Afganistan’da bir hattat, beş yıl süren çalışmasını sonuçlandırarak dünyanın en büyük Kur'an-ı Kerim’ini yazdı. Projenin arkasındaki isim olan Muhammed Sabir Khedri, 30 yıldan bu yana süren savaşların Afganistan’ın kültürel mirasını ve geleneklerini kaybettirmediğini göstermek için böyle bir rekora imza attıklarını söyledi.
Afganistan Hac ve Dini İşler Bakanlığı tarafından dünyanın en büyüğü kabul edilen dev Kur’an, 2.28 metreye 1.55 metre ölçülerine sahip. Eski rekor, Rusya’nın Tataristan bölgesinde bulunan 2 metreye 1.5 metre ölçülerindeki Kur'an’a aitti.
Kumaş ve kağıttan yapılan Kur'an-ı Kerim, 500 kilogram ağırlığında ve 218 sayfa. Maliyeti yarım milyon doları bulan Kur'an’ın, özel kapağının yapımı için tam 21 keçinin derisi kullanıldı.
İKİ YIL SAKLADI
Khedri, altın el yazmasını milyonlarca renkli noktayla birleştirerek hazırladıkları Kur'an için, özel olarak atölyede dokuz öğrenciyle çalıştı. Böylece, dev sayfalar sembolik dekorasyonlarla kaplandı.
Hattat Khedri, “Kutsal kitabımızı güzel gösterebilmek için olabildiğince renk kullandım” dedi.
Khedri, eşi bulunmayan eseri sadece üretmekle kalmadı, dev Kur'an projesini iki yıl gizli tuttu. 2009 yılında bitirilen Kur'an, kaplaması tamamlanmadığı ve tutulacağı oda hazır olmadığı için bugüne kadar saklı tutuldu.
KÜLTÜR MERKEZİNE TAŞINDI
Dünyanın en büyük Kur'an-ı Kerim'i, 1980’lerde kurulan ve bir zamanlar 50 bin kitabın bulunduğu ve okul, tıp merkezi ve el dokuma atölyesinin bulunduğu bir kültür merkezine taşındı.
Kültür merkezinin kitaplığını süsleyen binlerce kitap, hem Sovyet işgali yıllarında, hem de 1996’da kontrolü ele geçiren Taliban’ın yönetimi altında yok oldu. Ancak 2001 yılında Taliban yönetiminin devrilmesiyle kültür merkezi yeniden açıldı.
Kültür merkezinin kurucusunun kızı Farkhunda Zehra Naderi, “Afgan bir sanatçının yeteneğini dünyaya sergilemekten onur duyuyoruz… Afgan halkı, dünyaya İslam’ın olumlu yüzünü göstermek istiyor” dedi.
Bugün küçük bir kütüphane işleten Naderi, dev Kur'an projesinin babasının rüyası olduğunu ve yıllarını bu rüyasını gerçekleştirmeye adadığını söyledi.
Khedri, “Bir gün bir başkası daha büyük bir Kur'an-ı Kerim yazarsa, bunu mutlulukla karşılarım” dedi.