İngiliz Guardian gazetesi uzay bilimi açısından çok önemli bir buluşu duyurdu. Yıllardır sorulan, 'Dünya'dan başka hayat var mı sorusuna' acaba bu gezegenle cevap bulunacak mı?
İşte o haber:
Gök bilimciler tarafından uzayın, Goldilocks bölgesi olarak bilinen noktasında Gliese 581g adı verilen bir gezegen keşfedildi.
Gezegende su olma ihtimalinin çok yüksek olduğu ve Dünyaya kıyasla atmosferi biraz daha soğuk olan gezegenin yaşama elverişli olabileceği belirtildi.
Gök bilimcilerin keşfettiği, 'kırmızı cüce' olarak bilinen küçük ve soğuk gök cisimleri sınıfına giren Gliese 581in, neredeyse Dünya ile aynı büyüklükte olduğu belirtildi. Yıldızın gezegenimize uzaklığı ise 20 ışık yılı, yani yaklaşık 200 trilyon kilometre.
Yıldızın keşfedildiği ve Goldilocks bölgesi olarak bilinen bölge, yüzey sıcaklıklığı suyun oluşumuna izin veren yıldızları barındırıyor.
California Üniversitesinde gök bilimci olan Steven Vogt, Bu gezegenin yaşama olanak verme olasılığı çok yüksek. Atmosfer sıcaklığı sıvı su oluşumuna olanak verecek şekilde ne çok soğuk ne de çok sıcak. Bu yıldızı keşfetmiş olmamız, aynı bölgede benzer yıldızların da bulunma ihtimalini artırıyor dedi.
Eğer Gliese 581in yaşama olanak veren özelliklere sahip olduğu kesinleşirse, bugüne dek Dünyanın ardından en çok yaşam olanağı sunan ilk gezegen olacak. Gök bilimciler, Dünyanın üç ile dört katı daha fazla yoğunluğa sahip Gliese 581in, kendi Güneşinin etrafındaki dönüşünü 37 günde tamamladığını belirtti. Kayalık bir yapıya sahip olduğu düşünülen gezegen atmosfere sahip olmasını sağlayacak yerçekimine de sahip.
Bilim insanları, bugüne dek Güneş Sistemimiz dışında yaşama olanak verebileceğini düşündükleri 400 yıldız keşfetti. Ancak bunların çoğu Jüpiter tarzı yaşama olanak tanımayan gazlardan oluşan gezegenler.