Star: Kınalı Keklik, Günah Keçisi: Ağır Kış Şartları
Yatırımcı kamu kuruluşlarının dönemsel çalışmalarının değerlendirildiği İl Koordinasyon Kurulu 2012 yılı 2. dönem toplantısı bugün İl Genel Meclisi toplantı salonunda yapıldı.
Toplantıya, temel yatırım hizmetleri olan eğitim, sağlık, yol, sulama ve enerji sektörlerindeki çalışmalar yerine Vali Ulvi Saran'ın, İnönü Üniversitesi yerleşkesinde yaptırılan Kınalı Keklik Üretim tesisi konusundaki çıkışı damgasını vurdu. Temel hizmet alanlarında yapılamayan ya da yapıldıktan sonra çok kısa sürede aşırı bozulmalara uğrayarak işe yaramaz hale gelen üretim ve hizmetler için tüm kurumların bulduğu ortak mazeret ve günah keçisi ise, ağır kış şartlarıydı.
Malatya Valisi Ulvi Saran başkanlığında başlayıp, Vali Yardımcısı Abdullah Abid Öztoprak başkanlığında sona eren İl Koordinasyon Kurulu toplantısına, Malatya Belediyesi, Karayolları Bölge Müdürlüğü, DSİ, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, İnönü Üniversitesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, MTA Bölge Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü, TEİAŞ, Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü, DDY Bölge Müdürlüğü ve İlbank Bölge Müdürlüğü yetkilileri katıldı. DSİ 9. Bölge Müdürlüğü’ne Mart ayı içinde atanan Ömer Faruk İyisoy ilk defa koordinasyon kurulu toplantısına katıldı.
Sağlık Yatırımları Yine Üvey Evlat Pozisyonunda
Malatya’da yatırım projelerinin 2012 yılı toplam tutarının 2 Milyar 989 milyon TL, 2012 yılı ödeneğinin ise 305 milyon TL olduğunun açıklandığı koordinasyon kurulu toplantısında, 2012 yılı yatırım programında yer alan 575 projenin sektörel dağılımı şu şekilde gerçekleşti: Eğitim 123 proje, Ulaştırma 96 proje, Tarım 61 proje, Sağlık 12 proje, Madencilik 8 proje, Enerji 1 proje ve Diğer Kamu Hizmetleri 123. Yatırımlar, yatırımcı kuruluşlara ayrılan ödenekler açısından değerlendirildiğinde ise, ödeneklerin % 27’si eğitim sektörüne, % 24’ü tarım, % 23’ü ulaştırma sektörüne ayrılırken, sağlık sektörüne ayrılan ödenek geçen yıl olduğu gibi sadece % 4 oranında gerçekleşti.
Kınalı Keklik İstasyonu’nun Faaliyete Başlamaması Vali Saranı Öfkelendirdi
Yılda 3 defa toplanan ve Malatya il genelindeki kamu yatırımlarının mevcut durumunun analizi, gelecek projeksiyonları, projelerin takibi, projelerin uygulanmasındaki sorunların giderilmesi ve hızlı, verimli ve etkin hizmetin sağlanması konusunda kurumlar arasındaki koordinasyonun sağlanmasını hedefleyen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, gündeme damgasını vuran gelişme, Vali Ulvi Saran'ın Orman ve Su Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen Kınalı Keklik Üretim İstasyonu projesi konusundaki çıkışı oldu.
Toplantıda, temel kamu hizmetleri olan karayolları, sulama projeleri, eğitim ve sağlık hizmetleri, il özel idaresi yatırımları, enerji projeleri, yerel yönetim çalışmalarına ilişkin alanlarda rutin sunumlar yapılır ve bu alanlardaki sorunlar tartışılmazken, İnönü Üniversitesi yerleşkesinde yapılan Kınalı Keklik Üretim İstasyonu’nun bugüne kadar yetkili kurum olan Orman ve Su Bölge Müdürlüğü’ne tesliminin yapılmadığının ve üretime geçilmediğinin açıklanması Malatya Valisi Ulvi Saran’ı öfkelendirdi.
Vali Saran, konuya ilişkin açıklama yapan Orman ve Su İşleri Malatya Şube Müdürü Abdullah Koç’un ‘ Kınalı keklik üretim istasyonu Malatya’da yürütülen önemli bir proje. Ancak il özel idaresi ile müteahhit firma arasındaki sorunlar nedeniyle tesisin teslimatı henüz yapılmadı. Bu nedenle de üretime başlanmadı. Zaten Haziran sonu itibariyle de üretim dönemi kapanıyor’ şeklindeki açıklaması üzerine “Sorun nedir, nedir çözemediğiniz sorun? Teslim meslim yok kardeşim. Gidin oraya ve başlatın şu işi’ dedi. Vali Ulvi Saran, bu konuşmanın ardından, sunumunu yaptıktan sonra toplantıdan ayrılan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan Kaya’yı da telefonla arayarak tesisin son durumunu sordu. Saran telefonda Kaya’ya ‘ Orada ne var ki bu kadar uzatıyorsunuz bu işi. Bacası mı yok, çatısı mı yok? Ne eksikliği? Hemen halledeceksiniz bu işi. Teslim almak diye bir şey yok. Tesisin faaliyete geçmesi için ne gerekiyorsa yapın. Ama bir de rapor tutun, tesisin mevcut durumu hakkında. Sonra müteahhit firmanın ‘şöyleydi, böyleydi’ itirazları olmasın. Hemen başlatın ve bana da bilgi verin’ şeklinde talimat verdi.
Malatya Belediye Başkan Yardımcısı’ndan ‘Kalitesiz Kaldırım Taşı Alınmış’ İtirafı
İl Koordinasyon Kurulu toplantısının önemli bir boyutunu ise Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Atay’ın, CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Mengüç’ün yeni yapılan kaldırımların bir kış mevsimine bile dayanamadan bozulması konusundaki sorusuna verdiği cevap oluşturdu. Yeni yapılan kaldırımların bozulmasının sebebinin aşırı kar yağışı ve ağır kış şartları olduğunu söyleyen Atay, Malatya Belediyesi’nin kaldırımlarda kullandığı kırmızı taşların Malatya şartlarına uygun olmadığını belirterek ‘Kaldırımlarda kullanılan kırmızı taşlar ağır kış şartlarına uygun değil. Bu konuda yanlış alım yapılmış. Ama bu kaldırımların geçici kabulü henüz yapılmadı. Müteahhit firma bozulan taşları sökecek ve yerine yenisini yerleştirecek’ dedi.
Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Atay, kentsel dönüşüm projesi konusunda ise, 750 yapı sahibi ile yıkım konusunda anlaşıldığını, yıkılan ve yıkılacak olan evlerin sahiplerine 250 TL kira bedeli, 1 defaya mahsus olmak üzere de 200 TL taşınma ücreti ödeneceğini söyledi. Kuzey Kuşak Yolu’nun % 60 oranında bitirildiğini ve çalışmaların devam ettiğini kaydeden Atay, 2012 yılı içinde 22 km. uzunluğunda drenaj hattı çalışması yapılacağını söyledi. Atay’ın açıkladığı Malatya Belediyesi’nin faaliyetleri çoğunlukla kaldırım çalışmaları ve semt konaklarından oluştu.
Vali Saran: Karahan Tüneli’ni Bitirin Artık
İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Malatya’daki karayolları yatırımlarına ilişkin bilgi veren Karayolları 8. Bölge Müdür Yardımcısı Turhan Gülhaş, Malatya’nın 2011 yılında olduğu gibi 2012 yılında da bölgenin en çok yatırım alan ili olacağını söyledi. Karayolları ağında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Gülhaş’ın Karahan Tüneli ile ilgili açıklamasından sonra Vali Ulvi Saran ‘Bitirin artık şu tuneli. Bu yıl bitsin o tünel’ dedi.
Turhan Gülhaş’ın geçen yılın son koordinasyon kurulu toplantısındaki sunumunun bir tekrarı niteliğindeki açıklamalarına göre, Malatya’da 2003 yılına kadar 36 km. bölünmüş yol varken, 2011 yılı sonu itibariyle Malatya’daki bölünmüş yol uzunluğu 240 km artışla toplamda 276 km.’ye ulaştı.
5 Aylık ‘Yüksek Standartlı Sürgü-Erkenek Yolu’ Tuzlama Yüzünden Çökmüş
AKP Malatya Milletvekillerinin ve bürokratların ‘Yüksek standartlı bölünmüş yol’ olarak övgüde bulunduğu, ancak yapımının üzerinden sadece bir kış mevsimi geçtiği halde yoğun bozulma ve çökme nedeniyle kullanılamaz hale gelen il genelindeki bazı karayolları konusundaki sorulara da cevap veren Gülhaş, ‘Yüksek standartlı yollar’ın 5 ayda bozulmasının aşırı tuzlamanın doğal sonucu olduğunu söyledi. 12 km’lik Sürgü-Erkenek yolunun 9 km’lik bölümünde yoğun bozulma ve çökmeler nedeniyle yolun kullanılamaz hale gelmesini ve 2 şeridinin trafiğe kapatılmasını yoğun tuzlamaya bağlayan Gülhaş ‘Bu yol onarılacak, yeniden yapılacak’ dedi.
Turhan Gülhaş, Malatya-Sivas yolunun ilk etap 54 km’lik bölümünün ihalesinin 5 Nisan Perşembe günü genel müdürlükte yapılacağını da söyledi. Gülhaş, Dilek Belediye Başkanı Yusuf Dalbudak’ın ‘Malatya-Sivas yoluna kestirme yol olarak kullanılan belde içindeki yolun karayolları ağına alınmasını istiyoruz. Çünkü bu yol bir beldenin trafik yoğunluğundan çok daha fazla yoğunlukta kullanılıyor Malatya-Sivas yoluna çıktığı için. Hızlı yıpranma oluyor, bu nedenle karayolları ağı içine alınmasını istiyoruz’ şeklindeki talebi üzerine Gülhaş ‘Buna biz değil, Yüksek Fen Kurulu karar verebilir. Talebinizi bu kurula iletmeniz lazım. Ama imar sahası içinde kaldığı için bana göre bu talebin yerine gelmesi zor görünüyor’ dedi.
Diğer Kurumların Yatırım ve Hizmetlerinde Son Durum:
İl Koordinasyon Kurulu toplantısında sunum yapan diğer kurumların hizmet ve yatırımlarındaki son durum ile Vali Ulvi Saran’ın sunumlar sırasında yaptığı konuşmalar ise şöyle:
DSİ 9. BÖLGE Müdürü Ömer Faruk İyisoy: Malatya bazında çoğunluğu tarım sektöründe olmak üzere 20 proje yürütüyoruz. Derme Çerkez Yazısı Sulama Projesi Aydınlar köyü sakinlerinin toplulaştırmaya karşı çıkması nedeniyle yaşanan sorun dışında tamamlanmıştır. 31 Mayıs itibariyle bütünüyle bitirilecektir. 10 Haziran’daki Sayın Başbakan’ın açılış programı içinde yer almaktadır. Kapıkaya Barajı bitti. Bir heyet gelecek ve barajın kabulünü yapacak. Kapıkaya Barajı Sulama Sahası projesi ihale edildi, tünel çalışması devam ediyor. Yoncalı Barajı, ben buraya gelmeden önce müteahhit ile yaşanan sorunlar nedeniyle sözleşmesi fesh edilmiş. Şu anda Yoncalı Barajı’nın eski müteahhit firması ile hiçbir ilişkisi kalmadı. Yeni ihale yapılacak.
CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Mengüç: Yoncalı Barajı yılan hikâyesine döndü. Bu gidişle bu baraj bitmeyecek. Yeni bölge müdürümüzden bu barajın bir an önce başlatılıp bitirilmesi için gayret sarf etmesini rica ediyoruz.
Vali Ulvi Saran: Yoncalı Barajı’nın ihalesi bu yıl yapılsın ve artık çalışmalara başlansın.
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Yapı Dairesi Başkan Yardımcısı Yüksel Özdinç: Bu yıl içinde 7 proje yürütüyoruz. Başta Hukuk Fakültesi binası, Kale Uygulamalı Otelcilik Projesi, Tacan Yerleşkesi’ne spor ve gençlik aktiviteleri merkezi, 144 konutluk toplu konut projesi, Tekno kent yerleşkesi üniversitemizin sürdürdüğü çalışmalardır. İlahiyat Fakültesi binası % 99 oranında tamamlandı. 20 Nisan’da açılışı yapılacak. Teknokent’de % 50 oranında fiziksel gerçekleşme sağlandı, ancak ödenek sıkıntısı yaşanıyor. Üniversitemizin ‘Engelsiz Üniversite’ konseptine kavuşması konusunda yerleşke genelinde engelli insanlarımızın yaşam kalitesini arttıracak uygulamalar yapılmaktadır. Tacan yerleşkesi için öngörülen spor merkezi burada kurulması planlanan 2. üniversitenin sosyal altyapı unsurlarından biri olacak.
Vali Ulvi Saran: Battalgazi’deki Tacan Kampüsü’nde zaten 1000 kişilik bir spor salonu yaptırıyoruz. Bu bin kişilik spor salonuna ilave olarak yeni bir spor merkezi yaptırılması bir ihtiyaç mıdır? Bence değil.
Özel İdare’nin Tuz Harcaması: 3 Milyon TL
ÖZEL İDARE GENEL SEKRETERİ İrfan Kaya: 167 proje yürütüyoruz. Çok ağır bir kış geçirdik. Tuzlamaya 3 milyon TL para harcadık. İl Özel İdaresi binasının yapımı devam ediyor. Binamızın şu andaki fiziksel gerçekleşme oranı % 5. Malatya Emniyet Müdürlüğü hizmet binası 7 milyon 755 bin TL ile ihale edildi, yer teslimi yapıldı. Havaalanı yolu peyzaj çalışması devam ediyor. Orduzu Pınarbaşı Turgut Özal Tabiat Parkı ve Rekreasyon Alanı Projesi’nin ihalesi ve yer teslimi yapıldı. Begüm Kartal İlköğretim Okulu’nun geçici kabulü yapıldı. Taşhoran Kilisesi, Venk Şapeli, Arapgir Çobanoğlu Konağı, Bahri Camii restorasyon projeleri devam ediyor. Mevsimlik tarım işçileri için geçici barınma alanları projesi yaz aylarında hayata geçirilecek.
Vali Ulvi Saran (Dilek ve Kurşunlu belediye başkanları’nın yollarımız harap oldu, yeniden yapılmasını istiyoruz talebi üzerine): Aslında 2012 yılını esaslı bir yatırım yılı olarak düşünüyorduk. Ama kış bizi kıskıvrak yakaladı. Takatimizi, kaynaklarımız zayıflattı. Tabi Allah’tan gelen bir şey. Ama, hizmet bekleyen her yere ulaşacağız inşallah.
TCDD MALATYA 5. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ: 100 km’lik Malatya - Gölbaşı (Malatya-Narlı) hattının alt ve üst yapısı yenilenecek.
MTA 4. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ: Doğu Toroslar’ın jeolojik evrimi projesi kapsamında Pütürge-Doğanyol Jeolojik Haritası hazırlanıyor. Malatya ve ilçelerinin maden detay haritaları projesi yürütülüyor.
ELAZIĞ ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ: Malatya’da ağaçlandırma, erozyon ve rehabilitasyon alanlarında 14 proje yürütüyoruz. 5 bin hektar alanda erozyon ve yine 5 bin hektar alanda rehabilitasyon çalışması yapıyoruz. 100 bin hektarlık bir alanda ise ağaçlandırma faaliyetimiz devam ediyor. 500 hektarlık alanda mera ıslah çalışması yapıyoruz. Bu yıl 5 milyon fidan üretimi hedefliyoruz. Beylerderesi, Girmana ve Levent Vadisi ağaçlandırma projelerini gerçekleştireceğiz.
Vali Ulvi Saran: Orman Bölge Müdürlüğü Malatya’da çok önemli çalışmalar yapıyor. Özellikle ağaçlandırma alanında Türkiye’ye model olacak projeler ürettik. Beylerderesi, Girmena ve Levent Vadisi ağaçlandırma projeleri de çok önemli çalışmalar. Özellikle artık şehir içinde kalan bir bölge olan Beylerderesi’nde ağaçlandırma şehrin girişini güzelleştirecek bir proje olarak önem taşıyor.
SAĞLIK MÜDÜRÜ Dr. Nail Umay: Malatya Bölge Hastanesi’nin inşa çalışmaları devem ediyor. Bölge hastanesinin 2014 yılında hizmete girmesi öngörülüyor. Bölge hastanesi yerleşkesinde yapılacak olan Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi ve Fizik-Tedavi Rehabilitasyon Merkezi proje aşamasında. Pütürge, Doğanşehir, Arapgir, Akçadağ devlet hastanelerinin yapımı devam ediyor. Hekimhan Devlet Hastanesi ihale aşamasında. TOKİ Mücelli Aile Sağlık Merkezi’ni yapacak. Kepez Sağlık Evi proje aşamasında. Kurşunlu ve Gövdeli’de Aile Sağlık Merkezi yapılacak.
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK Müdürü Hamit Aygül: 18’i tarım sektöründe olmak üzere 19 proje yürütüyoruz. Geçmiş yıllarda başlatılan ve devam eden projelere bağlı olarak Malatya’da bir önceki yıla oranla, silajlık mısırda % 109, kuru kayısıda % 148, nar üretiminde % 70, süt üretiminde % 29, su ürünlerinde % 36, bal üretiminde % 91 artış sağlandı. Küçük baş hayvan alanında Türkiye genelinde rakamlar sabit kalırken Malatya’da koyun sayısı % 5 arttı. Sığır sayısında ise % 25 artış sağlandı.
AFET ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ: Kendi projelerimizin dışında, 3 SODES ve 1 Japon Büyükelçiliği projesi yürütüyoruz. Arama Kurtarma ekibimiz için bir kondisyon salonu planlıyoruz. Mormaş depolarındaki deprem çadırlarımızın kendi binamızın yakınındaki bir noktaya taşınması için eski tekel depolarından teksitl atölyesi olarak tahisis edilen bölümlerden bazılarının kurumumuza tahsis edilmesi faydalı olacaktır. Ödeneklerin etkin kullanımı için, doğrudan kurumumuza aktarılması gerekmektedir.
İLBANK BÖLGE MÜDÜRÜ Selahattin Özsoy: Malatya merkezli 12 projemiz bulunmaktadır. Bunların çoğunluğu yerel yönetimlerle birlikte yürütülmektedir. Yazıhan belediye hizmet binası, Battalgazi İçme Suyu projesi, Erkenek İçme Suyu Projesi, Güzelyurt Atık Su Arıtma Tesisi projesi devam ediyor. Kuluncak kanalizasyon projesi % 80 oranında gerçekleşti. Malatya Belediyesi ile birlikte Doğu Garajı inşaatı yapılmaktadır.
VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ Azra Yavaşoğlu: (Diyarbakır’da yayınlanan gazetelerde bir yolsuzluk soruşturması nedeniyle yakalanması talimatı verildiği iddia edilen Vakıflar Malatya Bölge Müdürü Yakup Aktürk il dışında olduğu gerekçesiyle toplantıya katılmadı. Sunuşu bölge müdürlüğü personeli Azra Yavaşoğlu yaptı) Mevcut durumda Vakıflar Malatya Bölge Müdürlüğü Malatya eksenli 4 proje yürütüyor. Bu projeler 2010’dan bu yana devam eden Karahan Camii restorasyon projesi. % 100 oranında gerçekleşti. Merkez Söğütlü Camii, Akçadağ Merkez Camii, Mirliva Ahmet Camii restorasyon projeleri devam ediyor. Bu projelerin bedeli 1 milyon 367 bin TL’dir.
GENÇLİK HİZMETLERİ VE SPOR MÜDÜRÜ Sadi Fındıklı: Arena Stadı’nın yer teslimi yapıldı, müteahhit firma şantiyesini kurmaya başladı. Arena Stadı’nı TOKİ yaptırıyor, buna karşılık biz de TOKİ’ye kendi arsalarımızı verdik. Tecde Gençlik ve Spor Merkezi projesi ödenek yokluğundan iptal edildi. Hekimhan Kayak Merkezi 2013 kıy mevsiminde hizmete açılacak. Battalgazi Spor Salonu % 50 oranında bitirildi.
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ Mehmet Bulut: İl Özel İdaresi Genel Sekreteri bizim yatırımlarımızı anlattı.
KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ Derviş Özbay: Kurumunun 2011 yılı gerçekleşen yatırım rakamlarını ve 2012 ödeneklerine ilişkin sayısal bilgiler verdi.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ: 2012 yılı içinde 11 proje yürüteceğiz. Bu projelerin 7’si devam etmekte, 4’ü ise ihale aşamasındadır.
TEİAŞ: Malatya’da yürüttüğümüz 1 proje bulunmaktadır. Keban’dan Malatya Organize Sanayi Bölgesi’ne hat çekme projesi devam etmektedir.
Haber: Niyazi DOĞAN