SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Devletin Bir Kağıdını Dahi Koruduk, İsraf Etmedik"

0
Güncellendi - 2021-01-31 03:40:39
A- A+ PAYLAŞ

41 YILLIK HİZMETİN ARDINDAN EMEKLİYE AYRILDI.. Kültür ve Turizm Müdürlüğünün en kıdemli personeli şef Mehmet Pektaş emekliye ayrıldı. 41 yılı aşkın süreden beri görev yapan Pektaş, meslek hayatının neredeyse tamamına yakınını çalıştığı kurumun turizm bölümünde geçirdi.

1956 yılında Arguvan ilçesinin Morhamam köyünde dünyaya gelen Pektaş, 12 Kasım 1979’da evrak ve arşiv memuru olarak Turizm ve Tanıtma Bakanlığına atandı. Fasılalarla daktilo memuru, ambar memuru, ayniyat saymanı görevinde bulunan Pektaş, 1981 yılında eş durumundan Malatya Turizm ve Tanıtma Bürosu Müdürlüğüne atandı. 1983 yılında Kültür Bakanlığı ile birleştirilip adı Kültür ve Turizm Bakanlığı olan bakanlık, 1989 yılında tekrar ayrılınca turizmde çalışmaya devam etti. İki bakanlık 2003’de tekrar birleşirken Pektaş görevine Malatya Kültür ve Turizm Müdürlüğünde sürdürdü ve buradan emekliye ayrıldı.

Pektaş, çalıştığı yılları anlatırken kurumunun izlediği seyirle birlikte Malatya’da turizmin yükseliş ve düşüşüne dair bilgiler veriyor.

“Malatya’da ilk göreve başladığımda daire Barış İş Hanındaydı ve müdürlüğe İstatistik Kurumu Müdürü Hikmet Kaya vekâlet ediyordu. Sadece 2 hizmetli vardı, tek memur bendim. Geldiğimde daireye ait bir dosya, maaş bordrosu yok, kâğıt bile yoktu. Sadece bir daktilo vardı. Dosyalama ve evrak kayıt düzenini kurup çalışmaya başladım. Yerimiz uygun olmadığından bakanlığa yer tahsisi teklifinde bulunduk ve Sivas Caddesi girişinde, Ticaret Lisesinin karşısında bulunan benzin istasyonunun üstündeki bir daireye taşındık. Bu arada Malatya’ya turist gelmeye başlamıştı. Nemrut Dağını ziyaret etmek için çok sayıda yabancı turist geliyordu. İhtiyaç doğunca bakanlık enformasyon memuru olarak iki ismi, Abuzer Altunsuyu ve Hüseyin Güngör Altaç, atadı. O dönem yine müdürümüz yoktu ve müze müdürü Hacı Veli Soğancıoğlu bize vekâlet ediyordu. Birkaç sene sonra bakanlıklar birleşirken bu kez Elazığ’dan geçici görevle gönderilen Figen Çizmecigil müdürlüğe vekâlet etti. O İzmir’e tayin olunca, Kültür Müdürü Sami Çulcu vekâlet etti.

Burada, merhum Sami Bey’den bahsetmeden geçemeyeceğim. Harbi, gerçek bir müdürdü; çalışanın emeğinin karşılığını veren bir yöneticiydi. Onun talebesiydik, bizi çok iyi yetiştirdi.

Bakanlıklar 80’lerin sonunda bir daha ayrılınca ben önce kültür cenahında kaldım ama tekrar başvurup turizme ayniyat saymanı olarak atandım. 1990’da ise şef oldum. O yıllarda binlerce turist Malatya’ya gelmeye devam ediyordu ve dairemiz postanenin çaprazında, bugün pastane olarak kullanılan, yerdeydi. Malatya trafiği şimdiki gibi yoğun olmadığı için minibüsler İstasyon Caddesi üzerinden veya Nasuhi Caddesinin girişinden Nemrut’a hareket ediyordu. O yıllar Nemrut Dağına bir günde 27 minibüs dolusu turist gittiğine tanığım.

90’larda dönemin valisi Saffet Arıkan Bedük, müdürlüğün dışarıda değil, valilik binası içerisinde olması gerektiğine karar verip emredince taşınıp, Adliye’nin boşalttığı odalara yerleştik”.

80lerde turist sayısı on binlerle ifade edilirken rakamların neden düştüğünü Pektaş şöyle yorumluyor:

“Saddam Hüseyin’in Kuveyt’i işgali ve körfez krizi düşüşü tetikledi. Malatya güvenli bir yerdi elbette ama insanlara bunu anlatamazsınız. Bu dışımızdaki nedendi. İçimizdeki nedense, müdürlüğün doğru dürüst yeri yoktu. O dönem Malatya’da seyahat acentesi gibi hizmet verecek özel sektör kuruluşu olmayınca müdürlüğümüz turiste hizmet veriyordu. Turistin sırt çantasıyla valiliğin içine girip çıkması olacak iş değildi. Enformasyon memurumuz yoktu. Seksenlerde gelenler başka yere atandı veya idareci oldu. Kalifiye enformasyon memuru alınmadı. Sonradan bir tane alınsa bile dairenin işlerini mi yapsın turiste hizmet mi versin, bilemiyordu. Enformasyonun memurunun oturacak doğru dürüst odası bile yoktu. Odaya ikiden fazla turist girse üçüncüsü ayakta bekliyordu. Turistin yoğun olduğu yıllarda turizm gönüllüleri vardı. Şu anda yıkılan eski garajın olduğu yerde büro açmıştık; turizm gönüllüleri gelen turisti Adıyaman’a kaçırmıyordu.

Nemrut yolunun yıllar içerisinde bir türlü standarda uygun hale getirilmemesi yabancı turistin gelişini durduran diğer sebeptir. Turist, Malatya tarafından gelince, dağa yakın yerde geceleyip güneşin doğuşunu ve batışını izlemek istiyordu. Bir türlü kaliteli bir otel yapılamadı. Seksenlerle Özel İdarenin yaptığı otel yıllar içerisinde yıprandı, kullanılamaz hale geldi. Zaten çok yetersizdi. Tüm bunlara ilaveten tanıtımı da doğru dürüst yapamadık”

Pektaş, çalıştığı yıllardaki memurluk anlayışını anlatırken şunları söylüyor:

“Bizler devletçi memur anlayışıyla yetiştik. Hiçbir ayrım, siyasi görüş gütmeden, amirlerimize saygıda kusur etmeden görev yaptık. Çalışırken makam önemli değildi. O anda yapabileceğimiz iş varsa yapardık. Yeri geldi, fuarlarda yük taşıdık Biz bu işleri gönüllü, isteyerek yaptık. Ali Cengiz müdürümüzken Malatyaspor yönetim kurulunda da görev yapıyordu. Mesai arkadaşım Hasan Hüseyin Yıldırım’la birlikte Malatyaspor maçlarında bile gönüllü çalıştık. Çalışmayı o kadar seviyorduk. Hafta sonu bir iş olursa, hiç düşünmeden, mesai bile talep etmeden çıkar gelirdik.

Devletin bir kâğıdını dahi koruduk, israf etmedik. Mesai arkadaşlarıma sorabilirsiniz. 35 senelik deterjanı dairenin deposunda muhafaza edip kullandım. Sarı saman kâğıtları vardı; devrini tamamlamıştı, evrak yazımında kullanılmıyordu ama atmadım, müsvedde olarak kullandım. Arşive çok dikkat ederdim. Bende evrak kaybolmaması bir yana aradığımı bulurdum. Neyin nerede olduğunu bilirdim. Memurun böyle özverili çalışmasını istiyorsanız hakkını vereceksiniz, liyakati öne çıkaracaksınız. Çalışan hakkını alamazsa kaliteli iş bekleyemezsiniz. Öyle olmazsa personel iş yapmaz, nemelazımcı davranır, iyi memur yetişmez. Çalıştığım ilk yıllar bölgesel hizmet içi eğitimler verilirdi. Bakanlıktan uzman ekip gelip kurs verirdi. Şimdi memura doğru dürüst eğitim verildiğini görmüyoruz”.

Turizm Müdürlüğü müstakil iken müdürlük yapan Ali Cengiz, birleşmeden sonra Derviş Özbay, Bahattin Kabahasanoğlu, Levent İskenderoğlu ile çalışan Pektaş, Çetin Şişman’ın müdürlüğü dönemi, 2021 yılının Ocak ayında, emekliye ayrıldı.

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • Yunus ERTAN (3 yıl önce)
    Kendisinden çok şey öğrendik. Kurumun bilgesiydi. yolu açık olsun...
    0
    0
    Yanıtla
  • Selahattin Sarıoğlu (3 yıl önce)
    Eline canına sağlık. Temiz mazisini gururla anlatıyor. Bu huzur, bu temizlik onun bundan sonraki yaşamına enerji katacaktır. Tebrik ediyorum. Çalışma kültürü, insanlığı örnek olsun inşallah.
    0
    0
    Yanıtla
  • İskender Korkut (3 yıl önce)
    Mehmet Beyin çalışma azmi ve dürüstlüğüne şahidim.Örmek alınması gereken memur anlayışının kamuoyu ile paylaşılmasından dolayı hantal yapıyı tercih edenlerin ders alması gerekir. Ne mutlu huzur içerisinde memurluğunu emeklilikle taçlandıranlara. Mehmet beye ve helalinden ekmek yedirdiği ailesine bundan sonraki yaşamlarında sağlık ve mutluluklar dilerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • vaylog44 (3 yıl önce)
    Başka haber yokmu o zaman malatya emekli olan her memurun haberini verin çok güzel olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • maatyalı (3 yıl önce)
    Sayın. mehmet PEKTAŞ bey'e emeklik hayırlı olsun dller .Önünüzdeki hayatınız sağlıklı ve sıhhatlı hayat sürdürmenizi dilerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gökhan Taşdemir (3 yıl önce)
    Emekli olan bir memurla ilgili haber yapılması kimilerine garip gelebilir. Ama bu tür haberler birçok önemli noktayı içinde barındırır idrak kapasitesi olana. Malatyahaber’in yaptığı bu. Galiba bazı burada yorum yapan bazı okurlar bunu anlayamadı veya işlerine gelmedi yazılanlar. Mehmet Bey’e bizim de işimiz düştü geçmişte. Tanımaz, etmezdik. Güler yüzle karşıladı, çay söyledi, evrakı aldı, gereğini yaptı. Evraka eklenecek kağıdı eline alıp kendisi gitti, fotokopisine kadar çekti. Personele amirlik taslamıyordu; arkadaş gibiydi. Sonradan geliş gidişlerimiz oldu ve bunun sadece bize yapmadığını anladık. Tüm vatandaşlar aynı muameleyi görüyordu. Mehmet Bey’i arkadaşlarına, amirlerine sorsanız burada yazılanlardan daha fazlasını duyardınız. Yazı bu manada eksik bile kalmış. Günümüzde birçok vatandaştan memur şikayeti duyuyoruz. İşini düzgün yapan memurları elbette tenzih ederiz ama işinin ehli olmayan çok sayıda memur ve yönetici olduğu kesin. Liyakatsiz insanları bir yere getirerek sadece onun yerine gelmesi gerekene haksızlık etmiyorsunuz; tüm toplum bundan zarar görüyor çünkü hizmet alamıyor. Haberde insanlar genellikle olumlu yorum yapmış ancak “bu nereden çıktı” diyerek mesajı alamayanlar veya bir sebeple almak istemeyenler yarın bir daireye gidip umursamaz, iş bilmez personelle muhatap olduklarında sesini çıkarmayacak. Bir de devlette biri emekli olunca, ertesi gün yerine eleman alınmıyor. Keşke alınsa ama almıyorlar işte veya bir kişi alınacak yere beş kişiyi yerleştiriyorlar. Mehmet Bey haberde belirtmiş. Yıllarca daireye, üstelik çok sayıda turist gelirken, enformasyon memuru bile gönderilmemiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • ALİ CENGİZ (3 yıl önce)
    Kendisi ile 30 yılı aşkın bir süre birlikte çalışma sürecim oldu birlikte çalıştığı çalışma arkadaşlarına her zaman bilgi birikimlerini aktaran dürüst çalışkan bir kardeşimizle birlikte başarılı süreçlerde birlikte hiazmet etmenin mutluluğunu yaşadım bundan sonraki süreçte kendisine ailesiyle birlikte sağlıklı ömürler diliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • ALADAĞ (3 yıl önce)
    Emeklilik hayatında sağlık ve mutluluklar dilerim..sizin gibi işinı severek yapan özveri ile çalışan memurlar lazım memlekete..Hayırlı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • ali eren (3 yıl önce)
    birde şimdi bakın emek çekmeden zengin çocukları özel kalemden memur oluyor.,,birde böyle emekçi kardeşimiz var emekli maaşı ancak 3200 tl bağlanmıştır.çünkü memur emekli olunca maaşı yarıya düşüyor.önceden yoktu.önce memur maaşının yüzde 80 alıyordu emeklı olunca ,,şimdiyüzde ellisi alıyor..böyle kaliteli memur kalmadı devlette.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (3 yıl önce)
    İyi güzel hayırlı olsun da Her emekli olan memuru haber mi yapıyorsunuz böyle?
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Pektaş herhangi bir memur ya da herhangi bir emekli değil... Yazıda adı geçen Kültür ve Turizm Müdürleri arasında Ali Cengiz hariç, diğer il müdürlerinden çok daha fazla kurumuna ve Malatya'ya hizmet etmiş bir şahsiyettir. Mehmet Bey'e emekli hayatında mutluluklar diliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Biraz anlama yeteneğin olsaydı, yazıyı adam gibi okusaydın, yazıya konu kişinin 'her memur gibi' olmadığını, devletin memurunun nasıl olması gerektiğini, nasıl severek ve sayarak hizmet veren ancak artık neredeyse kalmayan, Mehmet Bey'in son örneklerinden olduğu bir memurun anlatıldığını anlardın. Ama nerede senin gibilerde o anlayış, o izan....
    0
    0
    Yanıtla
  • Çiftçi (3 yıl önce)
    Evet memet bey haklısınız eğitim konusunda ama eğitimi verecek eğitimcide yok malesef rabbim size hayırlı ömürler versin
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 (3 yıl önce)
    Malatyanin önemli haber sitelerinden birisiniz. Emekli olan kişiye hayırlı olsunda. Bir memurun emekli olmasını haber yapmanız ilginç
    0
    0
    Yanıtla
  • Sadri (3 yıl önce)44 isimli kullanıcı yorumuna
    Biraz anlama yeteneğin olsaydı, yazıyı adam gibi okusaydın, yazıya konu kişinin sıradan bir memur anlayışına sahip biri olmadığını, devletin memurunun nasıl olması gerektiğini, nasıl severek ve sayarak hizmet veren ancak artık neredeyse kalmayan, Mehmet Bey'in son örneklerinden olduğu bir memurun anlatıldığını anlardın. Ama nerede senin gibilerde o anlayış, o izan.... Senin gibi birine yine yukarıda yazmak zorunda kaldım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Emekli Ahmet Turan (3 yıl önce)
    Artık emeklisi dolan lar bir zahmetgitsinler gençlerimiz üniversite mezunu iş bulamıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan balcı (3 yıl önce)
    emekliye ayrılmamış,emekliye ayırmışlar 65 yaş sınırından.yeri rahat memurlar devlet mecbur emekli edene kadar çalışıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Garip (3 yıl önce)
    Devlete- Millete bu anlayışla hizmet verecek memur ve bu sistemi kurup geliştirecek idare lazım...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 yıl önce)
    Şimdilerde 2 yıllık memurlar Sendika binalarında gezerek şef olup.hemen şube müdürü olmaya çalışıyor.Kurumda yazı yazdırmak istesen yazmayı bilmiyor.Ortalik yetme şef dolu...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (3 yıl önce)
    Ben eski Türkiye mi istiyorum..
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Artık özverili memur bulmak zor. Çünkü liyakat olmazsa memurdan özveri de bekleyemezsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selahattin (3 yıl önce)
    Memurun böyle özverili çalışmasını istiyorsanız hakkını vereceksiniz, liyakati öne çıkaracaksınız. Çalışan hakkını alamazsa kaliteli iş bekleyemezsiniz. Öyle olmazsa personel iş yapmaz, nemelazımcı davranır, iyi memur yetişmez. GÜNDEMİN EN ÖNEMLİ SÖZÜ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Suat (3 yıl önce)
    Devlet terbiyesi almış böyle memurlardan vücutlarının alt bölgelerini ısıtacak koltuğa sahip otomobil kiralanan dairelerdeki yeni nesil sözde memurlara, har vurulup harman savurulan devlet imkanlarına, parasına... Hem de israfın haram olduğunu bilmesi gereken sözde yeni yetmelere... Buna Yeni Türkiye dediler ya...
    0
    0
    Yanıtla