Bilimsel Eczacılığın kuruluşunun 173. Yıldönümü, İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile Malatya Eczacılar Odası işbirliğiyle düzenlenen bir törenle kutlandı.
Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonunda yapılan törene, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Eczacılık Fakültesi Dekan Vekili Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Özdemir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süheyla Ünal, Malatya Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi, öğretim üyeleri, eczacılar ve öğrenciler katıldı.
Yeni eczacıların hayatlarında artık farklı terimlerle karşılaşacaklarını belirterek konuşmasına başlayan Malatya Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi, kamu kurum ıskontoları, muayene ücretleri, sağlık uygulama tebliği, medula sistemi, fiyat düşüşleri gibi eczacıları günlük hayatta yakından ilgilendiren konulara değinerek yaşadıkları sorunları anlattı. "Hasta Odaklı Eczacılık Modeline geçilmeli, eczacı hastasıyla çok yönlü ilgilenmeli ve birinci sınıf sağlık danışmanı olan eczacılara, eczacılık mesleğinin hakkı verilmelidir" diyen Özelçi, "eczane açacak yeni eczacıların muhakkak meslek örgütleriyle görüşmeleri gerektiğini belirterek yeni eczacılara mesleğinize, meslektaşlarınıza ve meslek örgütlerinize sahip çıkın" diye konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen Eczacılık Fakültesi Dekan Vekili Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Özdemir, “Dünyanın en eski mesleği olan eczacılık, sağlık sektöründe önemli kilit rol oynamaktadır. Akılcı ilaç kullanımı konusunda halkı bilinçlendiren eczacılara, tıbbi ve ekonomik olarak da büyük sorumluluk düşmektedir” dedi. Üniversite ve Sanayi işbirliği ve Ar-Ge çalışmalarının önemine değinen Prof. Dr. Özdemir, İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi olarak her türlü donanım ve öğretim üyesine sahip olduklarını ve öğretim üyesi başına düşen ulusal ve uluslararası makale sayısında önemli bir fakülte olduklarını ifade etti.
14 Mayıs gününün eczacılar için bayram olması nedeniyle sevinçle kutlanması ve güzelliklerden bahsedilmesi gerektiğini ifade ederek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, “Dünyada üniversitelerin rolleri değiştiği gibi meslek örgütlerinin de rolleri değişiyor. Bu değişime meslek örgütleri uyum sağlamalıdır. Mesleği sahada icra edenlerle fakülteler, birlikte iş yapan olmalıdır. Malatya Teknoparkta mutlaka Eczacılık Fakültesi öğretim üyeleri ile eczacılar, şirket kurarak öncü olmalıdırlar” dedi.
Eczacılık Fakültesinin önümüzdeki yıl modern bir binaya kavuşacağını belirterek sözlerine devam eden Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesinin sadece bina olarak değil, ülkenin ve üniversitenin kalkınmasında çok farklı bir model olacağını, ifade etti.
Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğretim elemanlarının müzik dinletisinden sonra stajyer öğrencilere önlük giydirme töreni ve stajyer öğrenci kabul eden eczacılara teşekkür plaketi sunumu gerçekleştirildi.
Daha sonra Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yılmaz Çapan tarafından “Eczacılıkta Nanoteknoloji Uygulamaları” konulu konferans verildi.