Vali Süleyman Kamçı, Arslantepe Höyüğü'nde incelemelerde bulundu. Beraberinde İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, Müze Müdürü Tevhid Kekeç ile kazı çalışmalarının devam ettiği Arslantepe Höyüğüne giden Vali Süleyman Kamçı, kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane’den bilgi aldı.
“Dünya tarihi için çok önemli bir yer”
Yaklaşık 40 yıldır kazı heyetinde yer alan, son 25 yıldır da heyetin başkanlığını yürüten Roma La Sapienze Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane, Vali Kamçı’ya Arslantepe Sarayı’nı gezdirdi ve kazı çalışmaları hakkında bilgiler aktardı.
Arslantepe’deki kazıların arkeoloji ve dünya tarihi açısından olağanüstü önemde olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Marcella Frangipane, “ Arslantepe bizim evimiz. Yıllardır burada kazı yapıyoruz. Arslantepe, sadece Malatya veya sadece Türkiye için değil dünya tarihi için çok önemli bir yer. Bunu bildiğimiz için uzun yıllardır çok dikkatli çalıştık” dedi.
Prof. Dr Marcella Frangipane, Arslantepe’nin iktidar, bürokrasi, devlet ve toplumsal sınıfların doğduğu bir merkez olduğunu söyleyerek “Burada devlet sistemi başlıyor. Bürokrasi var. 2 bin adet mühür baskıları bulduk. Geçen yıl ve bu yıl ki kazılarda yine büyük bir bina ortaya çıkardık. Belki burası kralın yer. Laik bir sistem de var. Böyle bir sisteme dünyada ilk defa rastlıyoruz. Biz şimdi Hitit dönemini çalışacağız ve daha eski dönemleri de çalışacağız. Burada M.Ö 7 binlere, 6 binlere dayanan bir tarih var. Kazı çalışmalarına devam edeceğiz” diye konuştu.
Sarayın şimdiye kadar yürütülen çalışmalarla ortaya çıkartıldığını ancak Doğu tarafında 10 metre daha tabaka tabaka bulunan bir alanın bulunduğunu söyleyen Frangipane, bunun ortaya çıkartılması için kazı çalışmalarının uzun yıllar sürdürülmesi gerektiğini belirtti.
“Arslantepe'yi çok iyi korumamız lazım”
Kazı çalışmalarında kendilerine destek veren Valilik, Belediye ve Kültür Turizm Müdürlüğüne teşekkür eden Prof. Dr. Marcella Frangipane, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Arslantepe’nin, kesin listeye alınıncaya kadar çok iyi korunması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Frangipane, “Burada bir aile gibi olduk. Orduzu bizim evimiz, ailemiz gibi oldu. Hep birlikte çalışıyoruz. Madem burası biçim için çok önemli, burayı hep birlikte korumamız gerekiyor. Çünkü burada her şey orijinal” ifadelerini kullandı.
Vali Kamçı: Malatya’ya yakışır hale gelmesi için çalışıyoruz
Arslantepe’nin 7 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu kaydeden Vali Süleyman Kamçı da, buranın daha görünür ve Malatya’ya yakışır bir hale getirilmesi için çalıştıklarını söyledi. Vali Kamçı, “Arslantepe biçim için çok önemli. Buranın daha görünür, daha bilinir bir hale gelmesi, Malatya’mıza yakışır bir hale gelmesi için çalışmalarımız devam ediyor. İtalya Roma La Sapienze Üniversitesi Öğretim Üyesi değerli hocamız Prof. Dr. Marcella Frangipane başkanlığındaki kazı ekibine yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.