Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya’nın Kayısı Birliğin kapanmasının bedelini 30 yıldır en ağır şekilde ödediğini belirterek “Bizim bir kayısı birliğimiz vardı. O dönemde devletimiz çok büyük bir destek veriyordu. Bu rakam tam 21 milyardır. Bu parayla 5 tane Sümerbank yapılırdı. Bu para gelip birliğe giriyor ama duman olup gidiyordu. Malatya bunun bedelini 30 yıldır ödüyor” dedi.
“Bu parayla 5 tane Sümerbank yapılırdı”
17 -21 Temmuz tarihleri arasında yapılması planlanan Kayısı Festivali’yle ilgili kamu kurumları, belediyeler, STK’lar, yerel yöneticiler ve basın mensuplarının katıldığı istişare toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya için bugün halen kanayan yara olan Kayısı Birliğin kapanması konusuna değindi. Devletin o dönem Kayısı Birlik aracılığı ile üreticiye o zamanın parasıyla 21 milyar gibi ciddi destek verdiğini hatırlatan Başkan Gürkan “Bu parayla 5 tane Sümerbank yapılırdı (Sümerbank Malatya Fabrikası gerçek değerinin çok altında 5,5 milyon dolara özelleştirme adı altında satılmış, bu satış ve rakam Malatya'da büyük tepkilere ve tartışmalara yolaçmıştı). Fakat ne oldu? Para Kayısı Birliğe giriyor ama duman olup gidiyor” diye konuştu.
“Malatya olarak kendimize gelip, kendimizi sorgulamalıyız” diyen Başkan Gürkan, Malatya’nın, Kayısı Birliğin kapanmasının bedelini 30 yıldır en ağır şekilde ödediğine de dikkat çekerek şunları söyledi:
“Malatya olarak kendimizi sorgulamamız lazım”
“Biz ne yapıyoruz da kayısı çok olduğu zaman girdi fiyatlarda ilimize sağladığı katma değer düşük oluyor, az olduğu zaman da katma değeri yüksek oluyor? Bir kere bunu sorgulamamız lazım. Dünya kayısı üretiminin yüzde 80’ine yakını Malatya’da üretilmiş olması ve kayısının dünya genelindeki toplam katma değere oranı da 4 milyar dolar. Bu aradaki fark, başka yabancı firmalar tarafından gerek ambalajlama anlamında gerek ürün türevi anlamında, farklı versiyonlara büründürülerek 4 milyar dolar gelir sağlanıyor ama bize 350 milyon dolar geliyor. Bunu da sorgulamamız lazım.
“Halının altına süpürdüğümüz tozlar zamanla bizi verem ediyor”
Malatya olarak bu sorunu nasıl düzeltebiliriz, bunun gayret ve çabası içerisinde olmalıyız. Lisanslı depoculukla birlikte hem kalite noktasında, hem ürünün korunması saklanması, hem de üreticinin korunması noktasında önemli bir mesafe kat edeceğimizi düşünüyorum. Bugün Malatya’da kayısının bu duruma gelmesi, yani olumsuz anlamda bu duruma gelmesi Malatya ve insanının sayesinde olmuştur. Sebebi ise biz bunları masaya yatırmayınca, halının altına süpürülen tozlar daha sonra insanları verem ediyor. Kayısı Birliğimiz vardı, o günlerde devletimizin çok yüksek oranda desteği vardı. 21 milyar lira para gönderiliyor. 5 tane Sümerbank alacak bir para Kayısı Birliği’ne giriyor ama para duman oluyor. Burada hepimiz sorgulanmamız lazım. Malatya bunun bedelini 30 yıldır ödüyor.”
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com