SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Don, Ağaçların Fizyolojik Yapısına da Zarar Verdi'

'Don, Ağaçların Fizyolojik Yapısına da Zarar Verdi'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya genelinde etkili olan zirai don, başta kayısı olmak üzere birçok meyve türünde büyük zarara neden oldu. Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, bazı bölgelerde sıcaklıkların eksi 13 dereceye kadar düştüğünü belirterek, donun ağaçların fizyolojik yapısına da zarar verdiğini söyledi.

Birçok ilde etkili olan zirai don kayısı başkenti olan Malatya’da da ciddi hasara yol açtı. 2 milyona yakın kayısı ağacı ile yıllık üretimde dünya kuru kayısı üretim lideri olan Malatya’da 12 Nisan Cumartesi gününü kar yağışı ve sonrası yaşanan zirai don ile birlikte meyvelerin büyük bir bölümü yandı.

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, yaşanan zirai don olayının, kayısı ağaçların meyve tutum sürecinde gerçekleştiğine dikkat çekerek, "Fonolojik olarak küçük meyve ya da çiçek sonrası dönemde olan ağaçlar, düşük sıcaklık nedeniyle ciddi hasar gördü. Malatya genelinde verim kaybı büyük. Sadece meyve değil, ağaçların sürgünlerinde ve yapraklarında da yanmalar mevcut. Bu da ilerleyen yıllarda ağaç gelişimini olumsuz etkileyebilir" dedi.

Yaklaşık 950 bin dekarlık kayısı üretim alanının tamamında zararın görüldüğünü belirten Çiçek, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü ve önümüzdeki günlerde net tabloya ulaşılabileceğini ifade etti. Üreticilere çağrıda bulunan Çiçek, tarım sigortası yaptıran çiftçilerin bir an önce başvurularını yaparak hasar tespiti sürecini başlatmaları gerektiğini kaydetti.

"Ağaçların fizyolojik yapısı da etkilendi"
Çiçek, yalnızca kayısı değil, ceviz, kiraz, elma, armut ve üzüm bağlarında da benzer zararların tespit edildiğini belirterek, "Don olayının etki alanı çok geniş. Hasar sadece ürünle sınırlı kalmadı, ağaçların fizyolojik yapısı da etkilendi. Önümüzdeki günlerde zararın boyutu daha net ortaya çıkacak" ifadelerini kullandı.

Yakınca mahallesinde kayısı yetiştirici olan Abdulkadir Keklik de şuana kadar böylesine büyük bir don afetinin yaşanmadığını belirterek bahçesindeki kayısı dahil tüm meyve ağaçlarının zarar gördüğünü söyledi. Bahçesinde 5 kez ilaçlama yaptığını ve 6’ıncısı içinde hazırlık yaptığı esnada zirai donun meydana geldiğini söyleyen Keklik, "74 yaşındayım böyle bir afet görmedim" diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • msku (23 saat önce)
    her sene yaşanan don olayıa karşı ARGE çalışmanız var mıdır, nasıl bunu bertaraf ederiz diye çalışma yapmalıyız, Allah akıl vermiş kullan diye, depreme sele hazırlanabiliyorsan dona da hazırlanabiliriz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • KAYISI UZMANI (1 gün önce)
    Afet şeklinde ortaya çıkan ilkbahar geç donu nedeniyle ülkemiz meyveciliği çok ciddi zarar gördü. Tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah daha büyük afetlerden korusun. Son 150 yılda ülkemizde bu denli geniş alanı etkileyen bu kadar şiddeti bir don olduğuna dair herhangi bir veriye rastlamadım. Ancak Kanada, Polonya, Kuzey ABD gibi bazı ülkelerde geçmişte benzer soğuk zararı, afetler yaşanmış. Sosyal medyada çok sayıda yanlış bilgi paylaşımı yapılıyor. Kimi ağaç kesiyor, kimi budama yapıyor, kimi ilaçlama yapıyor. Üreticilerimize önerilerim 1-Öncelikle panik yapmasınlar, zaten olan oldu, 1-2 hafta sakin bir şekilde beklesinler 2-Kayısı ve diğer meyve ağaçlarının zarar görüp görmediğini anlamak için sıcaklığın yükselmesi ve 1 hafta geçmesi gerekiyor. 3-Bir hafta sonra dallardan yeni yapraklar çıkmaya, ağaçlar canlanmaya başlayacaktır. 4-Yapraklar zarar gördüğü için ve büyük bölümü 1 hafta içinde döküleceği için şimdi yapılacak yaprak gübreleme, ve beslemenin pek fazla bir anlamı, faydası olmayacaktır. Üreticimiz yaprak gübrelemesi yapacaksa 1-2 hafta bekleyip daha sonra yapması kendi faydasına olacaktır. 5-Özellikle sosyal medyada yapılan paylaşımları pek fazla ciddiye almasınlar. Resmi kurumların ve konu uzmanların yapacağı açıklamaları beklemelerini öneriyorum. Tekrar üreticilerimize büyük geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah yardımcıları olsun.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Teşekkürler sabahtan beri internetten araştırıyorum hiç bi açıklama yok benim bahçede yapraklar solmuş ilac satan hemen yaprak gübresi at diyor ama sizin açıklama mantıklı sagolun
    %90
    %10
    Yanıtla
  • tarım il müdürlüğünden bir açıklama yok.herkesin bildiği şeyleri açıklayarak bir iş yaptıklarını düşünürken.ilk defa karşılaşılan bu olayda ağaçlara nasıl bir işlem yapılacağını bilmiyorlar.zaman geçiyor 1 ay sonra mı basına bilgi verecekler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Levent (1 gün önce)
    O gece malatyayı ekşi 1 mi gösteriyordu meteroloci ona da kırgınım eksi 9 a dayandı kırsalda ağaçın odunları yandı be bu nasıl tahmşndir
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Meteoroloji bölge müdürlüğü tarımın kalbi malatyadan alındı Elazığa verildi. Malatya şube müdürlüğüne döndü.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Doğanşehirli (1 gün önce)
    Değerli başkanım iklimler değişti 70 li yıllarda doğanşehire metrelerce kar yağardı ama mart 10 dan sonra bir hafta içinde o kar erir ve bahar gelirdi, baharda bol yağmur yağar, havanın sıfırın altına indiği görülmezdi şimdi ise şubatta baharı nisanda kışı yaşıyoruz, sizden ricamız çifçilerimize sigortanın önemini anlatmanız ve kayısıya alnernatif yeni ürünler üzerinde çalışmalar yapmanız, çifçilerimize geçmiş olsun diyorum, zararlarının devlet tarafından karşılanmasını temenni ediyorum.
    %80
    %20
    Yanıtla