Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selim Uzunoğlu, öfke, korku ve sevgi olmak üzere insan mizacıyla 3 temel duygu olduğunu söyledi.
Malatya Sağlık İl Müdürlüğü ve Sağlıkçılar Derneği tarafından Özel İdare Salonu'nda düzenlenen 'İnsan Mizacının Moleküler Genetiği ve Hayata Yansımaları' adlı konferansta konuşan Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selim Uzunoğlu, "Dikkatiniz nereye kayıyorsa, enerjiniz oraya kayıyor. Enerjiniz nereye yoğunlaşıyorsa, siz o şeyi algılıyorsunuz. Siz neyi algılıyorsanız, siz o şeyi öğreniyorsunuz. Dolayısıyla öğrenme olayı doğrudan doğruya bizim algılamamız, algılamamız enerjimizin yoğunlaşmasına, enerjimizde dikkatin nereye gittiğine bağlı" dedi.
İnsanda 3 temel duygu olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Uzunoğlu şunları söyledi:
"Öfke, korku ve sevgi bizim, birinci dikkatimizi, yani bizim stres cevabımızı, yöneten düzenleyen otomatik çalışan sistemlerdir. Ama herkese bu 3 duygu doğuştan eşit olarak verilmemiş. Hiç birimizin doğuştan öfke kapasitesi eşit değildir. Hiçbirimizin korku derecesi, endişesi, sevme, sevilme, ilgi gösterme ve ilgi arama kapasitesi eşit değildir. Bunu bilim dünyasında şöyle ifade ediyorlar, 'insan da bu 3 duygudan bir tanesi baskın, bir tanesi yardımcı, bir tanesi zayıf'. Türklerin gönül ile fizik yapısını birleştirmesi insanlık tarihine bir katkıdır. Türkler, Anadolu'da insanlık tarihine çok önemli katkılarda bulunmuştur. Osmanlıların neden 600 yıl yaşadığının da bu bir cevabıdır. Türkler ilk defa insandaki 3 temel merkez olan akıl, kalp, nefis yada öfke. Bu 3 merkezden ikisini birleştirmiştir. Türklerde gönül sermayesiyle fizik merkez sentezlenmiş. Bu şekilde 600 sene insanlığa barışı getirmişler. Çünkü barış gönülleri kazanmakla gelir. Barış sevgiyi paylaşmayla ortaya çıkar" şeklinde konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Uzunoğlu'nun 'İnsan Mizacının Moleküler Genetiği ve Hayata Yansımaları' adlı konferansını Vali Halil İbrahim Daşöz, Sağlık İl Müdürü Dr. Sezai Demirel ve çok sayıda davetli dinledi. Konferans sonunda Vali Daşöz, Uzunoğlu'na plaket ve Malatya kayısısı hediye etti.