SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Diktirip Hediye Edeceğiz"

0
Güncellendi - 2016-11-01 21:03:25
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediyesi tarafından Malatya’nın eski geleneksel giyim tarzının yaşatılması adına bir proje başlatarak, bölge bölge giyim tarzlarına göre kadınların kullanmış olduğu kıyafetleri aslına göre diktirerek ücretsiz dağıtımını yapacak.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, twitter hesabında yaptığı açıklamada, “Giyim, kuşam diyip geçmemek lazım. Giyim tarzları sosyal kültürel hayatımızın renklerini, tonlarını yansıtan en önemli enstrümanlardan biridir.” dedi.

“DİKTİRİP HEDİYE EDECEĞİZ”

Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin kültürel çalışmalar kapsamında Malatya’da eski tarz kadınların giyim tarzlarının belirlenmesi için bir çalışma başlatıldığını bildiren Çakır, “Geleneksel giyim tarzlarımızın korunması, nesilden nesile tevarüs ettirilebilmesi için Büyükşehir Belediyesi olarak bir çalışma başlattık. Büyükşehir Belediyesi olarak bu kıyafetleri giyen ablalarımıza, teyzelerimize istedikleri geleneksel kıyafetleri diktirip hediye edeceğiz.” şeklinde bilgi verdi.

BÖLGELERE GÖRE GELENEKSEL GİYİM

Çakır, “Porga, Zerni, Şerefhanlı, Karagöz ve Üzümlü’de teyzelerimiz  ‘Kutni, Kullik, Bervanik ve kuşaktan’ oluşan giyimi tercih ediyorlar. Yeşilyurt ve Gündüzbey'de ise teyzelerimiz; bilhassa mahalle içinde, konu komşu ziyaretlerinde ‘Kareli çarşaf’  veya ‘Marhama’ yı tercih ediyorlar.”  dedi.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

yöreselkıyafet

yöreselkıyafet1

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Reş Fer (5 yıl önce)
    Gerçekten güzel bir karar ve yaşatılması gereken bir kültür ve sembol. Malatya coğrafyasında her dönem giyilmiştir ve sürdürülmesi gerekir ve gördüğüm kadarıyls yorumlar yine boş beleş yerlere çekilmiş Malatyalı bir Kürt vatandaşı olarak o yorumlar adına önce Malatya' dan özür diliyorum. Aslını inkâr etmek kadar aslını araştırsa aslında aslının ne kadar da muhteşem bir ulus olduğunu o zaman anlayacaklar. Umarım bu bir an önce olur ben hayatımı aslımın tarihine adadım ve bu ülkenin Kürt vatandaşlarının kendileri hakkında hiçbir şey bilmediğini anladım. Sadece yazık. Projeye gelecek olursak gayet mükemmel bir uygulama.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • ankaradaki dirijanlı (8 yıl önce)
    arkadaşlar .olayı plakaya ve siyasete deyıl.adıyamanda bizim malatyada bizim bu elleri opüle annelerde bizim.geçmişimizi azda olsa bu tür etkinliklerle hatırlıyalım
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (8 yıl önce)
    Kamil kardaş karagöz köyüne yürüyerek gidersin tokinin orasi porgada en uzak köyü zerni Malatya ya 45 kilometre sen mutlu olmuyorsun diye buralari istiyorsan adiyamana bagliyalim valla biz hepimiz Reşvaniniz gururluyuz yunanistandan gelmedik bu topraklarin insaniziy
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Polat (8 yıl önce)
    Bu kentin tek derdi giysiydi yandaslari disinda kimseye is vermeyen belediye de kactane vekilin belediye baskaninin yegenleri ise gitmeden maas aliyor bence birde bu konuyu değinin bu giysiler adiyaman giysisi malatya nin degill
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan ÖZTAN (8 yıl önce)
    Kareli çarşaf ve marhama ilimizin geleneksel kadın örtü kıyafetidir.Özellikle Yeşilyurt yöresinde hanımlar kolaylık olsun diye bağa bahçeye giderken yada kısa süreli komşu ziyaretlerinde yarım örtü şeklinde kareli çarşaf ile örtünürdü.Resimdeki görüntülerden sağdaki örtüyü genelde Gündüzbey'in hanımları.sağdaki kareliyi Yeşilyurt ve İl merkezimizdeki kadınlar örtünür.B.Şehir Belediyesi doğru yolda adım atmış
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet m. (8 yıl önce)
    1859 yılında Malatya sancak olunca, Adıyaman ilçe haline dönüştürülür. Bu durum, Adıyaman’ın resmen il merkezi olduğu 01.12.1954 tarihine kadar devam eder. Önce tarihi bilmek gerekir sonra giyime kuşama saygı gösterilir. İnsanoğlu 3 günlük dünyada modern giyim ile geleneksel giyimi tartışma konusu yapmamalı. Önemli olan o kıyafetleri benimseyen annelerimizi, teyzelerimizi benimseyip, sevindirmek, gururlarını okşayabilmek. Bir millet nasılki şalı bir aksesuar olarak görüyorsa kareli çarşafta vücut hatlarını gizleyen bazı anneler için önemli bir yere sahiptir. Yani dalga geçilecek bir konu değildir. Büyükşehir Belediyesinin bu girişiminden dolayı tebrik ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kenan (8 yıl önce)
    Kamil adiyamanli dedigin insan sonucta sen kim oluyosunda onlarin giydigi o elbiselere dil uzatiyorsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet m. (8 yıl önce)Kenan isimli kullanıcı yorumuna
    İnsanı insan olduğu için değil insanı giyimiyle kuşamıyla görmeye çalışanlar ancak böyle bir ayrımı yapar. Bir Malatya'lı olarak yazıyorum arkadaşın yorumu geçmişe fransız kalmanın sonucu niteliğinde.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kamil (8 yıl önce)
    Bir gidin isinize bakin bu kentte geleneksel dediginiz papakli kadinlar yakin zamanda gelen adiyamanlilae bunlar malatyanin degil adiyamanilarin giysilerii
    0
    0
    Yanıtla
  • berk (8 yıl önce)
    kürt kadınları fes üzerine örtü kullanıyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (8 yıl önce)
    Kareli çarşafı da giysi olarak mı tanıtıyorsunuz. Geldiğimiz son nokta bu mu?
    0
    0
    Yanıtla