SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Depremde Yıkılmayan TOKİ Konutları Milletimizin Takdirini Topladı"

A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığınca, 1 milyon 270 bin konut ve 37 bin 760 sosyal donatı üretildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Özhaseki, TOKİ'nin inşa ettiği konutlara ilişkin bilgi vererek, güçlü şehirler ve güvenli yarınlar için ev sahibi olmayan hiçbir vatandaşın kalmamasını istediklerini belirtti.

Özhaseki, "Vatandaşlarımızın düşük peşinat ve uzun vadeyle ev sahibi olabilmeleri için TOKİ Başkanlığımız eliyle 1 milyon 270 bin konut, 37 bin 760 sosyal donatı ürettik. Vatandaşlarımızı sağlam ve güvenli yuvalara kavuşturduk." ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde TOKİ konutlarının güvenirliliğini kanıtladığına işaret eden Bakan Özhaseki, şunları kaydetti:

"Bakanlığımızın yüz akı olan TOKİ, özellikle dar gelirli vatandaşlarımız için ürettiği konutlarla büyük bir teveccüh görüyor. Yuva kuran liderimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyonla güçlü ve daha yaşanabilir şehirler için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son olarak 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde yıkılmayan TOKİ konutları, depreme karşı sağlam oluşuyla da milletimizin takdirini topladı. TOKİ'miz eliyle, sosyal konut projeleri, kentsel dönüşüm uygulamaları ve afet konutlarının inşası başta olmak üzere ortaya koyacağımız çalışmalarla sağlam, yatay mimariye uygun, çevre dostu konutlar inşa etmeye devam edeceğiz."

TOKİ, 4 yılda 400 bin konutluk kampanya başlattı
Açıklamaya göre, kurulduğu 2002'den bugüne milyonlarca kişiyi ev sahibi yapan TOKİ, Türkiye'de üretilen konutların yaklaşık yüzde 13'ünü gerçekleştirdi.

Ürettiği 1 milyon 270 bin konutla yaklaşık 5 milyon vatandaşı ev sahibi yapan TOKİ'nin, son 4 yılda 50 bin, 100 bin ve 250 bin olarak açıklanan toplam 400 bin konutluk 3 sosyal konut kampanyasına yaklaşık 6,9 milyon geçerli başvuru yapıldı.

"İlk Evim Arsa", "İlk İş Yerim" projeleri de TOKİ eliyle hayata geçirildi.

Konut projelerinin yanında, kamunun ihtiyaç duyduğu binaları ve sosyal donatıları da inşa eden TOKİ tarafından, 1420 okul, 217 öğrenci yurdu, 26 üniversite binası, 270 hastane, 21 stadyum, 984 cami, 371 kamu hizmet binası hizmete sunuldu.

190 bin 402 afet konutu inşa edildi
TOKİ, bugüne kadar afetler sonrası 190 bin 402 konut inşa etti. Bu kapsamda TOKİ, Bingöl'de 2 bin 857, Kütahya Simav'da 928 , Van-Edremit'te 17 bin 504 konut ile 2020 Elazığ depremi sonrası, 25 bin 475 konut, Malatya depremi sonrası 8 bin 618 konut, İzmir'de 5 bin 61 konut, Giresun-Kastamonu-Sinop-Bartın- Rize'de sel afeti sonrası 2 bin 219 konut, Antalya-Muğla yangınları sonrası 1394 konut yaptı.

6 Şubat depreminin ardından bakanlıkça 11 ilde yapılan hasar tespitleri doğrultusunda deprem bölgesindeki rezerv alanda, şehir merkezlerinde ve köylerde 680 bin konut için çalışmalara başlandı.

Deprem sonrası, TOKİ'nin inşa ettiği, oturulmayacak derecede hasar alan tek bir konuta rastlanmadı. TOKİ bünyesinde inşa çalışmaları 3 kriterde yürütülüyor. Buna göre, ilk olarak 50-100 metreye kadar teknik olarak izin verilse dahi başlanan bütün rezerv konut alanlarında en az 500 metre fay hattından uzakta çalışma yapılıyor.

TOKİ ikinci olarak, taşıma gücü, sıvılaşma dahil olmak üzere yer altı su seviyesinin yüksek olduğu yerlerde değil, daha çok zeminin sağlam olduğu, kayalık, kireçtaşı olan bölgelerde uygulamalarını sürdürüyor.

Üçüncü olarak da inşa aşamasında radye temel, tünel kalıp taşıyıcı sistem, yüksek beton dayanımı gibi depreme karşı en iyi çözümler kullanılarak, kat yükseklikleri sınırlandırılıyor.

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • ali (1 yıl önce)
    malatya da en fazla 4 kat olmalı yoksa yine yıkar sağlam zemin 4 kat ..sağlam zemin en fazla 4 kat Allah ın izniyle hiçbir şey olmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Toki evlerinde zeminler kayalık temel sağlam kat sayısı fazla değil tünel kalıp sistemi uygulanıyor evler brüt 105 metrekare, çok perişan bir ortamdayız evlerimizi bir an önce toki veya emlak konut yapıp bizlere teslim etsinler inşallah 2024 şubat ayından, 2024 Kasım ayına kadar bütün evler hak sahiplerine teslim edilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tahir (1 yıl önce)
    Kayalık zemine yapıldığı için yıkılmadı... Esenlik binaları da tünel kalıp ancak gevşek zeminde oldukları için hepsi ağır hasarlı ve yıkılacak
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Misafir (1 yıl önce)
    Sayın bakanım Sayın toki yetkilileri Sivas caddesinde 2020 elazig depreminde yıkılan ve toki tarafından yapılan apartmanların çatısı çöktü 6 şubat depremlerin de .Çatının çökmesi ile kalsa yine iyi evlerimiz su içinde kaldı kışın ortasında muftak dolapları yerle bir Allah rızası için sesimizi duyun da Sivas caddesindeki toki tarafından yapılan Atmaca apartmanınin çatısını ve içindeki yıkılan dökülen yerleri yapın. Bir yağmur bi rüzgar olduğunda hele artçı sarsıntı olduğunda yüreğimiz elimizde. Allahim deprem bölgesinin yardımcısı olsun nasıl olacak nasıl yapacaklar çok zor bir süreç bizi bekliyor. Gördükçe içimiz sızlıyor.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Mehmet gerçek (1 yıl önce)
    Keşke toki Demir beton kaba inşaat işini yapıp ince işi yapmasa. Lütfen biride başharıkda eksikleri giderilemeyen tokileri konuşsun. İnsanların arsaları alındı, borçlandırıldı ama evlerin eksiği bur türlü giderilmiyor. 3-5 kağıt işlerinden sorumlu personel, elini işlere sürmese daha iyi olur denilecek çalışanlar var. Sayın editör, bir kez haber yapınız. Bana inanmıyorsanız bir muhabir gönderin veyahut hiç mi orada yaşayan gazeteniz çalışanı birinin akrabası yok? Ben size TOKİ’yi eleştiren haber yapın demiyorum. İhaleyi alan firmanın parasını almasına rağmen işini düzgün yapmamasını vatandaş mağduriyeti adına dile getirin diyorum. Bu firma Malatya’da yapılan diğer ihalelere de girecek. Ankara’da yaptıkları işlerde binlerce şikayet var muhattap yok. Artık yorumu yayınlamakta, bu konuda haber yapmakta bakana birinin çıkıp bunları demesi de size kalmış.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Zeki (1 yıl önce)
    Benim medarı iftiharım Malatya, Yeşilyurt ve Barguzu eski belediye başkanları. Hepsi de sizin partiden, hepsi de yeni ancak ağır hasarlı binaların sorumlusu ve hissedarı.
    %90
    %10
    Yanıtla