı yıkım ve hasar uzun yıllar bölgeyi olumsuz etkileyecektir. Depremin yol açtığı tahribatın kısa sürede onarılması ve bölgenin yeniden eski günlerine dönmesi için en kısa sürede yıkılan binaların yerine yenilerinin yapılması ve riskli bulunan yapılara yönelik dönüşüm projeleri çerçevesinde bölgenin 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli alan ilan edilerek yıkılan binaların yeniden inşası ile riskli yapı konumunda bulunan binaların yıkılarak yeniden inşası yönelik dönüşüm projeleri ve orta hasarlı, az hasarlı binaların güçlendirilmesi projeleri çerçevesinde Katma Değer Vergisi istisnası uygulanmalıdır.” dedi.

, mevcut mevzuatta kısmen var olan KDV istisnası ve düşük oranlı KDV uygulamalarının kısıtlı ve sınırlı bir çerçevede uygulandığı belirterek bu uygulamanın kapsamının deprem ve afet bölgesi için konut alanları ile birlikte ticari alanlarında dahil edilerek genişletilmesi, depremin yıktığı ve hasar verdiği binaların iyileştirme, yenileme ve dönüşüm projeleri içinde Katma Değer Vergisi desteği sağlanması gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti:

“Bilindiği üzere mevcut uygulamada 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde yapılan konutların net alanının 150 m2'ye kadar olan kısmı ile belediyeler, il özel idareleri, TOKİ Başkanlığı ve bunların işletmeleri tarafından konut yapılmak üzere projelendirilmiş arsaların net alanı 150 m2'nin altındaki konutlara isabet eden kısmı, 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde taşınmaz maliklerine ait mevcut inşaat alanının bir buçuk katına kadar olan yeni inşaat alanında yapılacak olan konutlara ilişkin inşaat taahhüt işleri yüzde 1 KDV tabidir.

Yine yaşanan bu deprem nedeniyle afet bölgesi ilan edilen yerlerde afetzedelere bağışlanacak konutların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetler, 31/12/2024 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesna edilmiştir.  Bu mevcut düzenlemeler kısıtlı ve sınırlı bir çerçevede olup özellikle Malatya, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş illerinde depremin yarattığı yıkımın yeniden inşası için yeterli olmayacaktır.

Deprem bölgesinin Cumhurbaşkanlığınca riskli alan olarak kabul edilmesi halinde özellikle yerinde dönüşüm kapsamında taşınmaz maliklerince kendileri tarafından yapılacak olan yeni inşaatlarla mevcut inşaatların güçlendirilmesine yönelik projelerinde KDV’den istisna edilmesi. Ayrıca depremin yıktığı ve hasar verdiği binaların iyileştirme, yenileme ve dönüşüm projeleri kapsamında yapılacak inşaatların her türlü vergi resim ve harçtan muaf tutulması bölgenin yeniden inşasına ve hak sahiplerinin düşük maliyetle zararlarının karşılanmasına katkı sağlayacaktır. “

Geçtiğimiz aylarda Malatya Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından Malatya da 131 bin 991 binadan 32 bin 195'inin, 372 bin 321 bağımsız bölümünden 90 bin 347'sinin acil yıkılacak, yıkık ve ağır hasarlı olduğunu ve yıkılacak olan 90 bin 347 bağımsız bölüm içerisinde 72 bin 311 konutun, 14 bin 754 ticarethanenin olduğu açıklanmıştı.
________

Riskli Alan: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Cumhurbaşkanınca kararlaştırılan alanı,
Riskli Yapı: Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıyı ifade ediyor.

malatyahaber.com
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Sehitfevzili (1 yıl önce)
    Binlerce bina yıldı vede yıkılacak deprem bölgesi ilan edilmedimi zaten.riskli alan ne alaka.kardesim deprem bölgesi zaten bir kuruş alınmadan deprem vergisi adı altinda toplanan paralarla yapılır ve esnafın borcu silinir ve desdekler uygulanır.neyse bosa konuşuyoruz.buyuksehir belediyesi çamurlu suyun ton fiyatını üç katına mi çıkardı 80 lira sabit gelen fatura 450 lira olmuş.bizlerde bu kafa varken daha çok perişan oluruz
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Bu memlekette en önemli sorun 1.Okuduğunu anlamayan 2.Bilmediği konuda ahkam kesenler O bölgeler afet bölgesi ve riskli alan ilan edilmediği sürece sen o yazdıklarını rüyanda bile zor görürüsün efendi....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sehitfevzili (1 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Riskli alan yikilmamis oturulur binaların diğer bir depremde tehlike yaratacak bir kısım alanı kapsar.malatya nin tamamı deprem bölgesi ilan edilmedimi.deprem bölgesi ilan edilen bir ilin avantajları daha fazla.mesela şuan yerinde dönüşüm yapılırsa sana 800 bin liraya kadar hibe veriliyor ve kullandığın kredi sıfır faizsiz oluyor on yıl.olmasi gereken sıfırdan ev veya iş yeri temini yapması gerekiyor.sen bir araştır öyle yorum yap
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Baba (1 yıl önce)
    Önemli bir tespit, Çarşı riskli alan, dereninin üstünde Beydağı ve Yavuz Selim mahalleleri, rezerv alan ilan edilmelidir. Bu iki mahallede kentsel dönüşüm uygulanmaktadır. Çarşının bir bölümü buraya kaydırılmalıdır.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Halil (1 yıl önce)
    Banazı'da, Horata çayının etrafında bulunan yeşil alan korunsun yeterli. Geri kalan yukarı Banazı'dan Karagöz köyüne kadar olan bölgeler sağlam zemini ile yeni merkezlerden biri olmalıdır. Buralarda tarım ve hayvancılık yok denecek kadar az. Yine bu bölge kadim şehir merkezine de yakın. Bu ve benzeri bölgelere imar verilmesi sayesinde arsa maliyetleri azalır ve insanlar evlerinde güvenle otururlar.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • babikli (1 yıl önce)
    Orduzu barguzu çarmuzu çilesiz kireçsiz çırmıhtı babik... mışmış... malatya gitti...
    %84
    %16
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Kolaylık sağlanmazsa kimse bu yükün altından kalkamaz. Özellikle yerinde dönüşüm uygulamasında bin tl nin üzerinde kalan rakamı 7500 tl emekli maaaşı alan kimse ödeyemez.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Aklınız yeni mi başınıza geldi? Halay çekerken düşünecektiniz
    %80
    %20
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)Murat isimli kullanıcı yorumuna
    O sözü size iade ediyorum. Halay çekenlere söyleyin. Çok şükür bizim aklımız başımızda. O kadar aklımızı peynir ekmek ile yemedik.
    %100
    %0
    Yanıtla