SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Depremin Yaptığı Tahribat Malatya'da Çok Büyük"

A- A+ PAYLAŞ

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Malatya’daki esnaf ve sanatkarlar kuruluşları ile istişare toplantısı yaptı.

Büyükşehir Belediyesi Sanat Sokağındaki Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen istişare toplantısına Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkan Vekili Orhan Özbek, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Bölge Başkanı İsmet Bayram, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, esnaf ve sanatkarlar odası başkan ve yöneticileri katıldılar.

Toplantının açılışında konuşan ESOB Başkan Vekili Orhan Özbek, 6 Şubat depremlerinden sonra ilk defa esnaf kuruluşu temsilcileri ile Ticaret Bakanlığı ile bir toplantı yapılmakta olduğunu belirterek, “Depremden dolayı 20 bini aşkın esnafımız mağdur oldu. 1.500 esnafımıza konteyner verildi, ancak 5 bin 200 işyeri konteyneri başvurusu vardı. Halen 3 bin 700 esnafımız işyeri konteyneri bekliyor. Burada hükümetimizin desteklerini bekliyoruz. Mağdur olan esnafımızın Bağ-Kur primlerinin ve devlet girdilerinin 2 yıl süreyle alınmamasını talep ediyoruz. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifinden depremden önce kredi çeken ancak işyeri yıkılan esnafımızın bu borçları silinmelidir” dedi.

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Bölge Başkanı İsmet Bayram ise, “Allah devletimize zeval vermesin. Devlet hep yanımızda oldu. Kredi vermekte hiçbir sıkıntı çekmedik. Esnaf kuruluşları temsilcileri depremin ilk gününden itibaren hep sahada oldular. Bizim şahsi bir beklentimiz yoktur, ancak esnaflarımızın beklentileri var. Kredi ve hibelerden ve kredilerin ertelenmesinden dolayı devletimizin desteğini bekliyoruz. Esnafımız iyi değil.” dedi.

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Malatya’da can kaybı az, ancak depremin yaptığı tahribat Malatya’da çok büyük. Malatya, Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş ile birlikte depremin en çok etkilendiği illerden birisi.  Depremden dolayı birçok insanımız yerlerinden oldu. Esnafımız da aynı mağduriyeti yaşadı. Esnafımız bizim için çok önemli. Türkiye ekonomisin en can damarlarından birisi esnaflarımızdır. Her zaman esnaflarımızın yanındayız. Esnaflar ile AK Parti hükümetleri arasında çok yakın bir iş birliği her zaman var. Çünkü siyasete, memlekete sahip çıkan en büyük grup esnaf grubudur.” diye konuştu.

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, istişare toplantısına katılan Oda Başkanlarından tek tek sorun ve taleplerini dinledi. Toplantı da Yeni Sanayi Sitesi’ndeki esnafların yerinde dönüşüm için taleplerini ise toplantı esnasında Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısını arayarak, durumu anlatan Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’a toplantı sonunda ESOB Başkan Vekili Orhan Özbek tarafından sorun ve talepleri içeren bir dosya arz edildi.

Gürcan’a günün anısına esnaf kuruluşu temsilcileri tarafından kuru kayısı hediye edildi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Fuat KUTSAL (6 ay önce)
    Malatyamız 6 Şubatta Ülkemizin dörtte birinden de hissedilen ‘’Asrın Felaketi’’ne uğrayan bir şehirdi. Öncelikle bu felaketi yaşayan ben ve ailem olmak üzere bütün depremzedelere geçmişler olsun. Vefat edenlere Allah rahmet eylesin. Yaşayıpta engelli kalanlara geçmiş olsun dileklerimi sunarım. Böyle bir felaketi Allah hiçbir millete bir daha göstermesin. Bu felaketi yaşadıktan sonra depremde yıkıma maruz kalan şehirler ile Malatyamız da yeniden imar edilmeye çalışılıyor. Tabii ki bu işler herkesin kafasından geçen ayrı bir plan uygulanması ile olmamalıdır. Basınımızda yer alan çeşitli görüş ve önerişlere saygı duyarım ancak sonuçta olumlu yada olumsuz eleştirilere de sayın yöneticiler kulak kabartmalıdır. Yeni imar planı yapılırken şehirimizin depremden önce; gerek ulaşımda gerek sağlık kuruluşları ulaşımında, otopark ve toplu yaşam alanları, park bahçe ve çocuk oyun alanları, mahalle spor alanı eksiklikleri göz önünde bulundurularak yeni yaşam bölgelerinde o zamanki olumsuzlukları yeniden yaşamamalıyız. Şehrimizin mevcut çevre yolu artık şehir içi yolu durumuna gelmiştir. Bu yola şehirin güney kısmından yani Kernek Dağı tarafından dik olarak açılacak en az 20 metre genişlikte 5 veya 6 tane bulvar insanların rahat nefes alacağı, o bulvarları da birbirine bağlayacak sokak ve caddeler açılması bazı hemşerilerimize zarar verecektir. Ancak bu zararlar, mağdurun başka bir semtten kaybı kadar arsa edinimi yöntemiyle telafi edilebilir. Şöyle ki ; Belediye, şehrin bütün imarlı arsalarına bir bedel tespit eder, mağdurun kayıp olan arsasının karşılığı başka bir semtten aynı bedeli karşılayacak metrekare ile değerlendirilir. Zira büyük bir felaket geçiren hemşerilerimizin bu felaketten bir miktar zarar etmesi kaçınılmazdır. Deprem zayiatını şahsi kazanca çevirmek isteyecek uyanıklara fırsat verilmeden herkesin biraz zarar ederek gelecek nesillere güzel bir şehir bırakması sağlanabilir. Açılacak bulvarlar Kernek Dağı eteklerinden başlayıp çevre yoluna kadar uzanmalı; örneğin kanal boyu, Sivas caddesi, Fuzuli Caddesi, Emeksiz Caddesi, Dörtyol, Sıtma Pınarı Caddesi. Temelli Caddesi düz olarak Çevre Yoluna bağlanabilse, Malatyanın hakim rüzgarları güney-Kuzey istikametindedir. Dolayısıyla şehrimiz yazın sıcak günlerinde insanımıza rahat nefes aldıracaktır. Depremin Malatya’da yarattığı yaralar sarılırken gelecek nesillere imarı tamamlanmış bir şehir bırakılamaz mı? Saygılarımla.30 10 2023
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Evimiz az hasarlıdır (6 ay önce)
    İsmi orta hasarlı da olsa,içinde oturulan binaların doğalgazı neden kesilir,kış geldi idarecilerimiz (valilik, çevre şehircilik,belediye ve işgüzar aksa gaz ) donarak ölmemizi görmek istiyor.Deprem öldürmedi ama siz başaracaksınız!
    %0
    %100
    Yanıtla
  • MECZUP (6 ay önce)
    Ben değişik bir yorum yapayım ilişiği en yakın haberden gireyim dedim, gerçekten Malatyalı halkı Bağcılar konteyner kentte yaşayanlar için eziyet devam ediyor, burası bir süre için barınma ve rehabilitasyon merkezi gibi olacak iken maalesef esir kampından başka bir şey değil, burada yaşayan halk her gün kafalarına göre yol güzergahı değiştiren kampın girişine ışıklandırma sistemi bile yaptıramayan, halk kendi cebinden dahi vereceği interneti getiremeyen daha önce araçlar kamp içindeyken dışarı atılıp bir oto park yaptıramayan ben istediğimi yaparım kimse karışamaz diyen insanlara, yaşlılara, örencilere, işe gidenlere ana yolu kapatarak kafasına göre araçlar ve insanlar için yolu uzatan sorumlulardan kurtarın bu kamp sakinlerini, artık valimi, kaymakammı yoksa afat yönetimi mi belli değil insan muamelesi görmek istiyoruz ikinci sınıf insan muamelesi değil, yeter artık becerecmeyen yöneticilerden bıktık, artık tepemize kadar çıktı eski yolumuz açılsın yan taraflar oto park olarak düzenlendi , kavşağa ışıklandırma yapılsın ve öğrencilerimiz için internet çekilsin merak etmeyin ücretsiz istemiyoruz, başka da bir şey istemiyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • huseyin karaaslan (6 ay önce)
    Yapmayın ya!!! Tahribat çok mu büyük!! Allah allah !!! bizde 2,3 ev hasar almış diye düşünüyorduk... İşiniz gücünüz dalga geçmek. Ne zaman istifa etmeyi düşünüyorsunuz? :)))))) güldür güldür showwww
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Mehmet (6 ay önce)
    Yok canım başkanımız söyledi, Malatya gayet iyi durumda..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali (6 ay önce)
    Yanınızdaki muhterem zat Büyükşehir belediye başkanı öyle demiyordu Malatya’ya gelen sanki Malatya’da deprem olmamış sanıyor diyordu
    %100
    %0
    Yanıtla