SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Deprem Hasarlı Eski Müdürlük Binası 'Deprem Müzesi' Olacak

Deprem Hasarlı Eski Müdürlük Binası 'Deprem Müzesi' Olacak
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş depremlerinin vurduğu Malatya’da Yeşilyurt Belediyesi, ilçede yıkılan ilçe milli eğitim müdürlüğü binasının ‘Deprem Müzesi’ olarak koruma altına alınması için girişimde bulundu.

6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Malatya’da, yaşanan felaketi gelecek nesillere en iyi şekilde anlatmak ve deprem konusunda farkındalık oluşturmak için Yeşilyurt Belediyesi girişimde bulundu. Yapıların yüzde 70’inden fazlasının hasar gördüğü ilçede depremde yan yatan 2 katlı Yeşilyurt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binasının koruma altına alınarak bir deprem müzesine dönüştürülmesi için çalışmalara başlayan Yeşilyurt Belediyesinin başvurusu sonrası gerekli izinler çıkarsa, gelecek nesiller asrın felaketinin şiddetini en iyi şekilde görebilecek.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, 132 binin üzerinde bağımsız bölümün ciddi şekilde etkilendiği Malatya’da, Yeşilyurt ilçesinde de yıkımın büyük olduğunu söyledi. Tarihi ve kültürel bir ilçe olan Yeşilyurt’ta deprem nedeniyle birçok tescilli eserinde büyük hasar aldığını kaydeden Çınar, “Yeşilyurt’ta müzelerimiz ve kültürel varlıklarımız çok büyük şekilde etkilendi. Burasını müzeler bölgesi ilan etmiştik, haliyle bizi de derinden etkiledi bu durum. Kültür gitti, tarih gitti, gelenekler gitti, binalar gitti en önemlisi de canlar gitti. Ama biz yine de umudumuzu yitirmedik. Şehrimizin tekrardan ayağa kaldırmak için bir bütün halinde tekrardan güzel şekilde şehri eski güzel günlerine döndürmek için kolları sıvadık” dedi.

Bu kapsamda depremden hasar gören kamu binalarından biri olan Yeşilyurt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bir deprem müzesi olarak kalması adına gerekli girişimlerde bulunduklarını belirten Başkan Çınar, “Burayı koruma altına alarak gelecek nesillere aktaralım, hem depremi unutturmayalım hem de gelecek nesillere buradaki depremin yıkıcı etkisini birebir gösterelim” şeklinde konuştu.

Yıkılan binanın konum olarak da iyi bir yerde olduğunu ve girişine karşılama merkezi ve deprem simülatörü gibi alanlarında yapılabileceğini ifade eden Çınar, “Yine depremde hayatını kaybedenlerin eşyaları ve isimlerinin sergilendiği bir alan da düşünüyoruz. Buranın koruma altına alınması ile dışarıdan şehrimize gelen veya burada yaşayan vatandaşlarımız depremin boyutunu burada en iyi şekilde görebilecektir. Kültür Bakanlığı ve Kalkınma Ajansı’na başvurumuzu yaptık, Valimizin de desteği ile buranın koruma altına alınarak diğer müzeler ile birlikte de şehrimizi tekrardan ayağa kaldıracağız. Şehrimizin eski canlılığına gelmesi için tekrardan elimizden gelen gayreti göstereceğiz” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Alaaddin (1 yıl önce)
    Malatyayida müze yapalim yerli ve yabancı turistlere 50 kuruşa gezdiririz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Akıllı işler yapın bu iş değil deprem le ilgili güzel çalış.malar yapın asıl siz ve ekibiniz deprem.i hiç unutmasın.
    0
    0
    Yanıtla
  • bek (1 yıl önce)
    Amaç milli eğitim binasını merkeze taşımak.amac müze falan değil.battalgazide yaptılar burada şehir merkezine taşımak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sami44 (1 yıl önce)
    Deprem muzesine gerek yok. Bu nesil bu depremi 30-40 sene unutmaz. Onemli olan kontrolden yetkili olanlarin isini gorevini tam yapmasi. Bir daha boyle felaketlere sebep olmamalari.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Battal (1 yıl önce)
    Yeşilyurttaki müzeler umarim hizlica restore edilir..insanlarin sosyalleşmesi için bu eserlerin ayağa kalkması gerek..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bülent Yaşar (1 yıl önce)
    Kültür gitti tarih gitti evler gitti daha kötüsü canlar gitti diyor bunların yerine rant gri pasaport geldi liyakatsiz atamalar geldi, imarı yapanlar serbest geziyor, diyemedi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ali (1 yıl önce)
    Bunlar tefaruat gerçekten samimi iseniz 20 yıldır bu şehrin imar komisyonu başkanı hala bu şehirde imarkomisyonu başkanlığına bu depremden sonra seçilerek geliyor buna da seyirci kalıyorsanız bütün buyeolanların sorumlusu merkez belediye başkanları ve meclis üyeleridir halk aptal değil
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Erhan (1 yıl önce)
    Buda kafayi müzeyle bozmuş. Yıkimin en çok olduğu yer yeşilyurt.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Kündübekli (1 yıl önce)
    Para üfletmek için her yol mübah! Aklınıza bir de bu mu geldi? Dünyada ilk ve tek! Hala istifa etmeyip başka işler peşindesiniz. Bu ne yüzsüzlük? Belediye üzerinden Almanya'ya adam kaçırma tezgahını unuttuk sanma. Diğerlerini de bir gün hatırlatırız! Anladın sen onu...
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Öğretmenlerin barınmak için zorunlu gittikleri Antalya gibi illeri kastederek, hem ek ders alıp hem tatil yapıyorlar çok zoruma gidiyor, zihniyeti de inş bu müzede enkazın altına yerleştirilir.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Mehmet Çınarın yine boş projelerinden biri. İnsan bu kadar boş olurmu yaa. Çocukların psikolojisini bozan ve hiçbir yerde goremiyecegimiz bu ahmakça fikir ve düşüncelerden vazgeçilmeli. Heran o anı yasayacacak ve herzaman gördükçe moral bozacak bu girişimlere asla izin verilmemeli. Bu Mehmet Çınar efendiyi de artik yollamali diyorum. Can sıkıntısından başka bir şey degil
    %81
    %19
    Yanıtla