"Malatya" adlı geminin yaklaşık 10 gün içerisinde suya indirileceği belirtildi. Vali Ulvi Saran,gemide incelemelerde bulunarak çalışmalar hakkında bilgi aldı ve basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bu arada, daha önce Malatya Valiliği İl Özel İdare Genel Sekreterliği'ne ait olduğuna ilişkin bilgiler kamuoyuna duyurulan ve bu konuda resmi makamlarca da bir düzeltme yapılmayan geminin, "küçük" ortağının devlet olduğu, çoğunluk ortaklarının 3 şahıs olduğu da bu gezide ortaya çıktı.
Beraberinde Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve Kale Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu ile birlikte Battalgazi Atabey İskelesi’nde yapımı devam eden ‘Malatya’ isimli gemide incelemelerde bulunan vali Ulvi Saran yaptığı açıklamada, “Çok yakın bir zamanda suya indirilecek olan Malatya gezinti gemisi için yaklaşık 1.5 yıldır çalışılıyor. Yapımında uzunca bir süre çalışıldı. Malatya gibi çevresinde önemli su varlığına, baraj gölüne sahip illerin bu konuda daha aktif, suyla bağlantıları açısından çok daha iyi imkanlarla iç içe bulunması lazım” dedi
“Genellikle iç sularımızda sosyal veya gezinti amaçlı faaliyetlerin yürütülmesine yönelik tekneler yapılmıyor. Ama Malatya’nın Fırat Nehri’nin önünde baraj yapılması nedeniyle çok geniş bir su alanı var. Bunun üzerinde insanlarımızın gezinti yapacakları sosyal amaçlı etkinliklerini yapabilecekleri gemilere ihtiyacı var” diyen Vali Saran şunları belirtti:
“Bundan bir süre önce böyle bir gemi faaliyete girmiş ama çok fazla gezinti amaçlı değildi. Ama biz Malatya halkına hizmet vermesi düşüncesiyle Denizcilik Müsteşarlığı’ndan küçük bir destek almıştık. O desteğin yanı sıra bir iş adamımızın da desteğini alarak 150 kişilik bir gezinti teknesinin yapımına karar verdik. İlk aşamada bize sağlanan destekle sadece 25 kişilik bir tekne yapılabiliyordu. O tekne de sadece Valiliğe ait bir tekne olacaktı. Biz de dedik ki bu kaynağa başka bir kaynak daha ilave edelim sadece Malatya Valiliğine değil bütün Malatya halkına hizmet etsin. Çünkü Malatya yakında büyükşehir olacak ve büyükşehir olması münasebetiyle bu tür farklı imkanlara sahip olması son derece büyük önem arzediyor. Gemi üzerinde hem eğlence amaçlı vakit geçirme gezme amaçlı olsun, hem de sosyal faaliyetlere zemin oluştursun, şehrimize kongre ve sempozyum amaçlı gelen heyetlere, turistlere gezinti hizmeti versin. Nemruta gidiş güzergahında alternatif bir yol olması noktasında da bir hedefimiz vardı. Bu da gerçekleşecek. Gemimizin şu anda suya indirilmesinde hiçbir engel yok. Döşemesinde bazı eksiklikler var. Onlar da tamamlanınca suya indirilmiş olacak. Suya indirilmesi konusunda bir çalışma var. Baraj suyunun 200-250 metre çekilmesi nedeniyle suya indirilmesinde biraz zaman geçti. Bu nedenle kızakla ancak suya indirilecek. Malatya güzel bir hizmet kazanmış olacak.”
Vali Saran konuşmasının son bölümünde de şunları ifade etti:
“Tamamen devlete ait olsaydı doğru olmazdı. Yüzde 75’i bir iş adamımıza ait. Tamamen devlete ait olsaydı verimli işletilmezdi. Bu gemi bu amaçlarla Malatya halkına hizmet edecek. Büyükşehir olmamızdan sonra çok daha anlamlı hale gelecek. Biraz zor oldu ama en son Muhittin (Aydın) beyle bu işe devam etmeye karar verdik. Gemiciliğin bilinmediği yerde teşvik ederek, zorlayarak böyle bir şeyin yapılması bir sabır örneği. İnşallah güzel olacak. Malatya’ya bir renk getirecek, bir canlılık kazandıracak. Biz binemeyeceğiz ama basından takip edeceğiz. Malatya’nın böyle bir imkana sahip olması önemli, Ahmet’in Mehmet’in olması önemli değil.
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise konuşmasında “Malatya’da farklı bir gezi aracı oldu. Malatya’nın hemen kıyısında bir baraj gölü var ama bunu yeteri kadar kullanamıyoruz. Böyle güzel bir geminin yapılması da ve birçok etkinliğe uygun şekilde yapılmış. Her türlü ihtiyaca cevap verebilecek bir kapasitede bir gemi, kazandırılmış oldu” şeklinde konuştu.
HİSSE ÇOĞUNLUĞU ŞAHISLARIN..
Bu arada, yapımına başlandığından bu yana Malatya Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'nin sahibi olduğuna ilişkin bilgiler kamuoyuna yansıyan geminin gerçekte yüzde 24 hissesinin Özel İdare'ye ait, kalan hisselerinin 3 şahsa ait olduğu da ortaya çıktı. Valinin, "Yüzde 75'i bir işadamımıza ait" demesine karşın, yüzde 76 hissenin 3 işadamına ait olduğu belirtildi.
Daha önce yapılan haberlerde hisse durumuyla ilgili herhangi bir bilgi kamuoyuna yansıtılmayan geminin yüzde 24’ünün İl Özel İdaresi'ne ait olduğu, kalan yüzde 31’nin Muhittin Aydın’a, yüzde 30’u Mehmet Yıldız’a ve yüzde 15’inin ise Harun Gençtürk’e ait olduğu duyuruldu.