SON DAKİKA
SON DEPREMLER

DSİ'de Su Zirvesi

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:43:30
DSİ'de Su Zirvesi
A- A+ PAYLAŞ

Devlet Su İşleri (DSİ) Şube Müdürlüğü'nde sulama suyu ve içmesuyu konusunda milletvekilleri ve belediye başkanlarının katılımı ile bir istişare toplantısı düzenlendi. 

DSİ Salonu’nda yapılan toplantıya AKP Malatya Milletvekilleri Cemal Akın, Öznur Çalık ve Mustafa Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, ilçe belediye başkanları ve DSİ Bölge Müdürü Okan Bal, DSİ Yöneticileri, Sulama Birlikleri yöneticileri katıldılar.

Toplantının açılışında konuşan DSİ Bölge Müdürü Okan Bal, göreve yeni atandığını belirtti.

Milletvekili Mustafa Şahin, “Milletvekili arkadaşlarımız ile birlikte Malatya’nın bir takım sorun ve istekleri ile ilgili olarak, belediye başkanlarımız ile birlikte DSİ Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısını ziyaret ederek, genel işleyiş hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Ziyaret sonrasında Malatya’da istişare toplantısı yapılması konusunda karar alınmıştı. Malatya’mızın sahada şuana kadar karşılaşmış olduğumuz sulama, içmesuyu ve kapalı sisteme geçişle ilgili bir takım sıkıntılar var. Bunların tümünü masaya yatıracağız” dedi.

Milletvekili Cemal Akın ise, “Ankara’ya gelen belediye başkanlarımız ilgili bakanlık ve ilgili genel müdürleri ile Malatya’nı çeşitli sorunlarını değerlendirmeye alarak çözmeye çalıştık. Bu arada da sulama birliklerinin içinde bulundukları sıkıntılar, belediyelerimizin bu konudaki ihtiyaç ve sıkıntıları gündeme geldi. Bu problemleri masaya yatırarak, bugüne kadar ne yapılacak, bundan sonra neler yapılacak, Malatya’daki sulama ile ilgili problemleri çözebilmek için göreve yeni başlayan DSİ Bölge Müdürümüz ile birlikte bu konuları hep birlikte değerlendireceğiz. Aksayan yanları, bu konuda yapılan hizmetleri hep birlikte gözden geçireceğiz” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, “İçmesuyu ve sulama suyu sorunu, özellikle yağışın son yıllarda az olması, yer altı sularını azalması veya daha derin noktalara inmesi, kaynak sularındaki kurumadan kaynaklanan yoğun bir gerçekten sıkıntı var. Bununda aciliyetle planlaması gerekiyor. Bununla ilgili olarak milletvekillerimiz ile birlikte bakanlığı ziyaretimizde sorunları ve talepleri dile getirdik. Yerel olarak da ben burada belediyelerimizle birlikte, başkanlarımız ile birlikte bölgesel olarak, yöresel olarak acil sorunları dikkate alarak ileriye dönük sağlıklı bir planlama yapılması gerekiyor. Bununla ilgili olarak özellikle büyükşehir olarak birçok ilçemizi, köylerimizi ve beldelerimi kapsayacak şekilde bir su planlaması yapıyoruz. Bu çalışmalarımızı da DSİ ile başta DSİ Bölge Müdürlüğü ve DSİ Şube Müdürlüğü ile birlikte çalışarak bunları bakanlığımıza taşıyarak kalıcı çözüm bulmak zorundayız. Bu sene yapacağımız önemli konulardan bir tanesi bu. Malatya içmesuyu kaynağı başta olmak üzere birçok ilçemizde ve bölgesel olarak içmesuyu master planlarımızı yapacağız. Bununla birlikte içmesuyunda da önemli sıkıntılar var. Bununla ilgili olarak da arkadaşlarımız çalışıyorlar. Şuanda 50 tane projemizi DAP Projesi kapsamında gönderdik ve yapılabilecek bütün ilçe, belde ve köylerimizdeki sorunlar için biz proje yaparak bunlarında takipçisi olacağız. İçmesuyunda da uzun vadeli planlamalarla bunu çözmemiz gerekiyor” şeklinde bilgi verdi.

AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi de şunları söyledi:

“Sulama suyu ile ilgili olarak ciddi anlamda problemler var. Sulama birlik başkanlarımız ve ilgili arkadaşlarımız mümkün olduğu kadarıyla sulama ilgili dağıtımlarını yapıyorlar. Milletvekilleri ve bizlere intikal eden bir sürü sıkıntılar var. Yeni atanan DSİ Böle Müdürümüzün de hem Malatya’daki arkadaşlarımızla tanışması ve hemde arkadaşlarımızın direk bölge müdürümüz ve ilgililere sorunları anlatması bakımında önemli bir toplantı. İnşallah anlatılan problemlerde çözüme de kavuşur.”

Milletvekili Öznur Çalık ise, “Geçen hafta hep birlikte Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’na yapmış olduğumuz ziyaret ve onun akabinde ise talimatlandırması ile genel müdürlerimiz ile görüşmeler yaptık, belediye başkanlarımız ve milletvekillerimiz ile birlikte. Biz biliyoruzki bir damla su hayat kurtarır. O bir damla suyun nasıl sağlıklı ve nasıl daha iyi kullanabiliriz diye bunun için mücadele etmek adına Malatya’ya hem içmesuyu ve hem de sulama suyu kazandırmak adına görüşmelerimiz oldu. DSİ’nin bugüne kadar 2003-2013 yılları arasında toplam 791 milyon TL Malatya’ya yatırımı oldu. Devam edecekler ile birlikte 1 trilyon TL’ye yakın DSİ’nin Malatya’ya yatırımı olacak. 173 bin dekar tarım arazisi sulamaya açıldı, 33 tane taşkın korumu projesi yapıldı. Bununla birlikte inşaat safhasında olan projelerimiz var. Darende Gökpınar sulaması, Kale Kapıkaya Sulaması, Arguvan Yoncalı Projesi, Yazıhan Boztepe Sulaması, Medik Barajı dolu savak kapak yapım işi, Derme-Şahnahan Sulaması karayolu geçişi, Battalgazi Derme Deresi, Yoncalı İsale Tüneli ve Sulama Projesi, Yarımcahan Pompaj Sulaması, Aliağa Barajı ve Sulaması, Yeşilyurt İnekpınarı Barajı’nın Şahnahana ve derme ilave su takviyesi planlaması, Beylerderesi Viyadüğü altına yapılacak göletin programlanması, yapılabilecek sulamalarının rehabilitasyonları çalışmalarını bundan sonrada konuşacak ve çalışacağız” dedi.

Çalık, Pütürge’de Adıyaman tarafına yapılacak olan baraj ve HES ile ilgili olarak, “Özellikle Pütürge’de Büyükçay suyunun Adıyaman’ın sulaması ile ilgili olarak çok ciddi olarak konuşulan cümleler var. Biz buna da sayın bakanlarımıza, Şehircilik ve Çevre Bakanımız ile Orman ve Su İşleri Bakanımıza ilettik. Malatya’nın suyu tabi ki kullanabilecek alanlar neresiyse kullanılabilecektir. Malatya’nın suyu hepimizin. Ama diğer taraftaki su da Adıyaman’ın suyu, yine hepimizin. Bizim suyumuz bizim, sizin suyunuz sizin demiyoruz. Suyu kullanabileceğimiz her alanda mutlaka kullanılması gerekir. Eğer Malatya’da çıkacak bir su eğer Adıyaman’ı sulayacaksa başla göz üzerine. Ama Adıyaman’dan çıkan gelen sularında ya da yol bağlantılarında Malatya-Adıyaman kardeşliği çerçevesinde tesis edilmesi gerekir. Büyükçay Barajı ve üzerindeki HES’i ile ilgili konuşmaları da sayın bakanlarımızla görüştük” dedi.

Çalık, Yoncalı Barajı ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

“Bu çok önemli bir müjde, arkadaşlarımızla birliket DSİ SBölge Müdürümüze yaptığımız ziyarette Yoncalı Barajı’nın ihalesinin yapıldığını ve yaklaşık 6 aydan beride Kamu İhale Kurumu’nda olduğunu biliyorduk. Biz DSİ Genel Müdürümüzü ziyaret ettiğimizde haber geldi ve Kamu İhale Kurumu’ndan karar çıktı. İnşallah sayın bakanımız ile yaptığımız görüşmede de en kısa sürede Arguvan’a sözümüz var, Veysel Eroğlu bakanımız gelecek ve temelini hep birlikte atacağız.”

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız