1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bu yıl koronavirüs (kovid-19) salgını nedeniyle alanlarda kutlanamayacak. Bu kapsamda Malatya Emek Platformu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.
Emeksiz Üst Kavşağı'nda gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan KESK Malatya Dönem Sözcüsü ve SES Malatya Şube Başkanı Sakine Doğan, “Bizler bu ülkenin işçileri, emekçileri, kamu emekçileri, mühendisleri, memurları, hekimleri, aydınları, akademisyenleri, sanatçıları, gençleri, kadınları, emeklileriyiz. Bizler bu dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini, alın terimizle, aklımızla, bilgimizle kısacası emeğimizle üretenleriz. 2020’nin 1 Mayıs’ında her yıl olduğu gibi umutlarımızla, bilincimizle ve dayanışmamızla bir aradayız” dedi.
Doğan, basın açıklamasını şöyle sürdürdü:
“On yıllardır dünya haklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik krizler, artan işsizlikler, yoksulluk, işsizlik dışında hiç bir şey sunamayan bu düzen küresel salgın ile beraber büyük bir uygarlık krizi yaşıyor. Kapitalist sistem insanlığın, doğanın ve yaşamın üzerine çöküyor. Bu uygarlık krizi bir kez daha gösteriyor ki, bu düzenin çarkları bizleri, dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini üretenleri insanca yaşatmak için kurulmamış. Salgın koşullarında bile zorunlu olmayan işlerde, fabrikalarda, atölyelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında, şantiyelerde çalışmamızı dayatan; zorunlu işlerde gerekli önlemleri almadan bizleri çalıştıran bu düzen, bizi üretimdeki herhangi bir araç gereçten farksız basit bir meta olarak görüyor. Artık daha net görüyoruz ki, insani ihtiyaçlarımız için üretmiyoruz, insanca yaşamak için üretmiyoruz, toplumun geniş kesimlerine daha iyi bir yaşam kurmak için üretmiyoruz.”
“Biz yeni bir toplumsal düzen istiyoruz” diyen Doğan açıklamasında şunları kaydetti:
“Eğer bugün biz emekçilerin egemen olduğu bir düzen olsa idi salgına karşı toplumun sağlığını, işini ve geçimini koruyacak gerçek bir mücadele verirdik. Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma acilen durdurulurdu. Çünkü yaşamaktan, insandan daha önemli bir şey olmazdı. Salgın süresince herkesin işi ve geçimi devletin güvencesinde olurdu.”
Basın açıklamasının ardından, katılımcılar tarafından işçiler ve sağlık çalışanları alkışlandı. Basın açıklamasına KESK, DİSK ve TMMOB ile siyasi partilerin temsilcileri, bazı dernekler katıldı.
Malatya Emek Platformu tarafından 1 Mayıs’ta saatler 21.00’i gösterdiği balkonlardan 1 Mayıs Marşı’nın çalınacağı bildirildi.
"VİRÜS DEĞİL AKP POLİTİKALARI ÖLDÜRÜYOR"
Bu arada, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle hazırladığı raporda ‘Emekçiyi virüs değil AKP öldürüyor’ görüşüne yer verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba,1 Mayıs öncesi “Emek Raporu” hazırladı. Raporda, “Geçtiğimiz ay asgari ücretlinin sofrasından, 6 kilo et, 9,5 kilo zeytin, 36 kg pirinç, 52 kg bulgur, 14 kg tavuk ve 23 kg yağ eksildi” tespitine yer verildi.
Ağbaba konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada “İşçiler ve emekçiler virüsten kurtulsa bile AKP iktidarının yarattığı düzende açlığa ve sefalete sürükleniyor. Çalışanlar bu yıl 1 Mayıs’ı hem virüs salgını hem de iktidarın kuşatmasında karşılıyor” dedi.
“Son 2 yıldır ekonomik krizin pençesinde işsizliğe ve yoksulluğa mahkum olan emekçiler virüs salgınının ortaya çıkardığı ekonomik yükün altında ezilmektedir.” ifadelerini kullanan CHP Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, sözlerine şöyle devam etti: “Emekçilerin kira, fatura ve kredi borçları ertelenmediği gibi işçiler bankalardan faizle borç para almaya zorlandı. 20 yaş altı sokağa çıkma yasağına rağmen 1 milyon 385 bin genç çalışan bu yasaktan muaf tutuldu. Sözde işten çıkarmalar yasaklanırken ücretsiz iznin önü açıldı. İşverene 2 bin 943 lira ödemesi koşulu ile işten çıkartılmalar yasal hale geldi. Ücretsiz izne gönderilecek işçiler aylık bin 177 lira ile açlıktan ölmeye terk edildi. Asgari ücretlinin sofrasından et ve tavuk gitti.”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba tarafından hazırlanan raporda şu görüşlere yer verildi;
-AKP ilk ekonomik istikrar kalkanı paketinde 100 milyar TL’lik destek açıklarken, bu destek dar gelirli yoksul emekçileri görmezden geldi.
-Kısa çalışma ödeneği koşullarını iyileştireceğini iddia eden iktidar, kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşulu olan son 3 yılda 450 güne indirdi ve yine milyonlarca çalışanı bu haktan mahrum bıraktı.
-Çalışanların kredi kartı, kira ve faturalarını ödemeyi aklının ucuna dâhi getirmedi.
-Yıllardır uygulanmak istenen güvencesiz çalışma koşulları olan telafi ve uzaktan çalışma esnek çalışma modeline dönüştürüldü.
SOFRADAN 6 KİLO ET, 9,5 KİLO ZEYTİN, 36 KG PİRİNÇ, 14 KG TAVUK AZALDI
-Geçtiğimiz ay asgari ücretlinin sofrasından; 541 adet makarna, 6 kilo et, 9,5 kilo zeytin, 36 kg pirinç, 52 kg bulgur, 14 kg tavuk ve 23 kg yağ eksildi.
-Çıkartılan torba yasa kanunu ile 15 Mart ve sonrasında işsiz kalanlara ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçilere aylık 1177 TL’lik sefalet ücreti layık görüldü ve işçilere adeta acınızdan ölün dendi.
-Sözde işten çıkarmalar yasaklanırken ücretsiz iznin önü açıldı.
-İşverene 2943 TL ödemesi koşulu ile işten çıkartılmalar yasal hale geldi.
-Torba yasada 15 Mart’tan önce işsiz kalanlar ve işsizlik ödeneği biten milyonlarca yurttaş yok sayıldı.
-İşçilerin Toplu sözleşme ve grev hakkı 3 ay süreyle ertelendi.
-Çarklar döndü en az 60 işçi virüsten yaşamını yitirdi.
-Sokağa çıkma yasağı işçilere uğramadı ve üretime zorla devam ettirilen iş yerlerinde işçiler virüs salgını karşısında çaresiz bırakıldı.
-Virüs salgınında kaynaklı olarak birçok iş yerinde gerekli sağlık tedbirleri alınmazken bunun neticesi olarak en az 60 işçi virüs salgınından kaynaklı olarak yaşamını yitirdi.
-İktidar 2020 Temmuz ayına ertelediği 50 ‘den az çalışanların olduğu iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini gündeme almadı.
-20 yaş altı sokağa çıkma yasağına rağmen 1 milyon 385 bin genç çalışan bu yasaktan muaf tutuldu ve zorla iş yerlerine gönderildi.
GENİŞ TANIMLI İŞSİZ SAYISI 8,5 MİLYONA DAYANDI
-Ocak ayı işsizlik verilerine göre geniş tanımlı işsiz sayısı 8,5 milyona dayandı.
-Sadece iki genelge ile en az 252 bin iş yerinin faaliyetlerine son verilirken, bu iş yerlerinde en az 2,5 milyon kişi işsiz kaldı.
-Evde kal çağrısı ile 6 milyon sokak emekçisi ve 1 milyon civarında gündelik işlere giden kadın emekçiler işsiz ve gelirsiz kaldı.
-Toplamda 18 milyon kişi virüs salgınından kaynaklı olarak bir anda işsiz ve gelirsiz kaldı.
İşsizlik sigorta fonu virüs salgınında işçiden çok işverene yaradı.
2020 Mart ayı itibariyle işsizlik sigorta fonunun toplam varlığı 131 Milyar 972 Milyon 739 Bin TL’ye yükseldi.
-Sadece Mart ayında işverenler işsizlerden 1 milyar TL daha fazla ödenek kullandı.
-İşverenlere son iki yılda 47 milyar TL’lik istihdamı koruma desteğine rağmen istihdam 2018’den bugüne 1 milyon 472 bin kişi azaldı.
MESAJLAR..
AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık
"İşçi ve emekçi kardeşlerimiz, ülkemizin büyümesi ve istikrar içinde gelişmesi, belirlenen hedeflere ulaşması sürecinde önemli bir role sahiptir. İşçi ve emekçilerimizin, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve haklarına sahip çıkılması devletimizin her zaman öncelikli konuları arasında yer almıştır.
Ülkemizde 1 Mayıslar, ilk kez 1909’dan itibaren kutlanmaya başlanmış ve 12 Eylül ihtilal döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılmıştır.
Alın teri ve emeğe saygının sembolü olan bu köklü gelenek, 22 Nisan 2009 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen 5892 sayılı yasayla resmi tatil olarak belirlenmiş ve ‘Emek ve Dayanışma Bayramı’ olarak ilan edilmiştir.
Hükümetlerimiz, sivil toplumun önünü açmayı, sivil inisiyatifin demokratik süreçlere katılmasını her zaman önemsemiş; çalışma hayatının standartlarını yükselten birçok yasal düzenlemeyi gerçekleştirmiştir. Yasal düzenlemelerin getirdiği olumlu hava çalışma hayatına da yansımıştır.
Güçlü Türkiye'nin inşasında geçmişte olduğu gibi bugün de hep birlikte çalışmaya alın teri dökmeye devam ediyoruz. Ülkemizde yaşanan iş kazaları sonucu görevi başında hayatını kaybeden işçilerimizi rahmetle yad ediyorum. Türkiyemizin geleceği için vatan ve millet sevgisiyle değer üreten emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü tebrik ediyorum."
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, “1 Mayıs emeğin ve alın terinin günüdür. Alın teri bu dünyadaki en kutsal hazinedir” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan mesajında,“Bir ülkenin kalkınmasında, gelişmesinde, emekçinin büyük rolü vardır. Hayatını emekleriyle kazananlar, geçimini alın teriyle elde ettikleri helal kazançlarla sağlayanlar, milli gelirimizi sürekli ayakta ve dipdiri tutanlar için bugün gurur günüdür.
1 Mayıs’ın ülkemizdeki tüm çalışanlara daha iyi çalışma koşullarının sağlanacağı, herkesin insan onuruna yaraşır bir şekilde çalışarak emeğinin karşılığını alacağı bir dönemin başlamasına vesile olmasını temenni ediyorum.
Hükümetimizin istihdama yönelik çalışmalarını yerel ölçekte de başarılı bir şekilde desteklemeye ve yürütmeye gayret ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak emeğin ve emekçinin yanında olmaya her zaman özen gösterdik.
Ülkemizin kalkınmasında ve ilerlemesinde alın terleriyle lokomotif güç oluşturan tüm işçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyor, bu anlamlı günü birlik ve dayanışma ruhu içerisinde geçirmelerini temenni ediyorum” dedi.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com