SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Doğru Nefes Al Mutlu Ol

A- A+ PAYLAŞ

Geçmişte yaşadığınız duygusal travmaların sizi yönetmesine izin vermeyin. Uzmanlara göre; doğru nefes teknikleriyle tüm travma ve ruhsal sorunlardan kurtulabilir, hayatınızı baştan yaratabilirsiniz!

En güvendiğimiz dostumuzun zor günlerimizde bizi terk etmesi, hayatımızın merkezine oturttuğumuz eşimizin başka bir kadınla ilişkiye girmesi, haksız yere işten çıkarılmamız, çok sevdiğimiz bir yakınımızı hiç beklenmedik bir anda trafik kazasında kaybetmemiz… Hemen hepimiz, kötü deneyimler yaşayabiliyor ve bunun izini uzun yıllar taşıyabiliyoruz. Oysa ne demiş Mevlana Celaleddin - Rumi; 'Dünle birlikte gitti cancağızım ne varsa düne ait, şimdi yeni şeyler söylemek lazım' Ama biz ne yapıyoruz, bugüne ait olmayan, sırtımızdaki o acımasız külçelerden bir türlü kurtulamıyoruz. Bunun sonucunda da öfke atakları veya depresyondan tutun da uyku problemlerine kadar pek çok sağlık sorunlarıyla karşılaşıyoruz. Bir düşünün bakalım, siz sırtınızda hangi yükleri taşıyorsunuz? Belki de size uzunca zamandır acı çektiren olayları unutmanın zamanı geldi. Bırakın, tüm acılarınız geride kalsın, siz de artık 'geçmişte', değil 'şu anda' yaşamanın keyfini çıkarın. Bunun için elinizde aslında sihirli bir değneğiniz de var; nefesiniz! Yoga Egitmeni Sibel Saraçoğlu'nun hazırladığı 'nefes egzersizleri' ve 'meditasyon' programı, sinir sisteminizin dengede kalmasını sağlayarak duygusal travmalardan arınmanıza yardımcı olacak. Her sabah ve akşam 20'şer dakika boyunca uygulamanız gereken bu egzersizler aynı zamanda toksinleri vücudunuzdan arındırıyor ve kalp ritminizi de düzene sokuyor.

MEDİTASYON NE SAĞLIYOR?

Meditasyon, anın farkındalığını geliştirmemizi ve kendi kendimizi disipline etmemizi sağlayan bir yöntem. Bunu başardığımız zaman da başkaları tarafından disipline edilmemize ihtiyacımız kalmıyor ve adeta kendi dünyamızın efendisi oluyoruz. Meditasyon aynı zamanda zihnimizin ve ruhumuzun daha fazla farkına varmamızı sağlayarak duygusal bedenimize odaklanmamıza katkıda bulunuyor. Böylece duygularımızın sesini net olarak duyabiliyoruz. Duygusal farkındalık da neyi istemediğimizi belirleyip, neyi istediğimizi daha fazla açığa çıkarıyor.

NASIL UYGULANIYOR?

Bedeninizi hissetmeyecek kadar rahat bir pozisyon alın. Sırt üstü uzanabilir ya da dik bir şekilde oturabilirsiniz. Gözlerinizi kapatın ve birkaç kez derin nefes alıp vererek zihninizdeki kalabalığı dağıtın. Ardından birkaç onaylama cümlesiyle dileğinizin olduğunu imgelemeye başlayın. Diyelim ki özgüven sorununuz var. Bu sıkıntınızın üstesinden gelebilmek için bilinçaltındaki olumsuz dosyaları silip, yerini olumlu dosyaları yerleştirmelisiniz. Bunun için de bu onaylama cümlelerini yüksek sesle dile getirmelisiniz: "Ben kendimi evrensel enerjiye kanal olarak açtım. Korkularımdan arınıp, kendime, insanlara ve evrene güvenmeye niyet ediyorum. Tanrım, beni zihinsel, fiziksel, duygusal ve ruhsal olarak değiştir. Yaşadığım tüm olumsuzluklar geride kaldı, görevini tamamladı. Şu anda, şimdi hayrıma olan her şey gerçekleşiyor. Ben inançlıyım, ben güçlüyüm, ben güvendeyim. Tüm dileklerimi benim ve bütünün hayrına diliyorum. Yaşadığım her şey için teşekkür ederim" Ardından özgüvenin gelişmesinde etkili olan gece mavisi, parlak safir renge odaklanın. Kendinizi bu rengin içinde kuşatılmış gibi imgeleyin. Meditasyon bitince nefes egzersizlerine başlayın.

DİYAFRAM NEFESİ

NE SAĞLIYOR? Bedeninizde bloke olmuş olumsuz duyguları ve tıkanmaları açıyor. Bu tıkanıklıkların ortadan kaldırılması da duygusal travmalardan arınmanıza yardımcı oluyor.

NASIL UYGULANIYOR?

Diyaframa alacağınız nefesi hissedebilmeniz için yere sırt üstü uzanın. Nefesinizi burundan alıp, ağzınızdan bırakın. Bu sırada bütün farkındalığınızı nefesinize verin. Ardından nefesinizi derinleştirmek için, içinizden saniyeleri saymaya başlayın. Nefesinizi önce 4 saniyede alın, 4 saniye içinizde tutun ve yine 4 saniye sayarak bırakın. Eğer nefesinizi tam alabiliyorsanız, daha sonraki soluk alış verişlerinizde bu süreyi 5, ardından 6 saniyeye yükseltin. Böylece nefes kapasiteniz artmaya başlayacak. Nefesiniz derinleştikce karın bölgenizin de çalıştığını hissedeceksiniz. Şimdi her nefesinizi karın bölgenize gönderdikten sonra burada tutun. Öyle ki karnınız, aldığınız nefesle balon gibi şişmeli. Sonrasında nefesinizi yine saniyeleri sayarak bırakın. Bu süreyi 10, hatta 20 saniyeye kadar çıkarmanızda fayda var. Egzersizi uygularken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise nefesinizi daima burundan alıp ağızdan bırakmak olmalı.

Egzersizi ilk kez uyguluyorsanız, soluk almaya yavaş yavaş başlayın. Birkaç dakika sonra, bilinçaltınızın derinliklerine inmeniz için nefesinizi hızlı bir şekilde burundan alıp ağızdan verin. Bunu yaparken başınız dönebilir veya mideniz bulanabilir. Diyafram egzersizini düzenli uyguladığınızda bu sorunun azaldığını, hatta tamamen kaybolduğunu fark edeceksiniz. Egzersizi en az 10 dakika uygulayın, zamanla bu süreyi uzatmaya çalışın.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız