SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Doğayı Koruyarak Haşereyle Mücadele Ediyoruz"

0
Güncellendi - 2017-04-05 02:37:33
A- A+ PAYLAŞ

İlkbahar mevsimi ile birlikte haşere ile mücadele çalışmalarını yoğunlaştıran Malatya Büyükşehir Belediyesi, bir yandan ilaçlama çalışması yaparken, bir yandan da eğitim ve bilgilendirme çalışmaları aralıksız devam ediyor.

Eğitim ve bilgilendirme çalışmaları kapsamında Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi ve İlaçlama Şube Müdürlüğü tarafından,  "Halk Sağlığı Alanında Haşere ile Mücadele" konulu bir konferans düzenlendi.

Şehit Ömer Halisdemir Konferans salonunda düzenlenen konferansa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Yıldırım, daire başkanları, şube müdürleri, Esenlik Genel Müdürü Hulusi Poyraz, ilaçlama ekibinde görevli personeller ile muhtarlar ve öğrenciler katıldı.

Poyraz; İlaçlama konusunda Türkiye’de örnek illerden biriyiz

Konferans öncesi bir konuşma yapan Esenlik Şirketi Genel Müdürü Hulusi Poyraz, Esenlik Şirketi olarak yıllardır ilaçlama işiyle uğraştıklarını ve ilaçlama konusunda daha da profesyonelleştiklerini belirtti.

Poyraz, "Malatya'nın büyükşehir olmasıyla birlikte sadece şehir merkezinde değil, bütün il sınırlarının açık alan ilaçlamasını da biz yapıyoruz. İlaçlama yaparken son zamanlarda yükselen trend şu, ilacı aza indirme, biyolojik mücadele. Bu anlamda organik bir mücadeleye yönelerek başarı elde etmekteyiz. Haşere ile mücadelede en önemli kısım larva mücadelesidir. Geçen yıl larva mücadelesinde başarılı çalışmalar yapan ekibimizi, kış sezonunda eğitime aldık. Eğitim verilerek bu işin artık ihtisas işi olduğu öğretildi. İlaçlama konusunda Türkiye’de örnek illerden biriyiz. Bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Yıldırım; Amacımız çocuklarımıza tertemiz bir şehir teslim etmek

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Yıldırım ise yaptığı konuşmada, doğası, tabiatı ve imkânları ile atalarımızdan çok güzel bir şehir teslim aldıklarını belirterek, amaçlarının doğayı bozmadan çocuklara, tertemiz bir şehir teslim etmek olduğunu söyledi.

Yıldırım konuşmasında özetle şunları söyledi: "Haşere ile mücadelede doğayı da koruyarak mücadele ediyoruz. Bu mücadelenin merkezine de Malatya halkının sağlığını koyuyoruz. Bu sorumluluk duygusuyla hem hemşerilerimizin sağlıklı bir şehirde yaşamalarını hem de doğası kimyasallarla bozulmamış bir şehri çocuklarımıza ve torunlarımıza teslim edelim istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı bu anlamda çok güzel çalışmalar sergiliyor. Malatya merkeze verdiği hizmetlerin aynısını ilçelere de veriyor. Hizmetlerde kalite her zaman daha da yükseliyor. Ne yöne gideceğini bilmeyen gemiye hiçbir rüzgâr fayda sağlamaz. Bu nedenle arkadaşlarımız bir yıllık programı belirlerken sadece haşereye karşı ilaç ile mücadele eden bir refleks sergilemiyorlar. Kışın da yoğun bir çalışma gösteriyorlar. Sineği değil bataklığı yok ediyorlar. Yıllardır bu işi yapan ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.

Çetin; Asıl önemli olan hastalığın ortaya çıkmasını engellemek

Konuşmaların ardından konferansa geçildi. "Halk Sağlığı Alanında Haşere ile Mücadele" konferansına konuşmacı olarak katılan Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı Bölümü’nden Doç Dr. Hüseyin Çetin, Malatya Büyükşehir Belediyesi ile iki yıldır birlikte çalıştıklarını belirterek, çevreyi ve insanları zehirlemeden haşere ile mücadele çalışması yaptıklarını kaydetti.

Çetin; "Dünyanın birçok yerinde katıldığım etkinliklerde gördüm ki geleceğe yönelik çalışmalar yapılıyor. Olayın özünde şu var. İnsanlar hasta olsun, biz insanları tedavi edelim denilmiş. Mesela sıtma olsun, biz sıtma ilacı ile insanları tedavi edelim. Geçmişte bir şeyi dikkate almamışız. Koruyucu hekimlik. Koruyucu hekimlik, hastalık ortaya çıkmadan, bir zarar ortaya çıkmadan yapılan çalışmalara denir. Hastalık ortaya çıktıktan sonra tedavi edebilirisiniz. Ama asıl önemli olan hastalığın ortaya çıkmasını engellemek. Bizim de yaptığımız iş haşere kontrolü, vektör kontrolü. Bu anlamda hastalığın çıkmasını önlemektir. Bu konuda, muhtarlara, belediyelere, kaymakamlara, valilere, bakanlıklara büyük görevler düşüyor. Birçoğumuz çok yanlış şeyler biliyoruz. Çünkü geçmişteki alışkanlıklarımız bizi bu yanlışlara sürüklüyor. Bizim bilmemiz gereken ufak tefek şeyler var. Bunları bilirsek hastalıktan korunuruz" dedi.

"Halk Sağlığı Alanında Haşere ile Mücadele" konferansının ardından katılımcılara belge, ilaçlama ekip sorumlularına da plaket verildi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız