SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Dünyada Önümüzdeki 50 Yılda Böyle Bir Nakil Daha Yapılamaz"

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü, dünya tıp tarihine geçecek önemli bir operasyonu ikinci kez gerçekleştirdi. Yedili çapraz karaciğer nakli 14 ameliyathanede 50’si cerrah olmak üzere toplam 120 kişilik ekibin eş zamanlı ve aktif olarak görev yaptığı operasyonla başarıyla tamamlandı.

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, 7 donör ve 7 alıcıdan oluşan yedili çapraz karaciğer naklini yaptıklarını belirterek, “Bu operasyon, dünya tarihinde ikinci kez yapılıyor ve ilki de yine Malatya’da gerçekleştirilmişti. Önümüzdeki 50 yıl içinde dünyanın başka bir yerinde bu büyüklükte bir operasyonun gerçekleştirilmesini mümkün görmüyorum.” dedi.

Dünyada bugüne kadar 17 tane üçlü çapraz karaciğer nakli yapıldığını, bunların 14’ünün İnönü Üniversitesinde gerçekleştirildiğini anlatan Yılmaz, “Şimdiye kadar dünyada 7 tane dörtlü çapraz karaciğer nakli yapıldı bunların hepsi Malatya’da gerçekleştirildi. 3 tane altılı, 3 tane beşli çapraz karaciğer nakli yapıldı. Bunların da hepsi burada gerçekleştirildi. Yedili çapraz karaciğer naklini yine ilk kez biz yapmıştık, bugün tarihi bir gün, ikinci yedili çapraz karaciğer naklini de biz yaptık.” şeklinde konuştu.

Malatya’daki operasyon ekibinin güçlü bir kadrodan oluştuğunu ve dünyanın en iyileri arasında olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, dünya tarihine geçen yedili çapraz karaciğer nakliyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Aynı anda 14 ameliyathanede yürütüldü ve 50 cerrah aktif olarak çalıştı. Anestezistler, hemşireler, yardımcı personel, anestezi ve radyoloji teknisyenleri de dahil edildiğinde, toplamda 120 kişi bu operasyonlarda görev aldı. Böylesi karmaşık operasyonlar için güçlü bir ekip, gelişmiş fiziki olanaklar ve ileri tıbbi teçhizat gerekiyor. Burada inanılmaz bir eğitim potansiyeli var, genç akademisyenler yetişiyor ve her ne kadar bazıları batıya göç etse de bu güçlü yapıyı hiçbir şekilde zayıflatmıyor.”

“Dünyada çapraz karaciğer nakli için adres olarak Malatya gösteriliyor”

Türkiye ve yurt dışından birçok hastanın İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsüne başvurarak sağlıklarına kavuştuklarını vurgulayan Yılmaz, “İnanılmaz yapıda teçhizatımız var. Dünya çapında bir karaciğer nakil programı oluşturuldu. Bugün sanıyorum ki bu yılın 200’üncü karaciğer naklini yapıyoruz. Şimdiye kadarki yaptığımız çapraz karaciğer nakli sayısı 157 olacak. Azerbaycan, Suudi Arabistan, Kırım ve Yemen gibi ülkelerden gelen hastalar da çapraz karaciğer nakli sayesinde tedavi olma şansı yakalıyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve dünyada çapraz karaciğer nakli ve uyumsuz canlı donörlerle ilgili Malatya’nın adres gösterildiğinin altını çizen Yılmaz, “Ülkemizde ve dünyada karaciğer hastaları için önemli bir bilinç oluştu ve hastalar çapraz karaciğer nakli için Malatya’ya başvurmaya başladı. İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü çapraz karaciğer nakil sisteminin şu anda tüm dünyadaki küresel öncüsü diyebiliriz.” şeklinde konuştu.

“Boston’dan iki Türk profesörün geliştirdiği algoritmayı kullanıyoruz”

Çapraz karaciğer nakillerinin birden fazla bilim dalının iş birliği ile başarılan bir yöntem olduğunu vurgulayan Yılmaz, “ Boston College’den iki bilim insanıyla birlikte çalışıyoruz. Prof Dr Tayfun Sönmez ve Prof Dr Utku Ünver, 2012'de çapraz böbrek nakilleriyle “Ekonomi Alanında Nobel Ödülü” kazanan ekipteki en önemli role sahip ekonomistler. Onların geliştirdiği algoritma sayesinde çoklu çaprazlar söz konusu, çapraz karaciğer nakli gerçekten son derece yenilikçi yaklaşım” dedi.

Kırım'dan Gelen Anne Karaciğerini Başka Hastaya Verdi, Kızı Sağlığına Kavuştu

Yılmaz, “Bugün de nitekim 7 canlı vericili karaciğer nakli içerisinde, çapraz karaciğer nakli içerisinde bir hastamız Kırım’dan başvurdu, aslen Türk kendisi ama Kırım’da yaşıyor. Annesiyle birlikte geldi, uzun zamandan beri karaciğer nakli bekleyen bir kız çocuğu, bu çapraz karaciğer nakli sayesinde bir hastamızdan karaciğer grefti bulabildi, annesi de başka bir hastaya karaciğer verdi. Son derece iyi bir sonuç elde edebildik diyebilirim.” dedi.

Yılmaz, organ bağışının önemine vurgu yaparak, “Organ bağışını mutlaka artırmamız lazım, halkımızın bu konuda duyarlı olduğuna inanıyorum. Yeni Sağlık Bakanımız Sayın Kemal Memişoğlu’nun da bu konuda son derece istekli ve aktif olduğunu biliyorum.” ifadelerini kullandı.

Çapraz karaciğer nakilleri sayesinde Malatya, dünya genelinde karaciğer nakli alanında önemli bir merkez haline gelirken, İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü de bilimsel yeniliklerde öncülüğünü sürdürüyor.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • kerem tataroğlu (1 ay önce)
    hocam tırnağın taşa değmesin allah canına sağlık sıhhat versin
    0
    0
    Yanıtla
  • Taner ÖZHAN (1 ay önce)
    Büyük emek ve özveri gösterilerek elde edilen bu başarıdan dolayı başta sayın Sezai Yılmaz olmak üzere tüm ekip arkadaşlarını yürekten kutluyorum. Ülkemiz ve Malatya adına bu başarılı ekibimize anıtsal ve isimlerini sonsuza kadar yaşatacak bir ödül verilmelidir
    0
    0
    Yanıtla
  • Orhan Apaydın (1 ay önce)
    Kuruluşuna naçizane katkılarımız olan üniversitemizi bu başarılarla taçlandıran Sezai Yılmaz Hocamız ile gurur duyuyoruz. Amcası Erhan Yılmaz da musiki dünyasının bir değeri olarak Malatya ya gurur yaşatıyor. Sonsuz başarı dileklerimle.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 ay önce)
    Sezai hocam sen de git bu şehirden kurtar kendini. Bu şehirde ve üniversitesi de, şelalecilerle, meşalecilerle yönetilsin dursun. Kendini burada harcama. Size gerçek değerinizi verecek yerlere gidin. Bu şehir sizi haketmiyor. Her başarınızdan sonra bir mesaj ile olayı geçiştiriyorlar. Kendilerinin her biri nasılsa çeşme başlarını tutmuşlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet Yaşar Çerçi (1 ay önce)
    Sezai hocamızı ve ekibini yürekten tebrik ediyoruz. Başarılarına Maşallah. Bu Enstitü Malatyamızın iftihar unsurlarından biri oldu. Aşağıda ki yorumlarda geçen bir hemşerimizin teklifini bendenizde destekliyorum. Sözkonusu bu enstitüye “Prof. Dr. Sezai Yılmaz Karaciğer Nakil Enstitüsü” ismi verilmeli.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ergün (1 ay önce)
    Malatya sizinle gurur duyuyor, Allah işlerinizde kolaylık versin.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ahmet İrfan Akdağ (2 ay önce)
    Bir şeyler yazmak istiyorum ama kelimeler yetersiz kalacak. Bu nedenle İyiki varsınız Sezai hocam ve hocamın yanında emek veren değerli ekibi. Bu değerli insanların bencede isimleri mutlaka yaşatılmalı.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • malatyalı (2 ay önce)
    10 yıldır malatya ya değer katan tek insan ,sayın sezai yılmaz hocadır.inönü üniversitesi ve malatya onun sayesinde prestij kazanmaktadır.sağlıklı üretken ,uzun bir yaşam onunla olsun.özal dan sonra malatya mıza en faydalı insan olmuştur.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • kadir (2 ay önce)
    malatyamızın dış dünyaya açılan penceresi sayın Prof. Dr. Sezai Yılmaz, emeklerinden dolayı sana ne kadar teşekür etsek azdır allah senden razı olsun.. aslında üniversiteye sizin gibi dünya çapında ilim insanlarının rektör olması lazım dı buda malatyanın eksikliği eksikliği derken birileri sayın cumhurbaşkanına şu kişi veya bu kişi rektör olsun diye uğraş veriyor sezai hoca için birileri uğraş verdimi acaba
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (2 ay önce)
    MaşaAllah Sayın Hocam'a ve ekibine ellerinize sağlık
    %75
    %25
    Yanıtla
  • hkb (2 ay önce)
    Malatyamizin bir kayisisi birde Sezai hoca ve ekibi kaldi .Basarilarinin devamini diliyorum
    %67
    %33
    Yanıtla
  • umit44 (2 ay önce)
    Tek merak ettiğim bu hastaların yüzde kaçı mesela ilk 1 yıl da ölüyor. Yüzde kaçı ilk 5 yılda ölüyor. Yüzde kaçı 5 yıldan fazla yaşayabiliyor. Günde 3 veya 5 veya 10 tane nakil yapmak mı başarı, yoksa 1 tane 2 tane yapıp kaliteli iş çıkarıp bu hastaların en az 10 yıl 15 yıl yaşaması mı önemli. Birde bu yönden araştırmak lazım. Bir eczacı olarak bunun araştırılması gerektiğini düşünüyorum.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Ümit kardeşim son derece sığ ve çok basit bir düşüncenin ürünü yorumun. Adın da Ümit ama, ölümcül bir hastalığa karşı hastayı 1 gün dahi yaşatabilmek için dünya tıbbı neler neler yaparken, oturmuş, eğer nakil olmazsa ölecek insanların hayatını 1 ay dahi uzatabilecek bir mucizeyi gerçekleştiren doktorlarımızın bu emeğini kabala amele işi hesabıyla değerlendirmeye kalkıyorsun ve de ben eczacıyım diyorsun. Üzüntüm şuna seni eczacı yapmışlar ama eğitememişler, sağlıkçı bilincini verememişler. Yazık olmuş sana verilen emeğe, harcanan kamu parasına. Karaciğerin tüm fonksiyonlarını yitirse, bir nakille 1-2 ay daha hayatın uzayacak dense, bu süreyi sağlayacak olanların elini- ayağını mı öpersin, yoksa örtün ki ölem mi dersin?
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Siz bellii sağlık camiasından değilsiniz. Akdeniz üniversitesi buranın 4 te biri kadar nakil yapıyor ama nakil yaptığı hastaların büyük çoğunluğu uzun yıllar yaşıyor. Kaliteli iş yapmak mı önemli yoksa ben günde 7 tane nakil yaptım demek mi önemli. Nakil sonucu 1 ay yaşayan hasta başarı kriteri değildir. 3 ay yaşayan hasta başarı kriteri değildir. Hacettepe mezunu bir eczacı olarak da benim ne kadar eğitildiğim kazanıp da mezun olduğum okuldan da bellidir. Sağlık hizmetlerinde sayısal başarıya bakılmaz. Sonuca bakılır. Nakil yapıldıktan sonra kaliteli bir hayat yaşayan hasta yüzdesine bakılır. Günde 50 tane nakil yap 40 ı 1 ay sonra ölsün sonra de ki ben başarılıyım. Siz önce bilimsel düşünün sonra eleştiri yapın.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Mert (2 ay önce)
    Nobel'e aday gösterilmesi için daha ne yapsın?
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mehmet (2 ay önce)
    Malatya mizda ozal dan sonra tek gurur kaynagimiz bu adam..
    %74
    %26
    Yanıtla
  • İSMET İNÖNÜ (1 ay önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    İsmet İnönü canıni dişine takarak türlü savaşlara katılmış , Lozan kahramanımız, Ülkenin 2. Dünya savaşına sokmayarak emperyal devletleri ülkemizden ustalıkla bertaraf etmiş bir KAHRAMANİMİZDİR. GURUR DUYACAKSAN İSMET PAŞA İLE DUYMALİ İNSAN AMERİKA SEVDALİLARİNA DEĞİL. SEZAİ HOCAMIZI DA KUTLARİM
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (2 ay önce)
    Başta Sezai Yılmaz hocam olmak üzere tüm ekip; yaptığınız işin bu dünyada ödenecek karşılığı yoktur, hangi dilde olursa olsun söylenecek bütün sözler yetersiz kalıyor Allah her iki dünya da ne arzunuz ve muradınız varsa versin…! Bu sözüm de Malatya halkına ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin tüm unsurlarına birazcık saygınız ve minnettarlığınız varsa Malatya’nın 100.yıl kent parkına Sezai hocanın ve ekibinin heykellerini dikiniz gerekirse bu konuda Malatya da ki tüm sivil toplum örgütleri öncülük etsin memleketin katma değerine yaptıkları katkıdan Malatya’daki tüm kesimler yararlanmaktadır.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • gazi (2 ay önce)
    Kurumsal başarı sürdürülebilir sezai hucanınki kişisel başarı
    %89
    %11
    Yanıtla
  • zafer (2 ay önce)
    allah sağlık sıhat versin başarılarının devamını dilerim malatya ve tıp tarihinin gururusunuz
    %95
    %5
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 ay önce)
    İnönü üniversitesini dışarda temsil eden en önemli bölüm ve bu bölümün başındaki Prof dr Sezai Yılmaz dır. İnönü üniversitesinin var olduğunu gösteren en önemli başarı karaciğer nakil esntitüsüdür. İnönü üniversitesinin rektörlüğünü hakeden en önemli kişi Prof dr Sezai Yılmaz dır. Ancak sayın Sezai Yılmaz şelaleci değildir, siyasal islamcı değildir, Prof Dr Sezai Yılmaz bilim adamıdır, liyakatlidir, insandır, yani Sezai Yılmaz İnönü üniversitesine fazladır. Bu nedenle Prof Dr Sezai Yılmaz İnönü Üniversitesine de, Malatya ya da fazladır. Tüm bunlar nedeniyle İnönü Üniversitesi geri gitmeye devam edecektir. İnönü üniversitesinin en büyük başarısı da Sayın Sezai Yılmaz ın başarısı olacaktır. Cumhurbaşkanının atadığı rektör hakkında bir tane olumlu yorum bulamadık. Hiç kimsenin sevmediği bir insan nasıl rektör seçilir. İşte bu durum da, Türkiye nin ve de Malatya nın talihsiz bir gerçeğidir. İnönü üniversitesi de bu atama ile, ileri değil, geri gidenlerle yarışacaktır. Sahipsiz Malatya.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Turgut ÖZTÜRK (2 ay önce)
    Ömrüne ne çok eser sığdırmış ve dolu dolu yaşamış önemli bir edebi kişilik. Allah rahmet eylesin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (2 ay önce)
    Hocam sizinle gurur duyuyoruz, Malatyamız' ın son yıllardaki hem başarılı hem de işini severek yapan her kesimin saygı duyduğu müstesna bir isim.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Emir (2 ay önce)
    Bu hastane batıda bir ilde olsaydı her gün haberi yapılırdı. Doğu ilinde olduğu için tek bir haber göremezsin. Doğunun başarılı olması istenmiyor sanki. Neyse ki burası avrupa ve abd de sıkça gündeme geliyor. Türkiyede gündem olmaması sorun değil.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 ay önce)
    Helal olsun hocam, siz ve ekibiniz Malatya'ya fazlasınız.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Yusuf (2 ay önce)
    Hocamı ve ekibini tebrik ediyorum.Üniversitemize yeni atanan rektörümüz Malatyalılarin kalbine girmek istiyorsa ilk senato toplantısında Karaciğer nakil enstitüsüne Altın Harflerle Prof.Dr.Sezai Yılmaz isminin verilmesini teklif etmelidir. Böylece en azından hocamızı hayatta iken Allah uzun ömürler versin onore etmiş oluruz.
    %78
    %22
    Yanıtla