SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kıyak' Dükkan- Arsa Takası İddiasını 'Doğrulayan' Yalanlama!

'Kıyak' Dükkan- Arsa Takası İddiasını 'Doğrulayan' Yalanlama!
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, arsa karşılığında Malatya'da dükkan alındığı iddialarını ‘sözde’ yalanladı.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bugün bazı basın yayın organlarında çıkan ‘Arsa karşılığında Malatya'da dükkan alındı'. iddiaları üzerine açıklama yapma ihtiyacı duyulmuştur. 6 Şubat depremleri sonrası etkilenen şehirlerimizi yeniden inşa etmek, ortaya çıkan acil barınma ihtiyacını gidermek ve vatandaşlarımızın mağduriyetlerine çözüm getirmek amacıyla Kentsel Dönüşüm Başkanlığımız koordinasyonunda kapsamlı bir süreç başlatılmıştır. Malatya ilinde mevcut Şire Pazarı ile ilgili oluşan talepler üzerine çalışmalar yapılmıştır. Bu kapsamda; Dünya Kayısı Ticaret Merkezi'nde (önce Dünya Kayısı Ticaret Merkezi adı konmuşken, yeniden başkanlığa talip olan eski büyükşehir başkanı Selahattin Gürkan tarafından daha sonra Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi adı verildi) özel sektör eliyle üretilmiş boş ve sıfır olan 183 adet (Şire Pazarı'ndaki 147 adet dükkan ile Buğday Pazarı'ndaki 36 adet dükkan depremden etkilenen hak sahiplerine verilmek üzere) dükkan mevcut Şire Pazarını taşımak üzere takas yöntemi ile Kentsel Dönüşüm Başkanlığımız uhdesine alınmıştır. Mevcut Şire Pazarı'nın Dünya Kayısı Ticaret Merkezi'ndeki bu dükkanlara taşınmasına yönelik proje çalışmalarımız devam etmektedir" denildi.

Depremden etkilen illerde yürütülen kentsel dönüşüm projelerinde kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan projelerin temini amacıyla nakit bedel veya trampa uygulaması yapıldığı söylenen açıklamada, "Depremden etkilen illerimizde yürütülen kentsel dönüşüm projelerimizde kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan projelerin temini amacıyla nakit bedel veya trampa uygulaması yapılmaktadır. Devam eden inşaatların yapım hakediş ödemeleri göz önünde bulundurularak takasa konu taşınmazların kullanılması kamu yararı oluşturmuştur. Habere konu taşınmazların, konumları, çevresel özellikleri, imar planları, yapılaşma şartları, tapu takyidat bilgileri, topoğrafik ve mevcut durumları vb. özellikleri dikkate alınarak bağımsız ve SPK lisanslı birden fazla değerleme kuruluşları tarafından bedel tespitleri gerçekleştirilmiştir. Takas işlemlerinin diğer illerde bulunan taşınmazlarda yapılma sebebi; Malatya ilinde afet konutları yapımı için hazine arazileri kullanılmış olması, hatta vatandaşların arsalarında da kamulaştırma yapılmasından dolayı, Malatya İlinde takasa önerilecek arsa bulunmamasıdır" ifadelerine yer verildi.

Arsa takası yapıldığına dair yapılan haberlere ilişkin hukuki sürecin başlatılacağı söylenen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bahse konu taşınmazların tercih edilmesindeki ana gaye, hali hazırda Malatya esnafının biran önce yeni dükkanlarına kavuşarak ticaretlerini devam ettirmeleri ve depremin izlerini biraz olsun hafifletmeleri adına inşaatları tamamlanmış dükkanlar tercih edilerek, yeni dükkanların inşaatlarının yapımı süresinde geçen zamandan ve yapım maliyetlerinden de tasarruf sağlanmıştır. Trampa uygulamalarında amaçlanan kamu yararı ve afet sonrası yeniden inşa sürecine katkı sağlamak olup, söz konusu haberdeki taşınmazların trampası günün rayiç bedellerine uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Başkanlığımız ve ilgili kurumlarımız her türlü işlemi şeffaflık, hukuka uygunluk ve kamu yararı ilkeleri doğrultusunda yürütmektedir. Trampaya konu edilen taşınmazların imar planlama durumları, kadastro - imar parsel durumları, nitelikleri vb. gayrimenkul değerleme esaslarının tüm kriterleri dikkate alınarak SPK lisanslı kuruluşlarınca değerlemesi yapılmıştır. Yapılan işlemler yasal, şeffaf ve kamu yararına uygun şekilde gerçekleştirilmiştir. Asılsız iddialara yönelik hukuki süreç başlatılacaktır."

Ankara, iha- malatyahaber.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Muhammed (6 saat önce)
    Haram zehir zıkkım olsun bende şire pazarında esnafım bu proje ilk aşamas8ndan son aşamasına kadar hep çaldılar heo caldılar esnafıda mağdur ettiler .Allaha havale ediyorum
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cero (7 saat önce)
    Arsa vermek yada para verip dükkan almak arasında ne fark var ki. Önemli olan takas edilen arasa ve dükkanın aynı değeri karşılaması.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Ahmet (10 saat önce)
    1 milyar 360 milyon liralık kıyak ! (Rakamla : 1.360.000.000,00 TL) Şire pazarı ve buğday pazarı (yeni yapılan) dükkanlarına karşılık (ne hikmetse rezerv alan ilan edilip Ankara'dan özellikle bu yere astronomik fiyat belirlenmiş) en kupon yerlerde ve başka şehirlerde denize nazır 16 arsa ! (Üç milyar 415 milyon lira - Rakamla 3.415.000.00,00 TL) değerinde yerler verilmiş. Zaten yüklenici firmanın hiç bir kaybı yok. Aradaki 1 Milyar 360 Milyon da malum bal tartan parmağını yalayacak. Emeği geçenlere pay edilecek. Tüyü bitmemiş yetimin ahı perişan etsin İnşallah !!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Polat (1 gün önce)
    Resmen itiraf etmişler. Takas yaptık ama malatya dan yapmadık diyor. Zaten iddiada turizm bölgelerinde çok değerli alanları kapsayan bir iddia idi malatya dan takas yaptınız demiyordu
    %100
    %0
    Yanıtla
  • yusuf (1 gün önce)
    selahattin Malatya için depremden daha büyük bir afetti
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Yanında da 1_2 firmayı dev yaptı. Allah bunları bildiği gibi yapsın. Neden o kadar sevdalılar di Öznur ole Selahattin başkan. Şimdi biri Ankara bodrum biri istambul vay vay vay. Malatya da ağzını ayırıp otursun
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 gün önce)
    Malatyanın daşı toprağı heryerden kıymetli üstüne bir yer daha verseler az
    %54
    %46
    Yanıtla