Malatya'da Kentsel Dönüşüm Projesi'nin uygulanacağı bölgede mağdur olduklarını ileri süren 200 civarındaki vatandaş toplu olarak belediyeye gelip, sözü edilen projenin iptali için dilekçe verdi. Belediye Başkanı Cemal Akın ise, kamulaştırma bedellerini az bulanların mahkemeye gitmelerini önerdi.
TOPLU DİLEKÇE..
Matbu şeklinde bastırılarak mağdur olduklarını ileri süren vatandaşlarca belediyeye verilen dilekçede, "Bizlere danışılmadan almış olduğunuz kentsel dönüşüm kararıyla, evlerimize yaklaşık 10'da 1 değerini vererek, evlerimizi ellerimizden almak istiyorusunuz. Ben kentsel dönüşüm ya da benim bakış açıkla Rantsal Dönüşüm Projesi'nin derhal durdurulmasını istiyorum. Ne pahasına olursa olsun evimi vermiyorum. Gereğini arz ederim" cümleleri yazıyor.
Mağdurlar adına açıklama yapan Beydağı Yamaçları Mahalleleri Eğitim, Kültür ve Yardımşyama Derneği Başkanı Mehmet Sait Aytekin, Kentsel Dönüşüm Projesi'ni Rantsal Dönüşüm Projesi olarak adlandırdıklarını ifade ederek, vatandaşların mağdur olmaması için sözü edilen projenin iptalini istediklerini aktardı.
Belediye Başkan Cemal Akın'ın, "Kimse mağdur olmayacak"dediğini hatırlatan Aytekin, "Vatandaşın evini yıkacaksınız, nasıl mağdur etmeyeceksiniz anlayamıyorum" ifadelerini kullandı. "70 yaşındaki bir adam, TOKİ evi için 90 bin YTL borçlandırılıyor. 70 yaşındaki bir kişi bu kadar parayı nasıl ödeyecek?" diye soran Aytekin, belediyenin kamuyunu yanılttığını iddia etti.
Polisin ve zabıta kuvvetlerinin geniş önlem aldığı toplu dilekçe belediyeye verildikten sonra vatandaşlar dağıldı.
BELEDİYENİN BÜLTENİ..
Bu arada konuya ilişkin olarak Belediye Basın Bürosu'nca yayınlanan bültende ise şöyle denildi:
"Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında gecekondulara biçilen değer tespit kriterleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı H. Cemal Akın, Kanunlar çerçevesinde vatandaşların haklarını koruyacaklarını söyledi.
Beydağı eteklerinde uygulanacak olan Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde yıkılacak olan gecekonduların değer tespitlerinin Bayındırlık Bakanlığının belirlediği kriterlere göre yapıldığını belirten Başkan Akın, değeri düşük bulan vatandaşların itiraz edebileceğini ve hesaplamanın yeniden yapılacağını ifade etti.
İkinci tespitte de değeri az bulan vatandaşların mahkemeye başvurabileceğini de kaydeden Başkan Akın, Eğer vatandaşlar ikinci değer tespitini de beğenmezse yargı yolu açıktır. Hakim nezaretinde bilirkişi heyeti teşekkül ederek evin değerini hesap eder. Mahkemenin verdiği değeri getirerek, TOKİye verir ve mahkeme değeri üzerinden işlem yapılmasını talep eder dedi.
Belirlenen değerleri vatandaşların beğenmemesini saygıyla karşıladıklarını belirten Başkan Akın, Ama bunun kanuni yolları var. Mera olan yerlere yüz yıllar geçse de ev yapılması mümkün değil. Ancak, kentsel dönüşüm çerçevesinde buralara konut yapılabiliyor. Mevzuat ancak kentsel dönüşümle meranın arsa olmasına izin veriyor. Bunlar kanuni çerçeveler içerisinde değerlendirilmeli şeklinde konuştu.
TOKİ tarafından Türkiye genelinde 140 yerde Kentsel Dönüşüm Projesi, 1400 yerde de Toplu Konut uygulaması yapıldığını söyleyen Başkan Akın, böyle önemli ve faydalı hizmeti gölgelemek isteyen bazı kişilerin çaba sarfettiğini ifade etti.
Başkan Akın, Araç Alt Geçitleri, Yağmursuyu Drenaj Kanalları, Yeni Camii Çevre Düzenlemesi, Sümerpark gibi Malatya için önemli hizmetler yapılırken de bazı kişiler tarafından olumsuz görüşler belirtildiğini, bu kişilerin yeniliğe ilk başta karşı çıktıklarını, ancak daha sonra memnun kaldıklarını belirterek, vatandaşların hak kaybının olması durumunda, bu hakkın mahkeme kanalıyla da olsa alınacağını söyledi.
Binaların değerinin tespitini, Bayındırlık Bakanlığının tespit ettiği ölçüler üzerinden yapıldığını belirten Başkan Akın, Kentsel Dönüşüm projesiyle bir fırsat doğmuş, arsaya, eve para veriliyor. Şehrin güzelleşmesi ve gecekondulaşmadan kurtulması noktasında herkesin gayret göstermesi lazım dedi."