SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Depremde Çöken Binalar Soruşturmasında Tutuklu Sayısı 42 Oldu

Depremde Çöken Binalar Soruşturmasında Tutuklu Sayısı 42 Oldu
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6 Şubat depremlerine yönelik soruşturma soncunda şimdiye kadar 129 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği ve tutuklanan şüpheli sayısının 42 olduğu bildirildi.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucunda yıkılan binalarda meydana gelen ölüm ve yaralanma olayları ile ilgili sorumluluğu bulunan mimar, müteahhit, mühendis, denetim görevlisi ve bina sahiplerine yönelik soruşturmada 27 Mart Şubat 2023 tarihine kadar gözaltı kararı verilen şüpheli sayısının 129’a yükseldiği belirtildi.

Malatya Emniyet Müdürlüğü KOM Şubesindeki işlemlerin ardından Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 42 kişi hakkında tutuklama, 53 kişi hakkında adli kontrol ve yurtdışı yasağı ile serbest bırakma kararı verildiği kaydedildi. 28 şüphelinin savcılık ifadelerinin ardından serbest kaldığı, 6 şüphelinin ise halen firari olarak arandığı belirtildi.

Malatya’da deprem soruşturmasında müteahhit, bina sahibi, mimar, mühendis, teknik sorumlu, denetim şirketi sorumlusu olarak tutuklananların isimleri şu şekilde: 

Muharrem Poyraz, Hasan Hüseyin Ermeç, Mehmet Gündüz, Mustafa İğci, Metin Karataş, Ebubekir Özbey, Bülent Yeroğlu, Mehmet Yumrutepe, Mehmet Fırat, Necip Selçuk, Eser Çakır, Selahattin Şengül, Hayriye Doğan, Serpil Başar Yoloğlu, Şükrü Kaya, Aysun Demir, Ali Baran Gül, Demet Doğan, Engin Aslan, Sefa Gülfırat, Şükrü Kuş, Rıdvan Kaya, Basri Ardağ, Nezihi Aksoğan, Nurullah Oğuzhan, Nail Güngör, Vahap Kırmızıbayrak, Nejdet Hanlıoğlu, Erdal  Ertuğrul, Cihat Durhan, Zafer Kırçuval, Safet Kırçuval, Hasan Basri Özpolat, Ahmet Turan Üzmez, Cem Kal, Emir İlhan, Sadettin Cekmegil, Mehmet Coşkun, Mahmut Doğan, Recep Yıldırım, Yusuf Nergiz ve Ahmet Canbay.

6 Şubat depremlerine yönelik soruşturmalar sürüyor.

DEPREM BÖLGESİNDE TOPLAM TUTUKLU SAYISI 325..

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, depremden etkilenen bölgelerde cumhuriyet savcılıkları bünyesinde deprem soruşturma büroları oluşturulduğunu hatırlatarak şöyle bilgi verdi:

"Deprem nedeniyle yıkılmış binaların içerisinde delil toplanmadan enkazı kaldırılan herhangi bir bina yok. Deliller toplandıktan sonra enkazlar kaldırılmıştır ve soruşturmalar aktif şekilde yürütülmektedir. Bu kapsamda, bugüne kadar haklarında işlem yapılan pek çok kişi de olmuştur. Depremde yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturmalar kapsamında bugüne kadar 1552 şüpheli hakkında işlem yapılmıştır. Bunlardan 325 şüpheli tutuklandı, 566 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildi, 355 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarılırken 98 şüpheli için şu anda gözaltı talimatı verilmiş durumdadır. Adli tahkikat bütün boyutlarıyla devam etmektedir."

Yurt dışına kaçan ve Adalet Bakanlığınca iadeleri talep edilen 4 kişi olduğunu söyleyen Bozdağ, hakkında soruşturma olanlardan 74 şüphelinin de vefat ettiğini bildirdi.

Bakan Bozdağ, yıkılan binaların yapımının her aşamasında kusur ve ihmalleri bulunanlarla ilgili gerekenlerin yapılacağını ve bu konunun üzerinin örtülmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

malatyahaber.com- Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

25 yorum yapılmış

  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Elazığ depreminden sonra ağır hasar alan binaları hafif hasara çevirenler nerede? Bu depremde yıkılan binaların bir çoğu Elazığ depreminde ağır hasar alan binalar, peki çevre şehircilik neden Elazığ depremi raporlarını vermiyor? BURADAKİ TUTUKLANAN KİSİLERİN BİR COGU SUÇSUZ, SEBEBİ ŞU, İCERİSİNDE BİLDİGİMİZ BAZİ BİNALARİN ELAZIĞ DEPREMİNDE AGİR HASAR ALDIĞI HATTA BAZİ BİNALARİN SİKAYET EDİLDİĞİ, BAZİ BİNALARİNDA KOLONLARINİN KESİLDİĞİ, BAZİ BİNALARİN ALTİNDA GALERİ OLDUĞU VE AGİR ARAÇLARIN BİNAYA SOKULDUĞU (KAMYON GİBİ) BİLİYORUZ, VE COK DİKKATLİ TAKİP EDİYORUM, BOSTANBAŞI Nİ İMARA AÇAN MALUM SAHİSLAR, CEVRE ŞEHİRCİLİK TEN MALUM SAHİSLAR, BELEDİYEDEN MALUM ŞAHISLAR, İCERİSİNDE MİLLETVEKİLİGİ YAPMİS VE YAPMAKTA OLAN MALUM ŞAHISLAR NEDEN TUTUKLANMADİ, İŞYERİ RUHSATİ VERİLİRKEN GELİP YANGİN TÜPÜNE BAKAN AMA TADİLATA BAKMAYAN MALUM ŞAHISLAR DA TUTUKLANMADİ, ACABA NİYE, YİKİLAN BİNALARDA RAPORLARI YOK EDENLER MASUM FENNİ MESHUL OLARAK İMZA ATANLAR SUCLU, VAH BENİM GUZEL SEHRİM KİMLERE EMANET
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Taylor (1 yıl önce)
    - Çok yüksek katlar -Yumuşak zemin -Bitişik nizam -Yüksek dükkanlar'a ve az kolon koyma -Kalitesiz beton,demir -Denetim ve kontrol -Tarım arazisine ve fay hatlarına imar Yukardaki kusurlar kimin sorumluluğun da ise onlardan hesap sorulmalı tabi gücün yeterse
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Macid44 (1 yıl önce)
    Malatya'da bu kadar büyük yıkımın baş sorumlusu Bostanbaşı gibi yumuşak zeminleri İmara açanlardır,daha sonra da İşini doğru yapmayan müteahhit, Mühendis, İnşaat İşçileri v.s.dir.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Cemal Akının 5.000 lik planları ve Yahya Akının 1.000 lik planları ile Emsal 1,75 olarak 2006 yılında imara açtılar.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Fikret (1 yıl önce)
    Milletin gazını almak için tutukladılar. içinden bir kaç garibanı harcayıp diğerlerini yaza kalmaz bırakırlar.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Hacı ugur (1 yıl önce)
    Sorumlu herkes yargılanacak merak etmeyin ben vekilim belediye başkanıydım vs bunlar kurtarmaz.Tüm daire sahipleri savcılığa veriyor herkesi maddi manevi
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Allah uzun ömür versin size. Akşam akşam güldürdünüz bizi..
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Ramazan yalcin (1 yıl önce)
    Ahmet canbay ne alaka
    %8
    %92
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Tutuklama bir tetbir kararıdır. Bu insanları şimdiden suçlu görmemek gerek. Bu haksızlık olur. Linç etmek olur. Yargılama elbetteki devam edecek ve suçlu bulunurlarsa tabi ki cezalandırılacaklar. Biraz insaflı, vicdanlı olmak gerek.
    %52
    %48
    Yanıtla
  • Matbaalar açık olsa plaket verirdik ayıp oldu..
    0
    0
    Yanıtla
  • Barut (1 yıl önce)
    Yapı denetimi yapan şirketler yok.belediye imarda çalışan tek bir kişi neden yok belediye başkanlarını demiyorum bile
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Bülent Yaşar (1 yıl önce)
    Fetö davasında nasıl sadece alt gruplar cezalandırılıp siyasilere dokunmadılar depremde de aynısı olacak. Az gelişmiş ülkelerde zenginler siyasiler yargılanmaz.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • nazlı (1 yıl önce)
    girenlerin birçoğu aynı hızla çıkacaktır bazıları hatta ak partiden aday adayı değilmiydi ya 3 5 güne kalmazdolanırlar dışarda suçlarına kılf biçene kadar olan gene garibana olacak
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Dertli (1 yıl önce)
    Güldür Güldür depremle ilgili güzel bir skeç yapmıştı.okadar çok sorumlu var ki sonunda kader diyip kestirip attı konuşan kişi.deprem kader yıkılan binalar cinayetti oysaki
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Bunların yanı sıra belediye encümeninde kararlar alınıŕken el kaldıran kolon kesipte şikayete giden zabıtalar nerede onların tutmuş olduğu tutanaklar ne oldu belediye başkanları ve yardımcıları tek tek hesap vermeli üzeri kapatılamaz
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    İmarlara sınırsız ibaresi koyanlar, binaları denetlerken yollarını bulanlar, imarda sümen altı işler dönderenler, betonu döken şirketler, bunlar soruşturma görmeyi dursun hepsi milletvekili adayı olmak için sıraya girmiş durumda. Üstüne üstlük bu insanların çoğu enkaz molozlarını kaldırmak için ihale kovalıyor bir kısmıda yeni yapılacak Toki evlerinin ihalesi için mücadele veriyor. Siyasi kimliklerini sonuna kadar kullanan bu insan görünümlüler hala anlamıyor mülkün sahibi Allah’tır.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Mert korkmaz (1 yıl önce)
    Zafer Kırçuval akparti Battalgazi belediye başkan yardımcısı diye medya'ya neden lansedilmiyorda. Direk isimleriyle tutuklandı diye medya'ya veriliyor. Bazı şeyleri seçimden önce saklamakla bir şeylerin üzeri kapatılıyor her zaman ki gibi. Hatayı kim yaptıysa yaptı bunu örtmek ondan daha adi birşey. Herkes kimin nereleri ne ile aldığını çok iyi biliyor. Depremden sonra yardım için hanımın ciftliginden arayan vatandaşin telefonunu açıp yüzüne kapatan Osman güderi de unutmadık. Unutmayacağız
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Koray (1 yıl önce)
    Belediye başkanlarının ve belediyedeki sorumluların, ayrıca milletvekillerinin de isimlerini bu listede görmek istiyoruz. 42 tutukluyla kapatamazsınız bu sorumsuzlukları.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Zeki (1 yıl önce)
    Yeni ve eski Belediye başkanları niye en azından ifadeye cağrılmiyor.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Vatandas (1 yıl önce)
    Sayın admin şükrü kuş abimizin bir suçu olmadığı anlaşıldı kendisi şu an dışarıda yeniden isimleri guncellerseniz sevinirim saygılar
    %86
    %14
    Yanıtla
  • hkb (1 yıl önce)
    Tarlalari imara acan sorgulamadan verilmemesi gereken katlari veren rantin kralini elde eden kimse yok sanirim aralarinda .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • oktay (1 yıl önce)
    ahmet canbay sasirtti beni.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Bende görünce çok şaşırmıştım araştırdım 1995 de kendi yapmadığı bi inşaata imza atmış ondan alınmış zaten bildiğim kadarıyla da kendi yaptıkları yerlerde yıkılan yerleri yok
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Ağır hasarlı binaları var.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Evi ağır hasarlı (1 yıl önce)Miraç isimli kullanıcı yorumuna
    Neden şaşırılıyor yıkılması mı şart bostanbaşının çıkışında yaptığı panaroma evi ağır hasarlı ilk 3 kat duvarlar gitmiş giremiyorsun kolonlar patlamış 10 ay önce sattı evi ancak o kadar oturduk Allah ne hakkımız varsa alsın evsiz kaldık
    %69
    %31
    Yanıtla