Referandumla Kuzey Sudan'dan ayrılma kararı alan Güney Sudan, bu gece yarısından itibaren resmen bağımsız bir devlet oldu.
Dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan… 22 yıl süren iç savaşın ardından Sudan’dan ayrılan Güney Sudan resmen bağımsızlığını ilan etti.
Yaklaşık bir haftadır Başkent Juba'da bağımsızlık günü için kutlamalar düzenleniyor. Özellikle, dün gece sabaha kadar Juba halkı ayaktaydı. Binlerce Güney Sudanlı sokaklarda plastik kutulardan bozma davullar eşliğinde danslar ederek ve havai fişekler fırlatarak kutlamalar yaptı.
Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte dünyanın dört bir yanından gelen gazeteciler, Güney Sudan Enformasyon Bakanlığı önünde köpeklerin de kullanıldığı çanta aramalarından sonra, bakanlığın belirlediği otobüslere törenlerin yapıldığı Gümrük Meydanı'na getirildi. Özellikle şehrin giriş ve çıkışlarında geniş güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü.
BAĞIMSIZLIK GÖZYAŞLARI
Eski liderleri John Garang ve yeni başkanları Salva Kiir'in resimlerini taşıyan gruplar, Güney Sudan marşını söyleyerek törenin yapılacağı alana doğru ilerlemeye başladı. Tören alanında kutlamalara erkenden başlayan çok sayıda Güney Sudanlının gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.
Ülkenin yeni bayrağı deneme amaçlı göndere çekilirken, alandakiler sevinç gösterisinde bulundu.
Güney Sudan, 2005 yılında yapılan ve Sudan'da onlarca yıldan beri süren savaşı sona erdiren barış anlaşması uyarınca, Ocak 2011'de yapılan referandum ile kuzeyden ayrılma kararı almıştı.
Kuzey Sudan Devlet Başkanlığı Işlerinden sorumlu Bekri Hasan dün devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, Güney Sudan'ı bağımsızlığını ilan edeceği 9 Temmuz tarihinden itibaren resmen tanıyacaklarını duyurmuştu.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.