İnönü Üniversitesi'nde görevli Doç.Dr. Mehmet Hayta (fotoğraftaki), Malatya Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu'na başvurarak, kendisine ünvanı karşılığı kadronun verilmemesini şikayet etti. Hayta'nın "doçent" ünvanı almasına karşın, halen "Araştırma Görevlisi" kadrosunda bulunduğu belirtildi. Rektörlüğün verdiği yanıt da kurulda ele alındı. Bu arada, kentteki 15 dilek ve şikayet kutusuna son 1 ayda "şikayet" mektubu atılmadığı belirlendi. Bu arada, Terörle Mücadele Şubesi'nin havalandırması olmayan bir nezarethanesi iptal edildi.
Malatya Valiliği İnsan Hakları İl Kurulu'nun Nisan ayı toplantısı, Vali Yardımcısı Abdullah Küçük'ün başkanlığında Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.
Vali Yardımcısı Abdullah Küçük, Malatya İnsan Hakları Kurulu'nun çalışmalarıyla ilk iller arasında yer aldığını belirterek, vatandaşlardan gelen her türlü talebin kısa sürede incelenerek takip edildiğini aktardı.
DOÇENT KURULA BAŞVURDU, ÜNİVERSİTE YANIT VERDİ..
İnsan Hakları İl Kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda, Nisan 2005 dönemindeki faaliyetlerle ilgili olarak kurul üyelerine verilen bilgide, İÜ'de görevli Doç. Dr. Mehmet Hayta'nın, kurulun internet adresine gönderdiği şikayet dilekçesinde, yıllardan beri ünvanı karşılığı kadrosunu beklediği, ancak kadronun verilmeyerek kendisinin mağdur edildiğini iddia ettiği aktarıldı.
Yapılan incelemede, İÜ Rektörlüğü'nün, İnsan Hakları Kurulu'na gönderdiği cevapta, "Bir çok birimin kadro kanunu halen çıkmamış olduğundan yeni açılan fakültelerimizde eksik öğretim üyesi ile eğitim hizmeti verilmektedir. Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalları'nda da öğretim üyesi eksikliği had safhadadır. Ayrıca üniversitemiz kişiye özgü öğretim üyesi ilanı verilmemektedir" ifadelerinin kaydedildiği aktarıldı.
Doç.Dr. Hayta'nın, Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümü öğretim üyelerinden olduğu öğrenildi. Hayta'nın, doçent ünvanını almasına karşın, halen "Araştırma Görevlisi" kadrosunda olduğu, doçent ünvanına karşın, bu ünvanın gerektirdiği kadronun iki derece altındaki kadroyla istihdam edildiği belirtiliyor.
KUTULARA ŞİKAYET YOK..
Toplantıda, ayrıca Malatya Valiliği İnsan Hakları Kurulu'na ait sokaklarda asılı duran 15 dilek ve şikayet kutusuna da son 1 aylık süreçte vatandaşlarca her hangi bir dilek ve şikayeti içeren mektup bırakılmadığı kaydedildi.
HAVALANDIRMASI OLMAYAN NEZARETE İPTAL..
Öte yandan, Malatya'da Temmuz -Aralık 2004 döneminde her ay 16 jandarma ve 17'de polis karakolunda inceleme yapıldığı ve her hangi bir aksaklığı rastlanılmadığı belirtildi. Mülkiye Başmüfettişleri'nce Malatya'da nezarethanelerde yapılan incelemede Terörle Mücadele Şubesi'ne ait 5 nezarethaneden 1 tanesinde havalandırma olmadığının kurula bildirildiği ve bu nezarethanenin havalandırma penceresinin fiziken açılamayacağından iptal edildiğinin tespit edildiği kaydedildi.