İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, kovid-19 hastalığının tedavisinde immün plazma yönteminin önemli ve umut verici olduğuna dikkat çekerek, “Plazma nakli yapılan ilk hastadaki seyir bizleri ümitlendirdi. Ülkemiz ve bu sonuçları bekleyen doktorlarımız için umut verici, olumlu bir süreç ve gelişme ama muhakkak plazmaya ihtiyacımız var” dedi.
Türkiye’deki ilk plazma naklini Turgut Özal Tıp Merkezi’nde gerçekleştirdiklerini kaydeden Kızılay, 5 Nisan’da plazma nakli yapılan entübe-solunum cihazına bağlı ağır tabloda olan kovid-19 hastanın entübasyondan çıkarıldığını ve durumunun iyiye gittiğini belirtti.
Kızılay, hastayı yakın zamanda yoğun bakımdan çıkarmayı planladıklarını ifade ederek, “Hastamızın hem akciğer bulguları hem kan tablosu oldukça iyiye doğru gitti. Daha da iyiye gideceğini bekliyoruz” dedi.
Çin’den sonra ilk ‘İmmün Plazma’ tedavi yöntemini Turgut Özal Tıp Merkezi’nde uyguladıklarını aktaran Kızılay, şunları kaydetti:
“Plazma nakli yapılan ilk hastadaki seyir bizleri ümitlendirdi. Çünkü bu hastamız çok ağır bir tablodaydı, bütün değerleri antiviral, diğer ilaçları ve destek tedavisini en üst düzeyde almasına rağmen tablosu hep kötüye giden bir hastamızdı. ‘İmmün Plazma’ tedavi yöntemiyle bu hastamızda olumlu bir fayda gördük. Bu bizi, Türkiye içinde umutlandırdı.”
İl dışına da plazma gönderdiklerine işaret eden Kızılay, şöyle devam etti.
"Buradan, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesine, Siirt'e ve başka illere plazma gönderdik. Dün itibariyle bizim aferez merkezinde hazırlanan plazmalarla 6 hasta tedavi oldu. Bunların önemli bir kısmında çok iyi gelişme var. 2 hastamızın durumu stabil, yoğun bakımda. Ümit ediyorum ki hastalarımızın hepsi bundan fayda görecek. Ülkemiz için, sonuçlarımızı bekleyen doktorlarımız için umut verici, olumlu bir süreç ve gelişme. Sadece kendi ülkemiz değil, dünyanın başka ülkeleri de bizim sonuçları bekliyor."
Daha önce kodiv-19’u geçirmiş, yenmiş ve şimdide sağlığı çok iyi olan kişilerden plazma aldıklarını kaydeden Kızılay, “İyileşen hastadan aldığımız plazmayı tedavi için veriyoruz. Onun için iyileşen hastalarımızı hem Turgut Özal Tıp Merkezi Aferez Merkezimize hem de ülkemizin bu işi yapabilecek bütün merkezlere bekliyoruz. Muhakkak plazmaya ihtiyacımız var. Farklı illerden bizden plazma talebinde bulunuyorlar. Biz tabi burada kendi imkanlarımız ölçüsünde gelen bağışçılarımızın plazmalarını muhakkak kim isterse gönderiyoruz ama asıl bağışçılarımızın sayısının çok artması lazım” dedi.
PLAZMA TEDAVİSİ SONUÇ VERDİ
Siirt'te immun plazma yöntemi uygulanan korona virüs hastası, tedaviye olumlu yanıt vererek yoğun bakımdan normal servise alındı.
Siirt Devlet Hastanesinde güvenlik amiri olarak görev yapan Turgut Kayar'a, yaklaşık 20 gün önce baş ağrısı ve halsizlik şikayetinin ardından yapılan korona virüs test sonucu pozitif çıktı. Korona virüs hastası Kayar, tedavisine başlanmak üzere serviste gözlem altına tutuldu, ancak durumunun ağırlaşması üzerine solunum cihazına bağlı şekilde yoğun bakıma alındı.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay'ın desteğiyle Turgut Özal Tıp Merkezi'nde korona virüse yakalanıp iyileşmiş ve sonrasında testleri negatife dönen hastadan alınan plazmanın Kayar'a uygulanması sağlandı. Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre Nakli ve Aferez Nakli Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt'un önerileri doğrultusunda plazma tedavisi uygulanan Kayar, ikinci günde solunum cihazından kurtuldu, ardından tedavisine devam edilmek üzere servise alındı.
Kayar’ın tedavisinin sürdüğü öğrenildi.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- AA- Siirt, iha