DSİ, küresel ısınmanın yolaçtığı kuraklığın bu yıl da "şiddetle" devam ettiğini, yeraltı su seviyelerinin düştüğünü, baraj ve göletlere gelen su miktarları ile kaynak sularının azaldığını bildirdi. DSİ Bölge Müdürlüğü, alınan acil önlemleri 13 maddeyle sıraladı.
DSİ Bölge Müdürü Nevzat Kayhan imzasıyla yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Son yıllarda küresel ısınmanın sebep olduğu kuraklık bu yılda şiddetle devam etmekte olup; yeraltı su seviyeleri düşmüş, sulama amaçlı baraj ve göletlerimize gelen su miktarları ve kaynak suları azalmıştır.
Gerek baraj ve göletlerimizde depo edilen su miktarlarının, gerekse akarsularımızın debilerinin her geçen gün azalmaya devam etmesi sulamalarımızı olumsuz yönde etkilediği gibi, su kaynağı yeterli olan sulamalarımızda da, fazla su kullanılması sulamalarımızı ve sulanan alanları olumsuz yönde etkilemektedir.
Bu nedenle su kaynaklarının kullanımında azami tasarruf anlayışı içinde hareket edilerek, su dağıtım hizmetlerinin planlı su dağıtımı ilkesine uygun olarak yapılması zorunluluk haline gelmiş olup, aşağıdaki tedbirlerin alınması faydalı ve gerekli görülmektedir.
1- Tüm sulama tesisleri için hazırlanan Genel Sulama Planlamalarında belirlenen bitki su ihtiyaçları esas alınarak çiftçilerin su talepleri karşılanmaya çalışılacaktır.
2- Suyu yetersiz olan sulamalarda öncelikle, yetiştirilen bitkilerin sulama suyuna en hassas olduğu devrelerdeki su ihtiyaçları karşılanacak, diğer aylarda gerekli kısıtlamalar uygulanacaktır.
3- Su dağıtımı, su kayıplarını en az düzeyde tutacak bir işletme düzeni içinde yapılacak, çiftçilerin buna uymaları gerekmekte olup, ihtiyaç halinde mahalli ve mülki idarelerin yardımı talep edilecektir.
4- Sulama mevsiminden önce su kayıplarına neden olacak tesis noksan ve yetersizliklerinin zamanında giderilmesi için gerekli tedbirler alınacaktır.
5- Sulama mevsiminden önce tüm çiftçilerimizin Sulayıcı Bilgi Formlarını eksiksiz ve zamanında Sulama Birliklerine, Sulama Kooperatiflerine, Köy Tüzel Kişiliklerine vermeleri gerekmektedir. Sulayıcı Bilgi Formlarının zamanında verilmesi Genel Sulama Planlaması ve Planlı Su Dağıtım programlarının daha sağlıklı bir şekilde yapılmasına büyük katkı sağlayacaktır.
6- Tüm sulamalarımızın işletme sahaları içerisindeki çiftçi arklarının çiftçilerimiz tarafından sulama mevsimi öncesi açılıp- temizlenmesi su kaybının daha az olmasına olumlu etki yapacaktır.
7-Kuraklığın devam ettiği bu yıl, daha fazla su isteyen sebze, fasulye, pamuk ve şeker pancarı gibi bitkilerin aşırı miktarda ekilmeyip, öncelikle üzüm bağı, meyve bahçesi gibi sabit tesislerin kurutulmadan kuraklık afetini atlatmalarına çalışılacaktır.
8-Sulamalarımızda su dağıtım programı 24 saat üzerinden planlanmakta olup, çiftçilerimizin kesinlikle gece sulaması yapmaları gerekmektedir.
9- Tüm sulamalarımızda şebeke dışı alanlara ekim yapılmamalıdır. Söz konusu alanlara kesinlikle sulama suyu verilmeyecektir.
10 -Birliklere devredilen sulamalarımızda DSİ ve sulama birliklerince ortaklaşa yapılacak su dağıtım programlarına çiftçilerimizin kesinlikle riayet etmeleri gerekmektedir.
11-DSİ ve Sulama Birlikleri arasında yapılan su kullanım protokollerine, sulama birliklerinin kesinlikle uyması gerekmektedir.
12-Yukarıda belirtilen tedbir ve önerilere çiftçi vatandaşlarımızın özen göstermeleri, sulama hizmetlerinin daha düzenli ve randımanlı yürütülmesini sağlayacağı gibi, su kaybını da en aza indirecektir.
13-Sulama suyu yeterli olan sulamalarımızda da su dağıtımına azami dikkat gösterilerek ve fazla suyun arazinin verimini azalttığı unutulmadan bir damla suyun bile israfından kaçınılmalıdır.
Unutulmamalıdır ki yapılan tasarruflar daha alttaki birçok sulama ve enerji projelerinde değerlendirilecektir.
Konunun önemine binaen Kurumumuzdan sulama hizmeti alan bütün Su Kullanıcı Teşkilatları ve İlgili Şube Müdürlüklerimize yazımızda belirtilen önlemlerin alınması ve kuraklığın en az zararla atlatılması için gerekli uyarılar yapılmıştır."