Darende ilçesinin en önemli doğal varlıklarından olan Günpınar Vadisi'nin Dere Boyu olarak da adlandırılan güzelliğinin, Darende ilçe belediyesinin, 'taşkın koruma' bahanesi ile DSİ'yi de dahil ettiği bir projeyle yok edilmek istendiği belirtilirken, bu doğa katliamına 'dur' denilmesi isteniyor. Yörenin insanı olan ve kendisini de 'Bir Dere Boyu Sakini' olarak tanıtan Çevre Ve Kültür Değerlerini Koruma Ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Malatya Temsilcisi Bekir Sözen'in, hazırlayıp ilgili makamlara da ilettiği 'Feryat Dosyası'nda, başlanan bu doğa katliamının hemen durdurulması için ilgililerden destek talebinde bulunuldu.
Sözen'in, 'Dere Boyu'nun Feryadını Duyurun' başlığıyla, bu doğal güzelliğin arşiv videosu, fotoğrafları ve bugünkü ‘yok etme’ çabalarını yansıtan fotoğraflarla dikkat çekmeye ve durdurmaya çalıştığı dosyada şu bilgiler yer alıyor:
"Dere Boyu’nu bilirmisiniz? Dere boyu Malatya’nın Darende ilçesi Günpınar Mahallesindeki Günpınar Şelalesinden başlayarak; Günpınar, Beybağı, Kılıçbağı, Sayfiye, Mehmet Paşa Mahallelerini takiben yaklaşık 7 KM ‘lik bir vadi içerisinden geçen GÜNPINAR-AŞUDU Deresinin yeşile boğduğu bir güzellikler beldesidir. Aşudu deresi Nadir İlkokulu yanında 6 Mahalleyi geçtikten sonra, D300 Devlet Karayolunun altından geçerek Tohma çayına kavuşur. Malatya istikametinde Karakaya Barajına dökülmek üzere yoluna devam eder. Günpınar Çayı Dere boyunda; geleneksel kerpiç evler, yeni evler, ağaçlar, kuşlar, böcekler, tescili tarihi köprüler, tescili evler tüm güzellikleri ile uzanır gider yeşillikler boyunca.
Yöre sakinleri sıcak yaz günlerinde bulundukları yerlerden Dereboyuna akın akın gelirler, evlerini açarlar yerleşik Dere boylular ile yaşarlar. Mahalle kültürleri ile bahçelerine, bostanlarına, meyve ağaçlarına bakarlar, su ile hem hal bir yaz geçirirler. Bazı evlerin avlularından geçer dere boyunun mini arklara alınan suları. Ancak günümüzde bir kabus yaşatılmak isteniyor Dere boyuna… 2016 yılında 7 KM’lik Dere Boyu için bir taslak hazırlanıp sunulur Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı Zeki Sarılar tarafından Orman Ve Su İşleri Bakanlığına (Zeki Sarılar halen Darende Belediye Başkan yardımcısıdır. Oğlu Sinan Beyde Darende belediyesi İmar Müdürüdür.) Projeye göre Günpınar-Aşudu Deresi ıslah edilecek, iki yakasına beton veya taş duvar çekilecek yol yapılacak söz konusu yerde bulunan 6 Mahallenin halen olmayan kanalizasyonu, içme suyu, doğal gaz, İnternet vb. bu yolun altından geçirilecektir.
Niyet halis olsa da Dere boyunun doğallığını yok edecek bu çalışmanın yapılmasına Dere boyu sakinleri büyük tepki gösterir. Darende Belediyesi bunun üzerine bir açıklama yaparak projeyi iptal etiğini duyurur. Ancak Belediye vazgeçmez. Projenin uygulanmasına çalışmaya devam ederek 13-01-2022 Tarihinde 44 sayılı Encümen kararını alır. Dere boyundaki 6 Mahallede Günpınar Deresine cepheli 569 parselde kamulaştırma kararı çıkarır. Kamu yararı gerekçesi ile acele kamulaştırma kararı için ilgili bakanlığa müracaat edilir. Daha önce Darende Belediyesi tarafından Günpınar-Aşudu Deresi taşkın koruma projesi uygulaması için D.S.İ. ye müracaat edilmiştir. Sonra MASKİ girip Kanalizasyon ve su şebekeleri yapacak ve sonrasında TELEKOM, AKSA vb. ilgili kuruluşlar çalışacaktır.
Ancak gerçekler böyle değildir. Dere yatağında ciddi bir taşkın tehlikesi söz konusu değildir. Günpınar Deresinde son sel 30 yıl önce gelmiştir. Onda da can ve mal kaybı yoktur. Köprüler, evler her şey yerli yerindedir. Dere boyuna sel sık sık normalde su bulunmayan Pat Pat ve Heyik Dağı derelerinden gelir. D.S.İ. iş yapacak ise öncelikle bu sorunları çözmelidir. Pat Pat Deresi ile ilgili gerekli incelemeyi yaptılar çözümlemek için D.S.İ. genel müdürlüğünden onay bekliyor.
D.S.İ.’nin Taşkın koruma projelerindeki standart uygulamayı bilen yöre sakinleri şiddet ile itiraz ederler 569 Parsel en az 5 bin hissedar demektir. D.S.İ. girince ağaçlar flora fauna ve birçok güzellik tahrib olacaktır. Züccaciye dükkânına giren fil misali vadi darma dağın olur. Sosyal medya CİMER, Bakanlıklar, Basın bu konuda yapılan yazışma ve programlar vb. doludur. Dere boylular, Vadiyi korumak isteyenler önce sosyal medyada 5 bin üyeye ulaşan bir platformun ardından Günpınar Vadisini Koruma derneğini kurdular. Dere boyunun tahrip edilmesini istemiyorlar. Bu güzelliklerin korunarak gelecek nesillere aktarılmasını talep ediyorlar. Darende Belediyesi şeffaf ve paylaşımcı davranmıyor, Belediye Başkanı inadından vazgeçmiyor. CİMER’E verdikleri cevaplarda sürekli çelişkiye düşüyorlar D.S.İ.’ye müracaatları olduğu halde MASKİ ye yaptıracağız, duvar ve beton olmayacak gibi birçok gerçek dışı beyanda bulunuyor. Vatandaşın iddialarını da kabul etmiyor.
İstek masumane; öyle ya kim kanalizasyon, içme suyu vb. şebekesi istemez. Ama buraya Dere boyuna zemine uygun doğayı, ağaçları, suyu, çiçeği, böceği, güzelliği bozmadan özel bir proje uygulanır alt yapı dere boyu sakinlerinin de kabul edeceği bir şekilde çözülür.
Hal böyle iken depremi fırsat bilen belediye yetkilileri kimleri devreye soktu bilinmez, sanki deprem ile ilgili bir konu gibi gerçeği bilse asla imzalamayacağını tahmin etiğimiz sayın Cumhurbaşkanımıza 30-03-2023 de “Acele Kamulaştırma Kararı” aldırırlar. Daha sonra Darende Belediyesi Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığından kamulaştırma yapabilmek için 3.500.000 TL. Ödenek talebinde bulunur. Bazı mülk sahipleri de acele kamulaştırma kararının iptali için Danıştay’a dava açarlar. Şu anda gelinen nokta budur.
Dere boyu sakinleri Dere boyunun doğal halinin korunması korusunda sizlerden destek beklemektedir. Konu ile ilgili birçok yere müracaatımız oldu ama süreç işliyor.
Dere boyunun sizlere ihtiyacı var, DERE BOYU'NU SAHİPSİZ BIRAKMAYIN LÜTFEN"
malatyahaber.com
Dere Boyu düzenlemesinin de, aşağıda görülen Beylerderesi düzenlemesi gibi olacağından endişe eden yöre sakinleri, bunun engellenmesini istiyor.