SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Dört Yıl İçin Hedeflediğimiz Öğrenci Sayısına 1 Yılda Ulaştık"

A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilenen Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde depremin izleri siliniyor. Yaklaşık 25 yeni programın açıldığı üniversitede 6 bin olan öğrenci sayısı ise 9 bine çıkarıldı.

6 Şubat depremlerinde etkilenerek bazı binaları ağır hasar alan ve bir süreliğine yüz yüze eğitime ara verilen Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde (MTÜ) depremin izleri siliniyor.

Yaklaşık 25 yeni programın açıldığı üniversitede 6 bin olan öğrenci sayısı 9 bine çıkarılırken, aralarında rektörlük binasının da bulunduğu bazı bölümlerin Yeşilyurt yerleşkesine taşınması hedefleniyor.

“Hasarlı yapıların hızlıca tadilatını tamamladık”
Depremlere 8’i öğrenci toplamda 11 kayıp verdiklerini belirten Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, “6 Şubat 2023’te meydana gelen iki büyük depremde üniversitemiz de birçok kurum gibi olumsuz etkilendi. Sekiz öğrencimiz, iki akademik ile bir de idari personelimiz depremlerde vefat etti. Deprem sırasında eğitim verdiğimiz sanat tasarım ve mimarlık ile mühendislik fakültemize ait binamız ağır hasar aldı. Bunun ardından yeni yerleşkemizdeki binalarımızın daha hızlı faaliyete geçmesi için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan destek alarak inşaatları hızlandırdık. Ayrıca sekiz ilçemizde bulunan Meslek Yüksek Okulu (MYO) içerisinde özellikle Doğanşehir ,Akçadağ ve Arapgir’deki okullarımız depremlerde etkilendi. Buradaki okullarımız içinde bütçe desteği alarak hızlıca tadilatları gerçekleştirip eğitim ve öğretime güz yarı yılında başlamış olduk. Doğanşehir’deki Vahap Küçük Meslek Yüksek Okulu’ndaki tüm tadilat giderleri aile tarafından karşılandı inşallah orası da önümüzdeki eğitim ve öğretim yılına yetişecek” dedi.

“Dört yıl için hedeflediğimiz öğrenci sayısına bir yılda ulaştık”
Yaklaşık 25 yeni programın açıldığı üniversitede 6 bin olan öğrenci sayısının 9 bine çıkarıldığını aktaran Rektör Prof. Dr. Bentli, “Sağlık Bilimleri, Tıp Fakültesi ile Sanat Tasarım hariç uygulamalı dersleri bulunmayan tüm fakültelerimizde ve MYO’lardaki birinci sınıflar için dönemi uzaktan eğitim vererek geçirmeyi planlıyoruz. Çünkü yurtların kapasitelerinin yetmeyeceğini düşünerek böyle bir karar aldık şuanda uzaktan eğitim konusunda öğrencilerimiz herhangi bir sıkıntı yaşamadan eğitimlerini almaktadır. İnşallah önümüzdeki yıl bir sıkıntı olmaması halinde tüm birimlerde eğitim ve öğretim yüz yüze gerçekleşecek. Deprem sonrası bazı konuları da avantaja çevirmeye çalıştık. YÖK’ten destek alarak 3'ü ön lisans 22'si lisans programı olmak üzere 25 program açıldı. 6 bin olan öğrenci sayımızı dört yıl içerisinde yüzde elli arttırmayı planlarken, bu sayıyı bir yıl içerisinde 9 bine çıkardık. Tabi bu hızlı büyümenin bizlere yeni ihtiyaçlar doğurduğunu görüyoruz. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile görüşerek hem yeni yerleşkemizdeki yemekhanemiz ve merkezi dersliğin ihalesini yaparak inşaatına başlayacağız. Bu arada da inşaatların tamamlanma süresi uzayabilir diye prefabrik bir takım sınıflarda yaparak artacak öğrenci sayımızı karşılamaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

“Önümüzdeki yıl yeni yerleşkemize taşınmayı düşünüyoruz”
Üniversitenin Yeşilyurt yerleşkesindeki öğrenci sayısının artacağına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Bentli, "Yeşilyurt yerleşkemizde daha önce Geleneksek ve Tamamlayıcı Tıp binası olarak planlanan merkezi de alınan destek bütçe ile tamamlamış bulunuyoruz. Bir iki ay içerisinde Sanat Tasarım ve Mimarlık ile Mühendislik Fakültemizi buraya taşıdıktan sonra Yeşilyurt’taki öğrenci sayımız Battalgazi yerleşkemizdeki öğrenci sayımızdan daha fazla olacak . Bu noktada önümüzdeki yıl üniversitemizin idari birimlerini Yeşilyurt yeni yerleşkemize taşımayı düşünüyoruz" diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Abdullah (9 ay önce)
    Kampüsün yolunu yaptırmak çok mu zor. Toz toprak bulut gibi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zorba (9 ay önce)
    Bir şehirde mevcut Üniversiteyi bölerek ikinci Üniversite açmak ülkeye yapılmış enbüyük kandırmaca ve israftır.. Eğitimin kalitesini artıramadıktan sonra fiziki yapıların önemi yoktur. İhtiyaca, şartlara şehire uygun bölüm,dal,açmak yerine kişiye göre açmak ihanetin en büyüğüdür.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Katılmıyorum dediklerinize.. Güney Kore, Kanada, Rusya, ABD ve Batı Avrupa'da yüksek okul mezun oranı %99.99'dur. Ayrıca ODTÜ, İTÜ, Hacettepe, Ege gibi üniversitelerde kurulduklarında tabela üniversiteleriydi. Her şey zamanla yerine oturuyor.. Coğrafya mezunu bir polisin ya da memurun hizmet kalitesi daha kalitelidir lise mezunu çalışana göre.. Ya da serbest meslek erbabının yüksek öğretim mezunu olması hayatını daha bir bilinçli yaşar
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Malatya Sevdası (9 ay önce)Hayri isimli kullanıcı yorumuna
    İnanılmaz bir bakış açısı... Herkesi üniversite mezunu yapalım o zaman? Bu işin sonunun nereye varacağını göremiyor musunuz? Şuan ülkedeki üniversite sayısı yarısına, öğrenci sayısı da çeyreğine düşürülmelidir. Tabi eğitim kalitesinin düşmesi sonucu kolay yoldan diploma almak herkesin işine geliyor... Bu sadece Malatya için değil tüm ülke için çok büyük bir sorun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sayın Hayri bey, Ben değişik bölümler ve dallar açılmasına karşı değilim yerine ve ihtiyaca göre açılmalı . Siz deniz olmayan ile Su Ürünleri Fakültesi açarsanız 3 yıl sonra kapatırsınız. Mevcut Üniversiteyi bölmedende farklı dallar açılamaz mı ? bölerek daha fazla israf etmiş olmuyormusunuz?(ekstra rektör ve yardımcıları ,Dekan ve yardımcıları,müdür,daire başkanı, genel sekreter vb.) bunların külfeti bu devlete yük değilde nedir.Ayrıca herkes Üniversite okuyacak diye kural mı var ara elaman yetiştirmek de lazım .3-5 sene sonra ne usta ne sanatkar kalacak çırak ve kalfa yetişmeyince .Kimin neye Kabiliyeti varsa o yolda gitsin okuyan okur zaten . Ha ayrıca Coğrafya mezunu polisin hizmet kalitesi ona yaramaz. Adalet ,Hukuk, piskoloji,halkla ilişkiler,davranış bilimleri gibi mezunlar olursa kalite artar. baki selam.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • sanat okullarına meslek liselerine çıraklık ve kalfa yetiştiren teknik okullara ağırlık verilmeli..elini kolunu sallasan işsiz üniversite mezunlarına çarpıyor. sıhhi tesisat, kalıpçı, duvarcı, sıvacı, inşaat ustası, elektrikçi, kaynakçı, berber, terzi, makinacı, oto elektrik ustası, oto tamir ustalarına da ihtiyaç var bu ülkede
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (9 ay önce)
    Başarı ölçüsü öğrenci sayısımıdır, bilimsel yayın ve başarılarmıdır? Sayın rektör, somut başarılar istiyoruz. Bizleri yanıltmaya çalışmayın. Herkes az çok herşeyi biliyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Metin (9 ay önce)
    Gereksiz bir ovunc kaynağı olmuş.herywr ıssiz üniversite mezunu dolu
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Abuzettin (9 ay önce)
    Ülkenin üretime ihtiyacı var zaten çok fazla mezun var iş bulamıyorlar yeni bölüm ve öğrenciye ihtiyaç yok çok gereksiz ülkeye ve insanlara zarar veriyorsunuz
    %89
    %11
    Yanıtla
  • MTÜ'lü öğrenci (9 ay önce)
    SAYIN REKTÖR Üniversiteyi yeni kampüse taşıyorsunuzda ulaşım sorunlarını çözdünüz mü? Kampüse giden otobüsler 2-3 konteyner kent üzerinden geçiyor ve haliyle çok kalabalık oluyor. Hadi onu geçtim; taha tekstilin arkasındaki konteyner kentin ordaki yolu gördünüz mü? Golf sahasında bu kadar çukur yoktur. Okul çevresinde peysaj için hangi çalışmaları yaptınız? Taşın toprağın içerisinde okula gidiyoruz
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Fuat (9 ay önce)
    İnşallah eski yönetimin verdiği zararları toparlarsınız hocam Allah yardımcınız olsun
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Doğrucu Ahmet (9 ay önce)
    Birileri rektöre deprem nedeniyle tüm bölümlerde kontenjanın yök tarafından %25 artırıldığını ve bu artışın temelinde bu artış olduğunu, hocası olmadığı halde öğrenci alan bölümleri olduğunu, çok öğrenci ve çok bölümün gelişme olarak sunulamayacağı bunun yerine mezunların istihdamı ile övünülebileceğini hatırlatmalı.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Mehmet (9 ay önce)
    Lütfen doğru bir planlama ile ogrenci sayısı artırmadan önce kalacakları yurt yapınız. Seneye yüz yüze eğitime geçilince zaten olmayan ve pahalı olan evler ogrenci nüfusunun artması ile daha da pahalı olacak.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (9 ay önce)
    Sayın rektör sizden oncekiler bir hata ile o üniversiteyi malatya nin kör bir noktasına yaptılar. Üniversite kampüsünu ya Altay kislasina yada beylerderesi karsisina tasimalisiniz.. ulaşım aracı metrobus raylı sistem gibi araclar ile bir yanda İnönü tarafına diğer yanda Turgut Özal üniversitesine gitmeli araçlar..
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Malatya Sevdası (9 ay önce)
    Birileri artık rektörlere çok öğrenci almanın, çok bölüm açmanın marifet olmadığını anlatsa keşke... Önemli olan nitelik, aldığın öğrencinin girdiği bölüme uygunluğu ve yeterliliği ve ona sağladığın imkanlar... İş öğrenci sayısına kaldıysa Almanya'dan ilerideyiz. Gerçekten anlam ifade ediyor mu?
    %95
    %5
    Yanıtla