SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Dünyada Tek Olan Bir Çalışma"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da akademisyen çift, hava araçlarını lazer silahlarına karşı koruyacak kompozit bir madde geliştirdi. Dünyada benzeri bulunmayan maddenin havacılık sektöründe standartları değiştirmesi bekleniyor.

İnönü Üniversitesinde görev yapan akademisyen çift tarafından, insanlı ve insansız hava araçları ile füze ve roket gövdelerini lazer silahlarına karşı koruyacak kompozit malzeme geliştirildi. Geliştirilen ileri fonksiyonel malzeme sudan iki kat hafif, 2 bin 600 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda uzun süre koruma kalkanı sağlayacak.

Yaklaşık 1 yıl süren çalışmalar sonrasında Kimya Mühendisi Doktor Yeliz Toptaş ile İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Murat Toptaş, Türkiye'de lazer silahlarına karşı uçakları, insansız hava araçlarını koruyacak kompozit bir madde geliştirdi. Patent için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılması beklenen nano partiküller, metal oksitler, bor katkılı birtakım minerallerin bulunduğu kompozit madde, lazer ışınları şeklinde hava aracına ulaşan yüksek ısı enerjisinin malzeme tarafından emilerek tüm yüzeye yayıp hızlı bir şekilde soğutarak hava araçlarını koruyabilecek.

“2 bin 600 derece üzerindeki sıcaklıklara kadar dayanabiliyor”
Kompozit malzemenin kimyasal erozyona ve korozyona karşı da oldukça dayanıklı bir malzeme olduğunu kaydeden Dr. Yeliz Toptaş,” Lazer silahlarına karşı hava araçlarını koruyacak kompozit malzeme geliştirdik. Ürettiğimiz malzeme oldukça hafif bir malzeme bu kadar hafif olmasının yanı sıra 2 bin 600 derece üzerindeki sıcaklıklara kadar dayanabilmektedir. Kompozit malzeme lazer silahlarından gelen ısıyı noktasal olarak tutmayarak tüm yüzeye yaymaktadır. Bu sayede hava araçların zarar görmesi minimum seviye indirilmektedir. Su da iki kat daha hafif olan malzememiz neme ise oldukça da dayanaklı olup ilk üretim aşamasında sıvı şeklinde olan malzeme daha sonra hava ile kürlendikçe katı forma geçmektedir. Bu sayede istediğimiz şekilde kalıplaya bilir ve tüm hava araçlarına uyarlanabilir. Ürettiğimiz malzeme havacılık standartlarını oldukça karşılayan bir malzemedir. Havacılık sektöründe kullanılan başka malzemelerde mevcuttur, örneğin aerojel gibi fakat bu aerojeller oldukça kırılgandırlar ve havacılıkta kullanım alanları oldukça kısıtlıdır. Ancak bizim üretmiş olduğumuz malzeme oldukça dayanıklı bir malzemedir ve bu şekilde bu malzemenin kimyasal içeriği havacılık endüstrisindeki güvenlik dayanıklılık ve performans gibi kriterleri oldukça iyileştirme özelliğindedir” dedi.

Türkiye'de ilk kez üretiliyor
Türkiye'de ilk kez üretilen kompozit malzemenin makro ve mikro gözeneklerden oluştuğunu gözenekli yapıların lazer silahlarından gelen ısıyı tüm yüzeye yayıp noktasal olarak hava araçlarında aşırı ısınma sonucunda oluşacak tahribatı engelleyecek şekilde tasarlandığını da aktaran Toptaş, “Havacılık sektörü göz önüne alındığında üretilen malzemeler oldukça pahalı ve yurtdışından temin edilen ürünler oluyor. Üretmiş olduğumuz yüksek sıcaklığa dayanıklı yanmaz kompozit malzeme tamamen yerli ve üretim maliyeti de diğer havacılık malzemelerine göre oldukça düşük. Bu durum malzemeyi ekonomik kılıyor. Ayrıca yapısına kattığımız bor bileşikli malzeme sayesinde malzemeye 2 bin 600 derecenin üzerinde bir ısı uygulamamıza rağmen malzeme çok hızlı bir şekilde soğuyor bu da bor bileşenlerinin sayesinde oluyor” ifadelerini kullandı.

“Bir yıl gibi bir sürede üretimi gerçekleştirdik”
İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Murat Toptaş ise ABD'nin Wichita State Üniversitesi'nde görevli, aynı zamanda Boeing Havacılığa da danışmanlık yapan hocaları Prof. Dr. Ramazan Asmatülü'nün savunma sanayisinde ihtiyaç olunacak fikri ve yönlendirmesi ile hava araçlarını lazer silahlarına karşı koruyabilecek bir malzeme için çalışmalara başladıklarını ve 1 yıl gibi bir sürede başarılı olduklarını ifade ederek, “Mevcut hava araçlarımız roket sistemleri ve füzeler içerisinde yüksek sıcaklık üreten elemanlara sahipler. Bu yüksek sıcaklığın üst sistemlere geçmesini engelleyecek bazı malzemelere ihtiyaç var. Bu malzemelerin büyük bir kısmı ithal edilmekte özellikle bu sıcaklıklara dayanacak bir malzemenin üretimi ise kendi literatür araştırmamızda yok genelde seramikler kullanılmakta ancak bu malzeme bir seramik değil yani toprak ürünü herhangi bir şey ihtiva etmiyor kompozit bir malzeme. Malzeme sudan iki kat daha hafif bir malzeme. Bu malzeme hava araçlarında kullanıldığında araçlara ek yük getirmeden lazer silahları benzeri araçlara karşı koruyarak sıcaklıkların iç sistemlere aktarılmasına engel olacak. Malzemenin hammaddesi ve üretimi tamamen yerli ve milli olup bizi dış bağımlıktan kurtaracak bir malzeme. Daha önce benzer çalışmalar yapılmış ama böylesi yapılmamış dünyada tek olan bir çalışma” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • Cumali (5 ay önce)
    Güzel bir çalışma, lazer silahları insansız hava araçlarının sonunu getirecek başlıklı bir haber okumuştum. Türkiye de iyi bir İHA üreticisi. Türkiye nin İHA işni de baltaladılar demiştim. Şimdi karşı atak yapmış bizim bilim insanları. Helal olsun. İhalar bununla korunur. Ha devlet kullanır veya kullanmaz bunun bir önemi yok bence çalışmayı yapanlar için. Onlar kendi bilim ve becerilerini geliştiriyorlar. Vatandaştan kesilen vergilerin boşa gitmediğini, üniversite de az da olsa bankamatik memuru akademisyen olmadığını gösteriyorlar. Bu anlamda olumlu. Yanlış bilmiyorsam 1000 in üzerinde akademisyen var orada. Buradan soruyorum, aşağıya sağını, solunu oynatan diye yorum yazan, önceki çalışmalardan da ne çıktı da bu ne olacak diyen ahlak yoksunu akademisyen kalıntılarına, ULEN, SİZ NE YAPTINIZ BU ÜLKE İÇİN BUGÜNE KADAR da utanmadan gelip buralara çalışan insanların çalışmalarını küçümseyecek yorumlar yazıyorsunuz?
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Köylüm (5 ay önce)
    Türkiye'nin her yerinden doğal gaz ve petrol de fışkırıyor ama ortada birşey yok. Eski bir rektör de kayısı çekirdeğinden birşeyler yapmıştı oda yalan oldu. Umarım doğrudur diyeceğim ama aması var işte. Zaman öyle bir kötü zaman ki artık ne kimseye inana biliyorsun nede kimseye güvene biliyorsun. Herkes çıkarı menfaati için sağını solunu oynatmaya devam ediyor. Saygılar
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Kuru Kayısı (5 ay önce)
    Güleyim mi ağlayayım mı bilemedim. Bu çiftin son 3 yılda kaçıncı icadı oldu bu sayan var mı? Diğerlerine ne oldu cidden? Standartları değiştirdi mi hepsi?
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Bence ağla sen gardaş. Bu çiftin 5. İcadı bu iş. Ben bizzat takip ediyorum ilk 3 icadı ödüllendirildi. 4 ve 5 i yapacak babayiğit ben Türkiye de bilmiyorum olsun çalışıyorlar senin gibi boş yapmıyor en azından
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Kuru Kayısı (5 ay önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Nerede ödüllendirildi tam olarak? Hangi saygın kuruluş tarafından incelenmiş ve onay almış? Sizin gibilerin cehaleti olacak ki birileri de ekmek yesin değil mi? Atlamaya devam edin her duyduğunuza...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • mustafa (5 ay önce)
    Allah gani gani rahmet eylesin....
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Deli (5 ay önce)
    Yapanın emeği geçenin herkesin eline sağlık...Rektör,ve dekanlar bu tür çalışmaları takip etmeli maddi açıdan desteklemeliler. Bu tür çalışmaların giderleri bayağı masraflı olsa gerek ..
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Battalgazili (5 ay önce)
    Tüm şehitlerimize Allah rahmet eylesin mekanları cennet olsun inşallah
    %100
    %0
    Yanıtla
  • inşaatçı (5 ay önce)
    Sayın hocalarımı tebrik ediyorum. ülkeye ve halka gerçek hizmet böyle olur. İnşallah Üniversitelerimizden daha nice böyle güzel haberler alırız.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Meral BAHÇA (5 ay önce)
    Yine yararlı birşeyler yapılmış. Aynı üniversite de ortaya birşey koyamayanlar başlamışlar yine adamlara çamur atmaya. Biri adamın daha önce yaptığı bomba demiş diğeri başka yerden. Ya çalışanı takdir etmeyi öğrenin arkadaş. Kıskançlığınızı, kininizi buradan kusmayın. Ben tebrik ediyorum. Takdir ediyorum. Gurur duyuyorum. Bak takip ediyorum, bu ekip her 3 - 4 ayda yeni bir çalışma ile çıkıyor ortaya. Sizde kendi pisliğinizde debelenip duruyorsunuz.
    %66
    %34
    Yanıtla
  • Takdir edin kıskanmayın diyorsunuz da acaba bu şekilde 3-4 ayda bir icat (!) yapan akademisyenler, sizin gibi insanların literatürden bihaber olmasından faydalanarak uluslararası saygınlığı olmayan çalışmalarına prim yaptırmaya çalışıyor olabilirler mi diye hiç düşündünüz mü? Bir fikir sadece, biraz düşünün sadece hemen alkışlamadan!!!
    %67
    %33
    Yanıtla
  • CNC Operatör (5 ay önce)Pütürgeli isimli kullanıcı yorumuna
    Bahsettiğiniz kişilerden Murat olan benim üniversitede hocamdı. Araştırma görevlisi makine mühendisliği bölümünde. O saygınlığı olmayan çalışma diyorsun ya, işte o çalışmayı denemek için benden yardım istedi 2 ay önce. Fabrikamızda plazma kesici var bizim 20 mm kalınlığında çeliği peynir gibi kesiyor. 10 bin derecenin üzerinde plasma veriyor kesilecek malzeme üzerine. Gönderdiği malzeme den toz bile kaldıramadı bizim makine, ne yaptıysak kesemedik. Gök taşı gibi sağlam, sünger gibi hafif malzeme üretmiş hocam. Sen çıkmışsın buradan literatür diyip duruyorsun. Adamı karalıyorsun. Ki adam haberde 2 bin küsür dereceye dayanır demiş. Beşte birini söylemiş. Konuş dur sen, boş teneke. Kendimiz test etmemiş olsak buradan sana inanacağız. Sen literatür taramaya devam et, onlar işini yapıyor.
    %36
    %64
    Yanıtla
  • Haklısınız, siz dünyadan bihaber kendi evreninizde takılmaya devam edin. Hakaret edin, aşağılayın ama hiç okumayın, herşeyi biliyorsunuz zaten. Literatür de ne ola ki? Değil mi?
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Meral hanım aynı üniversite de ortaya birşey koyamayanlar çamur atmaya başlamış demiş, adam gitmiş onun altına yorum yazıp sazan gibi ortaya çıkarmış kendini. Puhaha. Seni birşey yapamayan, üniversite hocası sazan seni, pütürgeli..
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Pütürgeli (5 ay önce)Çoban isimli kullanıcı yorumuna
    Anca hakaret edin, seviye bu... Ne diyeyim kendiniz çalıp oynamaya devam edin, herşey müstehak sizin gibilere!!!
    %62
    %38
    Yanıtla
  • cafer çınar (5 ay önce)
    helal olsun vallahi gurur en azından bir şeyler için uğraşmışlar helal olsun
    %84
    %16
    Yanıtla
  • kadit (5 ay önce)
    yangın bombası da icad edilmişti kaçyıl oldu ortada birşey yok
    %39
    %61
    Yanıtla
  • Altayli (5 ay önce)
    "Dünyada benzeri bulunmayan maddenin havacılık sektöründe standartları değiştirmesi bekleniyor." :)))))
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Neden olmasın, yeni birşey getiriyor sonuçta. Daha iyisini yap eleştirme :))
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Harikasınız (5 ay önce)
    Emeğinize sağlık, tebrik ediyorum. Gururumuzsunuz
    %87
    %13
    Yanıtla