Doğan HIZLAN dhizlan@hurriyet.com.tr
Doğu'da bir kültür şöleni
BATTALGAZİ Belediyesi (Malatya) tarafından organize edilen, ilki geçen yıl III. derecedeki sit alanı olan Battalgazi İlçesi'ndeki Tarihi Siláhtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nda düzenlenen ve 10 bin sanatseverin izlediği organizasyonun bu yıl ikincisi 15-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.
II. Uluslararası Katılımlı Melita'dan Battalgazi'ye Tarih-Arkeoloji-Kültür-Sanat Günleri'nin organizasyonunda yer alanların isimleri şöyle:
Kültür ve Turizm Bakanlığı, ÇEKÜL, Tarihi Kentler Birliği, İnönü Üniversitesi, UNESCO (A.I.A.P.), Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği. Projelerin komitelerini 11 üniversiteden akademisyenler ve sanatçılar oluşturuyor.
* * *
TARİHİ mekánlarda, tarihi bölgelerde, kültürel varlıklarımızla ilgili toplantılar, sempozyumlar düzenlemek sadece bilimsel açıdan önem taşımaz. O bölgenin tanıtılmasını sağladığı gibi, aynı konu, aynı alan üzerinde düşünenlerin de birbirleriyle düşünce alışverişi yapmalarını sağlar.
Üstelik ben İstanbul, Ankara, İzmir dışındaki üniversitelerin, yerel yönetimlerin böyle etkinlikler düzenlemesini destekliyorum.
Konu başlıklarından birkaçını aldım yazıma, dinleyicilerin ilgi yönelmelerine yardımcı olabilme amacıyla.
"Tarihi Değerlerimiz ve Uluslararası Alandaki Tanıtımı."
Uluslararası sanat, kültür dünyasında bir tanıtma seferberliğine girişmeliyiz. Birkaç önemli yurtdışı sergisi de bunun kanıtı.
Gerek Avrupa ülkelerindeki günler, gerek Frankfurt Kitap Fuarı'nda 2008 yılında Onur Konuğu seçilmemiz, İstanbul'un 2010 yılında Kültür Başkenti olacağı düşünülürse, bu başlığın önemini kavrayabiliriz.
Diğer iki önemli başlık da; "21. Yüzyılda Türk Plastik Sanatları ve Uluslararası Alandaki Yeri" ve "Yerel Yönetimlerin Sanata Bakışı".
Yurtdışında açılan sergilerde Türk plastik sanatlarının çağdaş örnekleri yoktu.
İleriye dönük çalışmalarda, günümüz sanatçılarının eserlerini sergilemeliyiz.
Yerel yönetimlerin kültürel işlevi üzerinde durmak gerekiyor. Çünkü gerek kendi kentlerini, bölgelerini, ilçelerini tanıtmak ve oranın kültürel yerini saptamak, bunun üzerinde konuşmak yerel yönetimlerin görevi.
Kervansaray'da 154 sanatçının eserleri sergilenecek. Satılan eserlerin satış fiyatı üzerinden yüzde 20'si de "Pilot Okul"da sanat atölyesinin kuruluşuna harcanacak.