SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

“Çoklu Çapraz Karaciğer Nakilleri Deyince Akla Malatya Geliyor”

“Çoklu Çapraz Karaciğer Nakilleri Deyince Akla Malatya Geliyor”
A- A+ PAYLAŞ

ABD'nin Boston College'de görev yapan Türk bilim insanı Prof. Dr. Tayfun Sönmez ve Prof. Dr. Utku Ünver'in algoritma ve bilgisayar yazılımı kullanarak yaptıkları karaciğer nakli için vericileri eşleştiren sistemi uygulayan Malatya'daki İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde 33 hasta nakille sağlığına kavuştu.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, AA muhabirine, kadavradan organ bağışının son derece yetersiz olduğunu, dolayısıyla karaciğer nakli olmak isteyen hastaların mutlaka bir donör bulduğunu söyledi.

Enstitülerinde şu ana kadar 3 bin 500'ü aşkın nakil yaptıklarını belirten Yılmaz, bu nakillerin yüzde 85'inin canlı vericiden, yüzde 15'inin ise kadavradan gerçekleştirildiğini kaydetti.

Canlı vericilerin ancak yüzde 30-40'ının hastaya uyumlu olduğunu, kendi hastasına uyumsuz olan kişinin başkasına uyumlu olabildiğini anlatan Yılmaz, donörlerin takas edilmesiyle birlikte çapraz naklin yapıldığını ve her iki hastanın da şifaya kavuşabildiğini belirtti.

2019'da 5 karaciğer naklini aynı anda yaptıklarını, bu ameliyatın ardından çapraz nakil sistemini geliştiren Prof. Dr. Sönmez'in hastanelerine geldiğini ve geliştirdikleri sistemi burada uygulamaya karar verdiklerini dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:

"Çoklu çapraz karaciğer nakilleri sistemi Prof. Dr. Tayfun Sönmez ve Prof. Dr. Utku Ünver tarafından gerçekleştirildi. Bu modele Tayfun Sönmez, kaybettiği eşi 'Banu Bedestenci Sönmez Çapraz Karaciğer Nakli Sistemi' adını verdi. Çok gelişmiş bir sistem. Bana göre dünyadaki en önemli matematik modellerinden bir tanesi. Havuzda bekleyen hastaları eşleştiriyor ama ikiliden ziyade çoklu çapraz nakiller söz konusu. Tabi çoklu çapraz karaciğer nakilleri denilince de akla Malatya geliyor. Boston College'teki ekonomi profesörleri aslında 'dünyanın diğer ülkelerinde bu modeli uygulayabilir miyiz' diye düşünmüşler, Kore'ye gitmişler, orada bir takım çalışmalar yapmışlar fakat Malatya'da böyle bir çoklu karaciğer naklinin yapıldığını duyunca Tayfun Sönmez Amerika'dan Malatya'ya geldi. Bunu burada yapabileceğimizi anlattı, toplantılar, konferanslar yaptık. Sonuçta burada bu sistemi uygulamaya karar verdik. Bu dünyanın diğer yerlerinde çok nadiren yapılmış. Hindistan'da, Pakistan'da birer kez 3'lü çapraz nakil yapılmış. Ama Malatya'da 3 tane 3'lü ve çok sayıda yine 4'lü çapraz karaciğer nakli yapıldı. Çoklu çapraz karaciğer nakilleriyle daha fazla insana en azından organ nakli şansı sunabiliyorsunuz."

- Depreme rağmen nakiller sürdü

Kovid-19 sürecinden dolayı bu sistemi 2021'in sonunda uygulamak durumunda kaldıklarını, "asrın felaketi" olarak nitelenen depremlere rağmen nisan 2023'te 3'lü çapraz naklini gerçekleştirdiklerini ifade eden Yılmaz, "Daha sonra da dörtlü çapraz nakil yaptık. Bu çok büyük ses getirdi. İnsanlar her şeyden önce bir şekilde sağlığına kavuşmak için uyumsuz donörleri de olsa bunları artık getirip bu havuzda kolaylıkla algoritma sayesinde bir şekilde transplant etme şansına ulaştı diye düşünüyorum. Karaciğer hastası olanlar uyumsuz donörü de olsa mutlaka İnönü Üniversitesine başvurmalı. Burada havuzda çok kolaylıkla başka bir donör kendilerine uygun olabilir, takas sistemi ile karaciğer nakli olanağına kavuşabilir." dedi.

- Yurt dışındaki bilim insanları Malatya'ya eğitime geldi

Gerçekleştirdikleri nakillerle dünya genelinde dikkatleri üzerlerine çektiklerini aktaran Yılmaz, "İngiltere Birmingham'daki Quen Elizabet Hastanesi ki bu hastane transplant tarihinde son derece önemli bir yere sahiptir, Belçika Gent Üniversitesi, Hollanda'dan yine bir üniversite canlı vericili karaciğer nakil programını kurabilmek, geliştirebilmek için bizim merkezle irtibat halindeler. Buraya eğitim amacıyla akademisyenlerini gönderiyorlar. Bu da ne kadar önemli bir yerde olduğumuzun göstergesi." diye konuştu.

- "Merkezimiz Avrupa'nın ve dünyanın önemli merkezi"

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise çoklu karaciğer nakillerini gerçekleştiren Türkiye'deki tek merkez olduklarını, 5'li, 6'lı nakillerin hazırlığını yaptıklarını söyledi.

Çapraz nakillerin sağlık turizminde de yeni bir alan açtığını dile getiren Kızılay, şöyle dedi:

"Bunu sağlık turizmine de uygulayacağız. İnönü üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitümüz, Türkiye'nin, Avrupa'nın dünyanın önemli merkezi. Biz dünyada 2 numara, Türkiye ve Avrupa'da bir numaraydık. Çapraz nakillerle artık dünyada bir numarayız. Başka merkezlerde 'yapılamaz' denilen başka merkezlerde dokunulmayan ağır hastalara merkezimizde nakil yapılmakta. Dünyanın her ülkesinden bize karaciğer nakli için hasta gelmekte. Şu anda 20'nin üzerinde yabancı uyruklu doktor bizde eğitim almakta. Dolayısıyla bizim karaciğer nakli enstitümüz, dünyanın en önemli eğitim veren merkezlerinden birisi ve ülkemizde ve birçok ülkede buradan yetişen cerrahlar, nakil hemşireleri karaciğer naklini kendi merkezlerinde gerçekleştiriyor. Bu yönüyle de hem hastalara şifa dağıtan bir merkeziz hem de bu alanda çok önemli eğitim yapan bir merkeziz. Üçüncü bir özelliğimiz de karaciğer nakli ile ilgili karaciğerle ilgili çok önemli araştırmaları yapan ve yeni metotlar tanımlayan tıbba yeni yöntemler kazandıran bir bilimsel araştırma merkeziyiz. En son geldiğimiz noktada çapraz karaciğer nakli ile çok önemli bir açılımı ülkemize ve dünyaya sağlamış olduk. Daha önce böbrek çapraz nakillerini yapan ekip Nobel ödülü aldı. Ümit ediyorum ki karaciğer çapraz nakillerini yapan bizim ekibimiz de Nobel ödülü alarak bu güzel başarıyı taçlandıracağız."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Uğur Rize (1 yıl önce)
    2019 da karaciger nakli oldum 36 yaşındayım hocam yaptı ameliyatı allaha sükür yaşıyoruz rizeden selam allah kimseyi sağlıkla imtahan etmesin türkiyenin en iyi hastanesi malatyada gönül rahatlıyla her hastalıkta başvurun korkmayın yılmayın gidin ben rizeden geldim malatyaya her 3 ayda 1 ordayım stent icin malatyaya selam yaşamaya devam made in 4453 ;)
    0
    0
    Yanıtla
  • Misafir (1 yıl önce)
    Sayın hocam malatyamizin bu zor günlerinde bize bu gururu mutluluğu yaşattığınız size ve ekibinize çok teşekkür ediyoruz milletçe. Şu zor günlerde malatya da yüzümüzü güldüren bize bu onuru mutluluğu yaşatan sizsiniz. Allahım işinizi gücünü rast getirsin.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (1 yıl önce)
    Sezai hocam siz bizim gururumuzsun, Rabbim sizlere yardım etsin, kolaylıklar versin, iyi ki varsınız, başarılarınızın devamını dilerim.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Yavuz (1 yıl önce)
    Hastanemizin üst kadrosu hakkında pek bir şey söylemeye gerek yok. Yapılan ameliyatlar ve müdahaleler çok güzel ilerliyor. Tebrik ederiz ve devamını dileriz. Lakin siz o ameliyat veya müdahale aşamasına gelene kadar neler yaşıyorsunuz ; 1 - TOTM hastanesinde randevu almak bile çileli bir işlem. Mutlaka orada çalışan en alt kadrodan personel bir tanıdık veya akrabanız olması gerekli. 2 - Bu hastanede randevu aldınız ve randevu saatinde gittiniz diyelim. Çok beklersiniz. Sabah erken saatlerde 07:00 gibi gidip Sıramatik sisteminden bir sıra almazsanız randevu saati pek dikkate alınmıyor. Oradaki sıra fişi geçerli oluyor. 3 - Bu hastanede randevuya dikkat edilmiyor ve herhangi bir akrabası olan vatandaş gireceğiniz poliklinik önünde bekleyen hastaların hakkında tecavüz ederek ve sırıtarak yakını ile içeri girip işini 5dk da görüp gidiyor. 4 - Normal vatandaş sabah 07:00 gibi hastanede olacak ve en önemlisi 20dk lık bir işi olsa bile sağ olsunlar tüm personel el birliği ile o hastayı akşam mesai bitim saatlerine kadar oyalamak için ellerinden geleni yapıyorlar. 5 - Yani hastanede üst kadronun yaptığı güzel işler pek normal alt sınıf vatandaşa yansımıyor. İllaki üst kadrolardan, bir alt kadrodan, idari kadrodan, temizlik kadrosundan, şoför kadrosundan hiç olmadı çaycı kadrosundan birini bulmanız gerekecek. Şimdilik TOTM ile ilgili vereceğim bilgiler bu kadar. İşini hakkı ile yapanlara selam olsun.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    İnsanlığa sunduğu değerli hizmetleriyle Saygıdeğer Sezai hocamızı kutluyorum. Bilimi rehber edinenen hocamız Malatyanın gururudur.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Varolasınız (1 yıl önce)
    Allâh Sezai hocamız gibi nice hocalar nasip etsin bizlere. Hocalarımıza ve bütün sağlık personellerimize de kolaylıklar versin. Sezai hoca gibi değerlerin kıymetini bilmeliyiz. Oğlum dün tıp fakültesine başladı. Sezai hocayı tanımıyordu henüz. Çocukların karşısına geçip (elbisesi de müsait değilmiş ameliyattan çıkmış) öyle güzel bir konuşma yapmış ki oğlumun bakış açısı değişmiş. O da bu ekibe katılıp hizmet etmeyi düşünmeye başladı. Oysa planları çok farklıydı.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Sezai hoca gibilerin kıymeti bilinmez. Çalan, çırpanların kıymeti daha fazla biliniyor ne yazık ki. Her şart altında Malatyayı terketmeyen Sezai hoca hizmete devam etti. Gidenleri bilirsiniz. Özel hastanelerden gelen yüksek maaşları reddetti, Malatya da mütevazi üniversite maaşı ile hizmet etmeyi seçti. Peki soruyorum, Malatya için bu kadar özveri göstermesine rağmen Malatya onun için ne yaptı? Böyle insanlar yaşarken onure edilmeli, değeri kıymeti bilinmelidir. Ancak nafile, çünkü insanlar nankör.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Allah eksikliğinizi göstermesin hocalarının başarılarından onur duyuyoruz.
    %73
    %27
    Yanıtla