Sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi düşük illerde üretim ve istihdamı artırmak amacıyla 51 ile getirilen sigorta primi, gelir vergisi teşviki ile enerji desteği uygulamasına ek olarak 6 puanlık ilave prim desteği uygulamasının deprem bölgesi Elazığ ve Malatya’da uzatılması gerektiği bildirildi. Sigorta primi işveren hissesi 6 puanlık devlet desteği, 1 Ocak 2020 tarihinde sona ermişti.
“Süre uzatılmazsa işletmeler zor durumda kalır”
malatyahaber.com Yazarı ve Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, Malatya ve Elazığ illerinde depremin açtığı yaraların sarılması konusunda bir takım olumlu adımlar atıldığını hatırlatarak “Bu konuda yapılması gereken ve ihtiyaç duyulan önemli bir düzenleme de, süresi 31.12.2019 biten sigorta primi işveren hissesi 6 Puanlık devlet desteğinin süresinin en az bir yıl süre ile uzatılmasıdır. Süre uzatılmazsa işletmeler zor durunda kalır" dedi.
Malatya ve Elazığ'ında içinde yer aldığı 51 il ve Bozcaada-Gökçeada ilçelerinde sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi düşük olan illerde üretim ve istihdamı artırmak amacıyla, sigorta primi, gelir vergisi teşviki ve enerji desteği uygulaması getirilmişti. Bu konuda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 81.maddesinde yapılan düzenlemede 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak 5 puanlık sigorta primi hazine desteğine ilave olarak prime esas kazanç alt sınırı üzerinden 6 puana kadar ilave prim desteği sağlanması konusunda ilave puan tutarı ile uygulanacak illeri ve uygulama süresini belirleme konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmiş, verilen bu yetkili ile bu destek 31.12.2019 tarihine kadar uzatılmıştı. Ancak bu süre 01.01.2020 tarihi itibariyle sona erdi.
Sigorta primi işveren hissesine 6 puanlık devlet desteğinin sona ermesinin işletmelere etkilerinin ne olacağı konusundaki sorularımızı yanıtlayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomi Yazarı Mustafa Bahadır Altaş, "Elazığ ve Malatya illerinde yaşanan deprem sonrasında acıların dindirilmesi ve yaraların sarılması noktasında alınan tedbirlerin bir nebzede olsa bölge halkına moral verdiğini belirterek özellikle bu bölge için 3 ay mücbir sebep ilan edilmesinin çok yerinde ve doğru bir karar olduğunu ifade etti. Altaş bu konuda yapılması gereken ve ihtiyaç duyulan önemli bir düzenlemenin ise süresi 31.12.2019 biten sigorta primi işveren hissesi 6 Puanlık devlet desteğinin süresinin en az bir yıl süre ile uzatılmasıdır. Süre uzatılmazsa işletmeler zor durunda kalır" diye konuştu.
“Sayın Cumhurbaşkanı geri çevirmeyecektir”
Sigorta Primi Teşviki Süresinin uzatılması konusunda yeni bir kanuni düzenlemeye gerek bulunmadığını belirten Altaş "Cumhurbaşkanın 6 puanlık sigorta primi teşviki süresinin ve hangi illerde uygulanacağının yeniden belirlenmesi konusunda yetkisi bulunmaktadır. Yapılması gereken ilgili kurum ve kuruluşlarını bir araya gelerek konuyu Sayın Cumhurbaşkanına iletmeleri ve talepte bulunmalarıdır. Ben ümit ederim ki böyle bir talebe Sayın Cumhurbaşkanı geri çevirmeyecektir” dedi.
Altaş'ın verdiği bilgiye göre 6 puanlık sigorta primi teşviki süresinin 1 yıl uzatılması halinde işverenler asgari ücretli bir işçi için 176,58 TL daha az prim ödeyecekler. Asgari ücrette meydana gelen artış ve geçen yıl 1 işçi için aylık toplam 150,00 TL’sı asgari ücretin desteğinin de 2020 yılında 1 işçi için 75,00 TL’sı olarak verilecek olması özellikle eski işletmeler ile küçük esnaf işverenler için önemli bir yük olarak ortaya çıkıyor.
01.01.2020 tarihi itibariyle sigorta prim ödemesi aşağıdaki şekilde hesaplanacak
Önceki aydan prim ve idari para cezası borcu bulunmayan işyerlerinde, 2020 yılında uygulanacak 2.943,00 TL/Ay asgari ücret üzerinden hesaplanan SSP toplam tutarı 1.015,33 TL. %5 Devlet desteği, 147,15 TL. %6 İl bazlı ilave prim desteği, 176,58 TL. Asgari ücret desteği, 75,00 TL olmak üzere toplam sağlanan sigorta prim desteği 398,73 TL olacak ve kalan 616,60 TL. Prim ödemesi yapılacak.
Hatırlanacağı üzere 24 Ocak’ta meydana gelen 6.8’lik Elazığ- Sivrice merkezli depremin ardından Elazığ ve Malatya illerinde 3 ay süre ile mücbir sebep ilan edilmiş vatandaşlarının vergisel ödevlerinin 01.05.2020 tarihine kadar yerine getirmeleri için süre tanınmıştı. Depremin yaratmış olduğu olumsuz yaşam koşulları ve ekonomik olumsuzluklar karşısında zor durumda bulunan küçük esnaf başta olmak üzere iş dünyasına faizsiz kredi tahsis edilmişti.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com