SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Dere Boyu'ndaki Doğa Katliamını Durdurun" Feryadı!

A- A+ PAYLAŞ

Darende ilçesinin en önemli doğal varlıklarından olan Günpınar Vadisi'nin Dere Boyu olarak da adlandırılan güzelliğinin, Darende ilçe belediyesinin, 'taşkın koruma' bahanesi ile DSİ'yi de dahil ettiği bir projeyle yok edilmek istendiği belirtilirken,  bu doğa katliamına 'dur' denilmesi isteniyor. Yörenin insanı olan  ve kendisini de 'Bir Dere Boyu Sakini' olarak tanıtan Çevre Ve Kültür Değerlerini Koruma Ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Malatya Temsilcisi Bekir Sözen'in, hazırlayıp ilgili makamlara da ilettiği 'Feryat  Dosyası'nda, başlanan bu doğa katliamının hemen durdurulması için ilgililerden destek talebinde bulunuldu.

Sözen'in, 'Dere Boyu'nun Feryadını Duyurun' başlığıyla, bu doğal güzelliğin arşiv videosu, fotoğrafları ve bugünkü ‘yok etme’ çabalarını yansıtan fotoğraflarla dikkat çekmeye ve durdurmaya çalıştığı dosyada şu bilgiler yer alıyor:

"Dere Boyu’nu bilirmisiniz? Dere boyu Malatya’nın Darende ilçesi Günpınar Mahallesindeki Günpınar Şelalesinden başlayarak; Günpınar, Beybağı, Kılıçbağı, Sayfiye, Mehmet Paşa Mahallelerini takiben yaklaşık 7 KM ‘lik bir vadi içerisinden geçen GÜNPINAR-AŞUDU Deresinin yeşile boğduğu bir güzellikler beldesidir. Aşudu deresi Nadir İlkokulu yanında 6 Mahalleyi geçtikten sonra, D300 Devlet Karayolunun altından geçerek Tohma çayına kavuşur. Malatya istikametinde Karakaya Barajına dökülmek üzere yoluna devam eder. Günpınar Çayı Dere boyunda; geleneksel kerpiç evler, yeni evler, ağaçlar, kuşlar, böcekler, tescili tarihi köprüler, tescili evler tüm güzellikleri ile uzanır gider yeşillikler boyunca.

Yöre sakinleri sıcak yaz günlerinde bulundukları yerlerden Dereboyuna akın akın gelirler, evlerini açarlar yerleşik Dere boylular ile yaşarlar. Mahalle kültürleri ile bahçelerine, bostanlarına, meyve ağaçlarına bakarlar, su ile hem hal bir yaz geçirirler. Bazı evlerin avlularından geçer dere boyunun mini arklara alınan suları. Ancak günümüzde bir kabus yaşatılmak isteniyor Dere boyuna… 2016 yılında 7 KM’lik Dere Boyu için  bir taslak hazırlanıp sunulur Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı Zeki Sarılar tarafından Orman Ve Su İşleri Bakanlığına  (Zeki Sarılar halen Darende Belediye Başkan yardımcısıdır. Oğlu Sinan Beyde Darende belediyesi İmar Müdürüdür.) Projeye göre Günpınar-Aşudu Deresi ıslah edilecek, iki yakasına beton veya taş duvar çekilecek yol yapılacak söz konusu yerde bulunan 6 Mahallenin halen olmayan kanalizasyonu, içme suyu, doğal gaz, İnternet vb. bu yolun altından geçirilecektir.

Niyet halis olsa da Dere boyunun doğallığını yok edecek bu çalışmanın yapılmasına Dere boyu sakinleri büyük tepki gösterir. Darende Belediyesi bunun üzerine bir açıklama yaparak projeyi iptal etiğini duyurur. Ancak Belediye vazgeçmez. Projenin uygulanmasına çalışmaya devam ederek 13-01-2022 Tarihinde 44 sayılı Encümen kararını alır. Dere boyundaki 6 Mahallede Günpınar Deresine cepheli 569 parselde kamulaştırma kararı çıkarır. Kamu yararı gerekçesi ile acele kamulaştırma kararı için ilgili bakanlığa müracaat edilir. Daha önce Darende Belediyesi tarafından Günpınar-Aşudu Deresi taşkın koruma projesi uygulaması için D.S.İ. ye müracaat edilmiştir.  Sonra MASKİ girip Kanalizasyon ve su şebekeleri yapacak ve sonrasında TELEKOM, AKSA vb. ilgili kuruluşlar çalışacaktır.

Ancak gerçekler böyle değildir. Dere yatağında ciddi bir taşkın tehlikesi söz konusu değildir. Günpınar Deresinde son sel 30 yıl önce gelmiştir. Onda da can ve mal kaybı yoktur. Köprüler, evler her şey yerli yerindedir. Dere boyuna sel sık sık normalde su bulunmayan Pat Pat ve Heyik Dağı derelerinden gelir. D.S.İ. iş yapacak ise öncelikle bu sorunları çözmelidir. Pat Pat Deresi ile ilgili gerekli incelemeyi yaptılar çözümlemek için D.S.İ. genel müdürlüğünden onay bekliyor.

D.S.İ.’nin Taşkın koruma projelerindeki standart uygulamayı bilen yöre sakinleri şiddet ile itiraz ederler 569 Parsel en az 5 bin hissedar demektir. D.S.İ. girince ağaçlar flora fauna ve birçok güzellik tahrib olacaktır. Züccaciye dükkânına giren fil misali vadi darma dağın olur. Sosyal medya CİMER, Bakanlıklar, Basın bu konuda yapılan yazışma ve programlar vb. doludur. Dere boylular, Vadiyi korumak isteyenler önce sosyal medyada 5 bin üyeye ulaşan bir platformun ardından Günpınar Vadisini Koruma derneğini kurdular. Dere boyunun tahrip edilmesini istemiyorlar. Bu güzelliklerin korunarak gelecek nesillere aktarılmasını talep ediyorlar. Darende Belediyesi şeffaf ve paylaşımcı davranmıyor, Belediye Başkanı inadından vazgeçmiyor. CİMER’E verdikleri cevaplarda sürekli çelişkiye düşüyorlar D.S.İ.’ye müracaatları olduğu halde MASKİ ye yaptıracağız, duvar ve beton olmayacak gibi birçok gerçek dışı beyanda bulunuyor. Vatandaşın iddialarını da kabul etmiyor. 

İstek masumane; öyle ya kim kanalizasyon, içme suyu vb. şebekesi istemez. Ama buraya Dere boyuna zemine uygun doğayı, ağaçları, suyu, çiçeği, böceği, güzelliği bozmadan özel bir proje uygulanır alt yapı dere boyu sakinlerinin de kabul edeceği bir şekilde çözülür. 

Hal böyle iken depremi fırsat bilen belediye yetkilileri kimleri devreye soktu bilinmez, sanki deprem ile ilgili bir konu gibi gerçeği bilse asla imzalamayacağını tahmin etiğimiz sayın Cumhurbaşkanımıza 30-03-2023 de “Acele Kamulaştırma Kararı” aldırırlar. Daha sonra Darende Belediyesi Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığından kamulaştırma yapabilmek için 3.500.000 TL. Ödenek talebinde bulunur. Bazı mülk sahipleri de acele kamulaştırma kararının iptali için Danıştay’a dava açarlar. Şu anda gelinen nokta budur.

Dere boyu sakinleri Dere boyunun doğal halinin korunması korusunda sizlerden destek beklemektedir. Konu ile ilgili birçok yere müracaatımız oldu ama süreç işliyor.

Dere boyunun sizlere ihtiyacı var, DERE BOYU'NU SAHİPSİZ BIRAKMAYIN LÜTFEN"

malatyahaber.com

Dere Boyu düzenlemesinin de, aşağıda görülen Beylerderesi düzenlemesi gibi olacağından endişe eden yöre sakinleri, bunun engellenmesini istiyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Mustafa Talas (9 ay önce)
    O vadiyi de, dereboyunu da ve Bekir Sözen Bey'in verdiği mücadeleyi de çok iyi bilirim. Orayı hedefine almış beton aşığı insanları Sivas da, Malatya da çok iyi bilir. Eğer Kasım ayında giderseniz, bu resimlerdekinden çok daha güzel manzaraya şahit olursunuz. Buranın korunması şarttır. Uzaklığından dolayı ve içeride kalmasından dolayı pek fazla kimse bilmez ama kıyılmasın bu doğa harikası yere!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nihat Toramanoğlu (9 ay önce)
    Günpınar deresinin su kaynağının doğduğu başlangıç noktasından ziyaret edilen şelaleye kadar yaklaşık 5 km doğa yürüyüşü yapmış bir bilen olarak diyeceğim şu ki gördüğünüz sadece şelale ve seyir alanı görünenin yüzde 1' i bile değildir. Bakir doğası muhteşem kanyonları ve dere içi söğütlükler arası yürüyüş güzergahı ile kendi sınıfında kesinlikle Türkiye' de ilk 5 e girer. Bekir Sözen büyüğümüz memleket sevdalısı abimiz haklı feryadında yalnız bırakılmamalıdır. Milli park ve 1. derece koruma kapsamında olması gereken bir bölgede nasıl bir böylesi tabiat katliamına göz yumulur. O bölgede yaşayan tabiat hayvanlarının da son derece olumsuz etkileneceği ucube beton kirliliğine hep beraber karşı duralım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet Gerçek (9 ay önce)
    Yeniden yapmayı, beton dökmeyi medeniyet sanan düşünce, bir şeyi de doğal ve güzel bırak. Elini sürme.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • ali (9 ay önce)
    Burnunuzun dibindeki beylerderesinde aynen bu şekilde katliam yapildi yesilyurt tarafından neredeydiniz?
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Bekir Sözen. (9 ay önce)
    Dere boyunun feryadını duyurduğunuz için teşekkürler.Dereboyunun fotoğrafta görülen ve Yeşilyurtta uygulanan D.S.İ.taşkın koruma projesi ile tahrip edilmesini istemiyoruz.Vadimiz bu çalışmayı kaldırmaz.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Mahmut (9 ay önce)
    Bu katliamın mimarı olan Zeki Sarılar adlı şahıs, Malatya'da ana caddelerdeki ağaçları keserek şehri yeşilsiz bırakan, Kernek'teki kaynağı betonla kapatarak suyu yok eden, Kernek güzelliğini katleden adam değil mi? Malatya bundan kurtuldu, şimdi de oğluyla beraber Darende'yi katlediyorlar demek.Çok yazık.Aynı adam yine doğa katliamı.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Fazilet-ül cehalet (9 ay önce)
    Beton şart!Beton olmazsa olmaz!
    %88
    %12
    Yanıtla