Malatyada hava sıcaklığı rekor düzeye çıktı. Pazar günü belediye önünde ölçülen 44 derecenin ardından Pazartesi günü de sıcaklık 45 dereceye ulaştı. Malatyada nem oranı da yüzde 20lerde seyrederken, hissedilen sıcaklık 48 dereceyi buldu. Meteoroloji Bölge Müdüründen Bu hafta bunalacağız.. uyarısı.. Sıcaktan bunalan vatandaşlar özellikle akşamları, Malatyanın Kliması durumuna gelen Yeşilyurt ve Gündüzbeydeki parklara taşınıyor..
REKOR: 45 DERECE..
Görüş Gazetesi muhabiri Selahattin Gökatalay, uzun yıllardır Malatyada görülmeyen rekor sıcaklığı, 7 Ağustos Pazartesi günü saat 14.31de Belediye önündeki elektronik termometrenin ölçümüyle 45 derece olarak fotoğrafladı.
Meteoroloji Malatya Bölge Müdürü Necip Duman, uzun yıllardın bu kadar uzun seyreden bir sıcak hava etkisine rastlanmadığını bildirdi. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin 3-4 derece üzerinde seyrettiğini belirten Duman, Meteoroloji olarak hava sıcaklığı ölçümlerini, toprak zeminde ve kapalı siperli cihazlarla ölçüyoruz ve 39-40 dereceyi buluyor. Belediye önündeki termometrenin ölçtüğü sıcaklık da o bölge için doğru. Çünkü hem bu termometre açıkta, hem de asfaltın aldığı ve yansıttığı sıcaklıktan da etkileniyor. Dolayısıyla o bölgedeki 44-45 derecelik sıcaklık ölçümü de doğru. diye konuştu.
Duman, hava sıcaklığında Çarşamba ve Perşembe günleri derece olarak düşüş olacağını, ancak bu günlerde nem oranının yükselmesi nedeniyle, bu sıcaklık düşüşünün pek hissedilmeyeceğini, sıcak havanın etkili olmaya devam edeceğini kaydetti. Meteoroloji Bölge Müdürü, Perşembeden sonra da hava sıcaklığının derece olarak tekrar artacağını sözlerine ekledi.
HİSSEDİLEN 48 DERECE..
Bu arada, Malatyada Pazartesi günü 45 derece ölçülürken, havadaki nem oranının yüzde 20 olması nedeniyle, hissedilen sıcaklığın 48 dereceyi bulduğu bildirildi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Sıcaklık/ Bağıl Nem oranlarıyla yaptığı derecelendirmeye göre, Malatyada 48 derece olarak hissedilen hava sıcaklığı, etkileri açısından ikinci kategori olarak ifade ediliyor.
İkinci Kategorideki sıcaklığın etkisi ise, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesinde Güneş çarpması, ısı krampları veya ısı bitkinliği. Fiziksel etkinlik ve bu şartlarda etkilenme süresine bağlı olarak şiddetli termal stres ile birlikte ısı çarpması olarak belirtiliyor.