SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Dikkat Etmek Gerek'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Sağlık Müdürü Dr. Hacı Bayram Zengin, domuz gribi salgınının belirtilerinin ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, titreme halsizlik bazı vakalarda kusma ve ishal olduğunu söyledi.

Ülkemizde görülmeyen ancak bazı ülkelerde ölümlere yol açan domuz gribi salgını hakkında açıklama yapan Zengin, sözü edilen hastalığa yakalanmamak için nelerin yapılması gerektiğini anlatırken "İnsanlar için geliştirilmiş bir aşısı henüz yok" dedi. Hastalıktan korunmak için rutin önlemleri uygulamak gerektiğini belirten Zengin, şunları söyledi:

"Bu önlemler, öksürdüğünüzde ya da hapşırdığınızda ağzınızı ve burnunuzu bir kağıt mendille kapatınız. Kullandığınız mendili hemen çöpe atınız. Öksürdükten veya hapşırdıktan sonra ellerinizi bol su ve sabunla yıkayınız. En az 15 ila 20 saniye yıkama önerilir. Alkolle temizleme de tercih edilebilir. Ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmaktan kaçının. Çünkü virüs ellerinizle başka kişilerle tokalaşma yoluyla da bulaşabilmektedir. Hasta kişilerle yakın temastan kaçının. Genel sağlığınıza dikkat edin. İyi uyuyun, fiziksel aktivitelerde bulunun, stresten kaçının, bol sıvı alın ve iyi beslenin. Bu hastalıkla kontamine olmuş olabilecek yüzeylere temas etmekten
kaçının."

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
Bayram Zengin, domuz gribi salgınının belirtilerinin ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, titreme halsizlik bazı vakalarda kusma ve ishal olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: "Her zaman olduğu gibi hasta olan kişilerin uluslararası yapacakları seyahatleri ertelemeleri ve uluslararası seyahat dönüşü hastalık belirtileri görülen kişilerin ise sağlık kurumlarına başvurmaları konularına dikkat etmeleri istenmektedir. Seyahat eden kişilere enfekte olma tehlikesine karşın kalabalık ve kapalı mekanlardan uzak durmaları ve akut solunum yolları enfeksiyonları olan insanlarla yakın temastan kaçınmaları tavsiye edilmektedir."

Hasta olan kişilerle temastan sonra ve bu kişilerin bulundukları ortamlarla temastan sonra ellerin yıkanmasının hastalık riskini azaltacağını belirten Zengin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca, hasta insanlar hastalığın yayılmasını önleyici uygun davranışlar sergilemeye davet edilmektedir. Elleri yıkamak ve öksürükle, hapşırıkla bulaşmayı engellemek için kağıt mendil ve maske kullanmak. İlaç kullanımı hastalığın seyrini hafifletmekte ve daha hızlı bir iyileşmeyi sağlayabilmektedir. Bunun yanı sıra ciddi
komplikasyonların da gelişmesi engellenmiş olur. Antiviral ilaçlara, semptomların görülmeye başlamasından itibaren ilk iki gün içinde başlanması gerekir."

TIBBİ YARDIM GEREKTİREN DURUMLAR
Bayram Zengin, açıklamasının son bölümünde şunları bildirdi:

"Çocuklarda acil tıbbi yardım gerektiren durumlar şunlar: Hızlı nefes alma ya da solunum güçlüğü, mavimsi cilt rengi, yeterince sıvı alamama, uyanamama ya da uyaranlara cevap verememe, huzursuzluk, grip benzeri semptomlara ek olarak ateş ve şiddetli öksürük, döküntü.

Yetişkinlerde acil tıbbi yardım gerektiren durumlar ise şunlar: "Solunum güçlüğü veya nefes darlığı, göğüs ya da karın içinde ağrı veya basınç, ani baş dönmesi, konfüzyon, şiddetli bulantı ve kusma."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız