SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Depremzedeler Hak Sahipliği Konusunda Kandırıldı!"

A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “depremzedeler hak sahipliği konusunda kandırıldı. Ortalama 2 Kişiden 1’i hak sahibi olamadı. İtiraz süresi mutlaka uzatılmalı” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada depremin 9. Ayında Malatya’da yaşanılan sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi. Ağbaba, hak sahipliğinden, konteyner talebine, orta hasarlı evlerden yerinde dönüşüme Malatya’nın konuştuğu konuları İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya aktardı.

9 ay toparlanma olmadı

Malatya’nın, depremin ilk başında yıkım az olduğu için maalesef çok gündeme gelmediğini ama şimdi şehre giden herkesin, Malatya'nın nasıl bir yıkımla karşı karşıya kaldığını gördüğünü belirten Ağbaba, “ şehir merkezinin tamamen yok olduğunu, Doğanşehir ilçemiz başta olmak üzere Ören, Polat, Kurucaova, Erkenek gibi birçok beldelerimizin de yerle bir olduğunu kente giden insanlar görüyor. Deprem 6 Şubat, şimdi, Kasım ayındayız, depremden bu yana yaklaşık dokuz ay geçmiş durumda ama hâlâ bir toparlanma yok. Enkazlar hâlâ yerinde duruyor, hâlâ yıkılmayan yüzlerce bina var ve müthiş bir mağduriyetin olduğunu ifade etmek istiyorum. Yani şehir hâlâ toz bulutları altında, şehir merkezinde yaşam hâlâ başlayabilmiş değil. Diğer illerde olduğu gibi Malatya da büyük bir felaketi yaşıyor. ” ifadelerini kullandı. 

Hak Sahip-sizliği

Ağbaba hak sahipliği ile ilgili de büyük mağduriyet olduğunu belirterek “Hak sahipliği, daha doğrusu hak sahipsizliği meselesi var. 2 kişiden 1'i maalesef hak sahibi olamıyor. Devlet vatandaşını kandırır mı? Bu dönemde maalesef kandırdığını görüyoruz. Depremzedeleri kandırarak onların hak sahibi olması engellendi. AFAD'ın açıklamasına göre "Büyükşehir olan bir ilde afetzedenin bir ilçedeki konutu ağır hasarlı ise başka bir ilçedeki konutu hasarsız olsa dahi afetzede hak sahibi olabilmektedir." denilmekte. Peki, her 2 evi ağır hasarlı veya yıkıksa ne olacak? Evlerden 1'i için hak sahipliği veriliyor. Örneğin, eşlerden 1'inin evi Malatya Battalgazi'de diğer evi Akçadağ'da olsun, her 2 evde yıkık olsun, AFAD eşlerden sadece 1'ine hak sahipliği veriyor. Yani insanlar dişiyle tırnağıyla biriktirdiği parayla 1 köyde ev, 1 de şehirde ev yapmış olsa bile devlet sadece 1 ev verebiliyor, kalana da bir soğuk su iç deniliyor. Şimdi, afetzedenin aynı ilçede 1 ağır, 1 hafif hasar evi varsa hak sahibi olamıyor. Farklı ilçelerde 2 ağır hasarlı evi varsa 1 tanesi hak sahibi olabiliyor. 1'i Kahramanmaraş'ta 1'i Malatya evi olup 2'si de yıkılan depremzedeye sadece 1 ev veriliyor. 11 ilin tamamı deprem bölgesi olarak geçtiği için farklı illerdeki evleri ağır hasarlı olan kişiler hak sahibi olamıyor. Üstelik 6 Şubatta meydana gelen 2 depremin etkinlik alanı da tek olarak kabul edildiği için geceki depremde Malatya'daki evi, öğlenki depremde Hatay'daki evi yıkılan afetzede 1 ev için hak sahibi olabiliyor. Ama Marmaris'te 10 evi ya da İzmir'de 10 villası olan birinin Malatya'da depremde 1 evi varsa devlet o 1 kişiye hak sahipliği veriyor. Bunun bir çarpık anlayış olduğunu düşünüyorum” dedi.

Deprem yönetimi doğru değil

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba konuşmasının devamında; “Afet Sebebiyle Hak Sahibi Olanların Tespiti Hakkındaki Yönetmelik'i baştan sona çelişkilerle dolu. İşte, bu çarpıklıklar yüzünden Malatya'da 121.907 başvurudan 69.263'ü kabul edildi yani her 2 kişiden 1'i hak sahibi olamamış durumda ve bu sistemle bir deprem yönetiminin de doğru olduğunu düşünmüyoruz.” dedi.

52 bin depremzede hak sahibi olamadı

“AFAD önünde uzun kuyruklar var, hak sahipliğine itirazlar tam bir çileye dönüşmüş durumda” diyen Veli Ağbaba “ Malatya'da AFAD ve kaymakamlıkların önündeki kuyrukları görmeniz gerekiyor. Sinirler gergin, işlemler uzun, personel sayısı yetersiz, evi yıkılıp AKP'yle gasbedilen depremzede bir de hak sahipliği olduğunu ispat etmek için olağanüstü bir mücadele sürdürüyor” dedi.

Hak sahipliği itiraz süresi mutlaka uzatılmalı

Malatya'da 52.644 kişinin hak sahipliği kabul edilmediğini, itiraz için on beş gün süre verildiğini ancak mekân, personel yetersizliği nedeniyle çok sayıda vatandaşın mağdur olduğunu belirten Ağbaba, “Pek çok ilçede itirazlar 6 Kasımda bitti, tüm ilçeler için süre 8 Kasım’da sona erdi; bu sürenin mutlaka uzatılması gerekiyor” dedi.

Tüzel kişiler de mağdur

Tüzel kişilerin hak sahibi olamadığını, AFAD’ın, odaların, sendikaların, kooperatiflerin hak sahipliği başvurularını kabul etmediğini kaydeden Ağbaba; “Mevzuata göre, tüzel kişiler hak sahibi olamıyor, birlik, oda, kooperatiflere de hak sahipliği tanınarak devletin kredi ve hibe imkânlarının da verilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Eşya yardımı ile depremzede kandırıldı

Deprem sonrası, Malatya'da evleri ağır hasarlı, yıkık olanların eşyalarının bedellerinin ödenmesi için Maliye önünde çadırlar kurulduğunu hatırlatan Veli Ağbaba, “Peki, alınan başvurular ne oldu? Kocaman bir hiç. Başvurular yapıldı, insanlar sıra bekledi ama kimse para alabilmiş değil. Yakınlarını, evini, eşyalarını kaybeden depremzedelerin duygularıyla oynayıp "Eşya parası ödenecek." denilerek bugüne kadar tek bir adım atılmamasını da burada huzurlarınızda kınadığımı söylemek istiyorum. Madem ödeme yapılmayacaktı, insanlar neden saatlerce kuyruğa girip başvuru yaptı; depremin vurduğu vatandaşa bir tokat da AKP vurdu” dedi.

Ağbaba konuşmasının devamında şu görüşlere yer verdi:

"Memur yoğunluktan, vatandaş sıradan şikayetçi

Depremin üzerinden dokuz ay geçti hâlen destek alamayan depremzedeler var, 10 bin TL hane başı desteğini, 15 bin TL taşınma ve kira desteğini alamayan vatandaşlar var. Hane başı destek, taşınma yardımı, kira yardımı başvurusu için AFAD bahçesine konteynerler kurularak hizmet verilmeye çalışılıyor fakat sabahın erken saatlerinde gelen vatandaşlar saatlerce kuyruk bekliyor. Görevliler iş yoğunluğundan yetiştiremiyor. Kurum aşırı yoğunluktan, vatandaşlarsa saatlerce kuyruk beklemekten şikâyetçi. 

Orta hasarlı evler 6 şubata kadar işlem yapılmazsa ağır hasarlı sayılacak

Orta hasarlı binalarla ilgili çok sıkıntı var. Depremin üzerinden dokuz ay geçti hâlâ orta hasarlı binaların ne olacağı tartışılıyor. Belediyelerin verdiği sınırlı sayıdaki ruhsatların da tekrar iptal edildiği konuşuluyor. Bu şartlarda orta hasarlı bina sahipleri kışı dışarıda geçirmeye devam edecekler. Dokuz ayda bir yolun alınmaması düşündürücü. Orta hasarlı binalarla ilgili 6 Şubat 2024'e kadar işlem başlatmaları gerekiyor. Bir yıllık süre içerisinde orta hasarlı binaların güçlendirilme işlemi başlatılmazsa ağır hasarlı kabul edilip yıkılacak.

Yerinde dönüşümü de devlet yapmalı

Aynı belirsizlik ve kaos yeniden dönüşüm için de geçerli. 750 bin TL hibeye, 750 bin TL krediye 100 metrekare evin yapılması mümkün değil. Malatya'da bir evin maliyeti en az 2,5 milyon TL civarında, bu nedenle hibe miktarı artırılmalı. Devlet yeniden dönüşüm isteyen vatandaşlarına evlerinin rezerv alanındaki gibi yapıp teslim edilmelidir. 

Önce ağır hasar sonra hahif hasar denildi

Depremin en başında Malatya'da büyük bir rezalet yaşandı. Önce "Binalarınız ağır hasarlı." denildi, insanlar nakliye parasına, 15 bin liraya, 20 bin liraya evdeki kapısını, penceresini sattı, sonra onlar "Az hasarlı, orta hasarlı." denildi, insanlar aynı kapı, pencereyi şimdi 500 bin liraya, 1 milyona yapamıyor. 

Siyasi partiler bile hırsızların hedefi oldu

Özellikle Bostanbaşı ve Fahri Kayahan bölgesinde, yeni konutların olduğu bölgelerde hasarlı olan ve boşaltılan evlerin kapıları, pencereleri, klozetleri, parkeleri, muslukları, banyo ve mutfak dolapları, hatta elektrik tesisatına kadar hırsızlar tarafından çalınıyor; Malatya'da büyük bir güvenlik problemi var. Sadece konutlar değil, iş yerleri, siyasi partiler de hırsızların gazabına uğramaya devam ediyor. Temmuz ayı başında Memleket Partisi Malatya İl Başkanlığı binasında kullanılan çadır çalındı. Hırsız ve yağmacıların son hedefi, kent merkezinin en büyük ana cadde olan İnönü Caddesi üzerinde bulunan, depremde az hasarlı olan Büyük Birlik Partisi İl Merkezi oldu. Hırsızların yan duvarı delerek girdikleri binada ne var ne yoksa çaldıkları belirtiliyor. Temel güvenlik tedbirlerini almak, depremzedenin malına ve canına sahip çıkmak bu kadar zor olmamalı. Malatya'da güvenlik problemi çok önemli bir konu”

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • nurten (1 yıl önce)
    Bizim ev 3 katlı ağır hasarlı , diğer 2 katta ben ve kardeşlerim oturuyor.Diğer 2 kattı bizler çalışarak .yaptırdık.Bizler bekar olduğumuz için hak sahipliği verilmedi. Hiçbir milletvekili veya hiçbir tv kurumu bizim sorunumuzu dile getirmedi. Bizim suçumuz bu ülkede bekar olmakmış. Herkes evlenmek zorundamı , sanki deprem bekar ayrımı yaptı. Bizim devletimiz ayrım yaptı.Güncel olmayan 7269 sayılı kanunla yöneltiliyoruz.Günümüzün yaşam koşüllarına uymuyor.Anayasanın eşitlik ilkesı., sosyal devlet ikesi nerede .Bizler mülkiyet hakkından yoksul bırakıldık.Devletimiz sağ olsun ruhsatsızlara kadar kararneme çıkardı , bizim için hiçbir kanunu düzenleme yapmadı. Ebebeyn konutunda kalan bekar evlatarı ancak , bu ülkede seçim zamanı adam yerine koyuyorlar.Bizler depremde mağdur olduk ortada kaldık , umurlarında değil.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Şorikli Yaşar (1 yıl önce)
    Bravo! Verdiği referanslara bakılırsa çok okumuş. Niyeyse şanlı Osmanlı eksik kalmış. Ama durduğu yeri aklımıza getirince nasıl okuduğu bir muamma. Filistin'in dramına mal bulmuş mağribi gibi sarılıp insan hakları, demokrasi şampiyonluğuna soyunurken temsil ettikleri parti iktidarının ülkede yaptıklarını dile getiren biri çıksa, gaflete düşüp cevap vermeye kalkışsalar içerik "hain"le başlayıp "size ne?" ile biter. Demokrasiyi "mühür kimde Süleyman O", "dediğim dedik çaldığım düdük"le özdeşleştiren birilerinin demokratım diye caka satması miğde bulandırıcı.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Mlx (1 yıl önce)
    Herkes dert yanmış ama ne fayda.biz akıllanmayız. Malatya son 20 yılda oldukça inşaat konusunda çok büyüdü. Yeni Malatya diye tabir ettiğimiz Fahri Kayahan, güngör,Karakavak,bostanbaşı,yakınca bölgeleri bu belediye bu iktidar döneminde imara açıldı. Geçen 5-6 ay öncesinde bir genel seçim yapıldı ve sonuç gene aynı. Belki bize ev verir umudu ile vatandaş oy verdi. Ama değişen bişey yok. Şimdi önümüzde bir yerel seçim var ve insanlarımızın en zayıf noktası şu anda konut. Bakın belediye başkanları söylemeye başladı kentsel dönüşüm yapacaz,konut yapacaz... Vatandaş olarak bizlerde belki bizede düşer ümidiyle gene oy verecez. Ha bu konut yapılır ama belki bize düşmez oda işin ayrı boyutu. Demek istediğim o ki sürekli aynı kişileri seçersek işin kurdu oluyor sonra. 1 dönem a partisi 1 dönem b partisi ne oy verecez ki kurt olmasın lar. Belediyeyi , vekilliği garanti görmesinler... yaptıkları işi doğru yapsınlar, yoksa şimdiki gibi sonuçlar ortaya çıkar. Örneği çok görüyoruz...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • abuzer (1 yıl önce)
    Helal sana sayın vekilim doğruya doğru ,hak sahipiliği oldu hak mahrumiyeti
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı mücadele (1 yıl önce)
    70 bin hak sahibi var. toki kaç daire teslim edecek ? haberlerde okuduklarımıza göre 5 bin bile degil. 70 bin den 5 bin çıkarsan 65 bin kalıyor :) matematik bazen çok can acıtıyor. 1senede evlerimize girecegiz demişlerdi subatta depremden kısa süre önce enkazlar dahi kalkmadan her ağızda bir laf vardı dimi ? 1 sene bitmeden teslim edecegiz. 1 sene bitmek üzere teslim edilmesi planlanan sayı 5 bin. peki 65 bin evsiz ne olacak ? bu satırları konteynır kentte yazmaktayım. her yerimiz sinek böcekler tarafından ısırılıyor. her yerden soguk hava esiyor bazı konteynırlar yagmurda içi göl oluyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MlatyalıVatandaş (1 yıl önce)
    Depremde 2 adet evimiz ağır hasar raporuyla yıkıldı. Biri annemin biri babamın üstüne olmasına rağmen eş durumu diyerek devlet karşılığında tokide bir adet ev hakkı tanıdı ve onca yıllık emek kayboldu. Yıkılan evlerden birinin yapımı için ise onay verilirse en az 2 milyon tutacak şekilde para istendi. Banka kredileri insanları soymak dışında bir işe yaramıyor. Memur ve emekli maaşıyla kim nasıl versin bu kadar paraları. Medyaya oynamaktan başka şunu yapıyoruz şöyle yapıyoruz diyerek olumsuz yönler sürekli gizlenip vatandaşın mağduriyeti hiçbir zaman duyurulmuyor. Ülkemizde bu kadar düşünce geriliği ve hayatı tek bir çizgiden gören kişiler yüzünden mağdur edilmeye alıştık ve bu süreçte böyle devam edecek zihniyet değişmediği sürece.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hekimhanlı (1 yıl önce)
    Depremde evimiz yıkıldı. Yazı köyde geçirdik. Kışın başka ilde kiraladığımız eve gideceğiz. Hak Sahipliğimiz onaylandı. Sayın yetkililerden evlerimiz yapılana kadar KİRA YARDIMININ güncellenerek devam etmesi noktasında duyarlı olmalarını, siyasilerden de konuyu Meclis'te dile getirmelerini bekliyoruz. Kira yardımı kesilirse emekli olarak halimiz içler acısı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • vatandaş (1 yıl önce)
    Mahkemelerde davalar sürerken dava ve keşif beklemeden alel acele yıktıkları binaların demirbaşlarına da leş kargası gibi el koydular. Komşu binayla ortak kullanılan sınır duvarlarının demirlerini bile yağmaladılar. Binayla ve depremle ne ilgisi varsa, otopark ve bahçe alanının kilit taşlarını alel acele yağmaladılar. Tüm bunları yaparken yetkili kurumun onayı ile yapıyorlar. Devlet vatandaşının malını ne idüğü belirsiz adamlara yağmalatır mı? Yandaşlar herşeyi mübah görüyor, demek ki güvendikleri bir yerler var!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • bostanbaşı (1 yıl önce)
    Çekici eline alan tespit yaparsa bu olur.Dinamitle yıkamadılar binaları
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatan daş (1 yıl önce)
    Açıklamanın her kelimesi doğru.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    İnsanlar ne zamana kadar konteyner da kalacak ? Kara kış kapıda .
    %80
    %20
    Yanıtla
  • katipkızı (1 yıl önce)
    Bu eşya yardımları noldu 8 aydır ses yok evimiz yıkıldı
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Şefik (1 yıl önce)
    Hak edildiği gibi yonetiliyorlar walla çok iyi oluyor kimse ağlamasın daha başımıza ne çıkaracaklar merakla bekliyoruz
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Hüseyin (1 yıl önce)
    Depremde 1köy evimiz yıkıldı.şehir merkezindeki dairemiz orta hasardan hafife evirildi. Elde 2 göz, kışın çamurdan kardan gidip gelemediğimiz bağ evi kaldı. Şimdi eviniz var diye hak sahipliği verilmedi. İtten aç yılandan çıplak ortadayız sahibimiz yok . ./%72 tayfasından da değiliz/
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Şükret evin var benim o da yok
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Mlx (1 yıl önce)
    Yaa kendini yorma sayın Ağbaba bize yaranamazsın. Bize anlatamazsın. Hak sahibi olamadık,eşya yardımı alamadık,12 ay esenkart devam edecek dediler,3 ayda yardımı kestiler,sen bunları istediğin kadar dile getir biz anlamayız.... Biz öyle bir toplum olmuşuz
    %89
    %11
    Yanıtla