Malatya Tarım İl Müdürlüğü, kayısı çiçek ve tomurcuklarının dondan etkilenmemesi için alınacak önlemleri açıkladı.
Tarım İl Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "Kayısı üretiminde karşılaşılan en önemli sorunlardan biri olan erken ilkbahar donlarının zararlı etkilerini azaltmak için alınacak önlemler. Kayısının üretimi sırasında önemli problemlerle karşılaşılmaktadır. Bunlardan biri, en önemli olanı Don olayıdır. Sıcaklığın düşme hızı, düşük sıcaklıkta kalma süresi, donma ve çözülmenin etkisi, bitkinin soğuğa dayanma gücü gibi olaylar kayısı ağaçlarında don zararını etkileyen sebeplerdir" şeklinde belirtildi.
Dondan korunma yöntemleri de şöyle belirtildi:
"Kültürel Yöntemler: soğuk havanın akış yönünü değiştirecek setler kurmak (havanın yüzde 50'sini geçirebilen rüzgar kıranlar, çalı sıraları ve selvi kavak gibi ağaçların dikimi) Çit duvar veya tahta perdelerde geniş gedikler açılması. Verim yılında meyve seyreltmesi yapılması. Fazla miktarda azotlu gübre kullanılmaması. Vadi içlerinde bahçe kurulmaması, soğuklara dayanıklı anaç kullanılması. Kesinlikle erken ve sert budama yapmaktan kaçınılması.
Dondan zarar görmüş ağaçlar var ise dondan hemen sonra budama yapmamak lazımdır. Hasattan sonra yapraklar sararmadan hayvanlara yedirilmemelidir. Belirli bir yönden devamlı rüzgar alan bölgelerde kayısı bahçesi kurulmamalıdır.
Aktif Yöntemler: Dumanlama yapmak. Kapalı havalarda havanın durgun olduğu zamanlarda bahçe içinde hazırlanan öbek öbek nemli kuru otlar, dallar, paçavralar ve lastikler don olayının olacağı tahmin edilen geceler tutuşturulur.
Yapay sisleme, özel sobalarla ısıtma, yüzey sulaması, yağmurlama, rüzgar makinaları, (infaruj ışınlarıyla aydınlatma, marçlama ve sargılama, hormon kullanma gibi yöntemler henüz ilimizde kullanılmamaktadır)sıralanabilir."
İlkbahar donlarından zararları ı en aza düşürmek için öncelikle belirtilen kültürel önlemleri almanın önemi belirtilip, sonra şartlar uygun ise uygun görülen aktif yöntemlerin bir veya birkaçı uygulanabileceği kaydedildi.