Malatya Ziraat Odası İl Koordinasyon toplantısını gerçekleştirdi.
İlçe Ziraat Odası başkanlarının da katıldığı ve Battalgazi İlçesi Ziraat Odası'nda gerçekleştirilen koordinasyon toplantısında bir konuşma yapan Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, Türkiye'de ve Malatya'da da et de oynanan oyunların olduğunu ileri sürdü. Polatbaş, et üzerinden rant sağlanmaya çalışıldığını savunarak, "Et üretiminin düşmesi dolayısıyla şuanda büyük sıkıntılar yaşamaktayız. Son aldığımız bilgilere göre Malatya'ya dışarıdan et gelmiş. Emniyet güçleri Kasap Pazarı'nda müdahale etmiş.
Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar olmayan şeyler. Etin üzerinde oynanan bu dönemde bunu Malatya'ya kamuoyunun dikkatini çekmek istiyoruz. Dünya'da 4 dolardan et tüketilirken, bizim ülkemizde 18 dolardan et tüketiliyor. Üreticiler süt ineklerini kesime götürdüler, bugün bunun acısını çekiyoruz. 2006-2007 yıllarındaki yem girdilerinden rakam vermek istiyorum. 2006 Aralık yılında kepek 210 lira 2007 Aralık ayında kepek 370 lira, bunun neticesinde de hayvancılık Türkiye'de bitme noktasına geldi. Yeni yeni hükümetimiz bu konuya el atmaktadır. Bununla beraber çıkarttıkları damızlık ve besi hayvanlarıyla ilgili yasaların gerçek üreticilerin bunun altından kalkamayacak düzeyde olmamalıdır. Hükümetimizden isteğimiz, besicilere verilen kredilerinde rahatlık sağlanmalı ki, Türkiye ve Malatya'daki hayvancılığı canlandıralım. Buna bütün yetkililerin ciddi önlemler alması gerekmektedir" dedi.
Polatbaş, ilçe ziraat odası başkanlarının da istekleri hakkında bilgiler vererek, "Bu yıl ekilecek sertifikalı tohumda uygulanan fiyat farkları ve çiftçinin çekmiş olduğu sıkıntıları bütün yetkililer biliyor. Eğer üretim olmazsa, üretene kolaylık sağlanmadığı müddetçe sen o üreticiden randıman alamazsın. İkinci bir talebimizde Tarım Bakanlığımız tarafından uygulanacak olan havza bazlı desteklere kayısının da alınması gerekmektedir. Biz bu konuyu daha önce milletvekillerimize ilettik. Genel Merkezimize de ilettik. Onlarda bu konunun takipçileri olacak. İnşallah biz Malatya milletvekillerinden ve siyasilerinden havza bazlı desteklemelere Malatya kayısının da alınması için kendilerinden yardım bekliyoruz" diye konuştu.
Nisan ayında Malatya'da yaşanan don olayı sonrası kayısıda yüzde 70 civarında bir zararın oluştuğuna dikkat çekerek, "Malatya birlik ve beraberlik içerisinde Malatya ekonomisine büyük bir canlılık geldi. Üreticiye 90 milyon TL destek verildi. Bundan dolayı Sayın Başbakanımıza, bakanlarımıza, milletvekillerimize, siyasi parti temsilcilerimize teşekkür ediyorum. Birileri çıktı rekolteyi yüksek göstermeye çalıştılar. Biz Malatya'da bu yıl kayısı rekoltesinin çok düşük olduğunu söyledik. Malatya'da kayısı 7 TL'nin altına düşmeyecek dedik. Allah'a çok şükür bunun da üzerine çıktı. Bir kez daha söylüyorum, gerçek ihracatçının başımızın üzerinde yeri var. Ama aradaki çapulcu takıma da meydanı boş bırakmayacağız. Ve Malatya kayısısı yavaş yavaş hak etmeye başlamıştır. Dünya kuru kayısısının yüzde 85'ini yaş kayısının da yüzde 54'ünü biz üretiyoruz. Birileri bugünlerde rahatsız olmuş, başta Ermenistan olmak üzere. 10 bin ton kayısısıyla kalkmış dünya kayısı başkenti Malatya'ya kafa tutuyor. Buna da hiç kimsenin gücü
yetmeyecektir" şeklinde konuştu.