SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ebediyete Kadar Anılacak Bir Şey Varsa Şehitlerimiz ve Gazilerimizdir"

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e, Sakarya Zaferi'nin ardından 'Mareşal' rütbesi ile 'Gazi' ünvanının verildiği 19 Eylül 1921 tarihinin 'Gaziler Günü' olarak kutlanması kapsamında, bugün Malatya'da da çeşitli törenler yapılacak. Bu arada, il yöneticileri Gaziler Günü dolayısıyla birer mesaj yayınladılar.

GAZİLER GÜNÜ..
13 Eylül 1921′ de  kazanılan Sakarya Zaferi’nin hemen ardından, 14/15 Eylül gecesi, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile  Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Edirne ve Kozan Milletvekilleri sıfatıyla  Büyük Millet Meclisi Reisliği’ne cepheden telgrafla şu önergeyi gönderdi:

“Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle  muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine  müşirlik rütbesi ile gazilik ünvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi’nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya  bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz.”

Sakarya Meydan Muhaberesi’nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, TBMM’since Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’e, “MAREŞAL” rütbesi ile “GAZİ” ünvanı verilmiştir. 19 Eylül, “GAZİLER GÜNÜ” olarak kutlanmaktadır.

KUTLAMA PROGRAMI..
Malatya'da 19 Eylül 2024 Perşembe günü yapılacak Gaziler Günü kutlamalarının programı şöyle:

"A- MALATYA GARNİZON ŞEHİTLİĞİ ZİYARETİ (19 Eylül 2024 Saat  09.30 )
1-Çelenk Sunma Töreninden önce saat 09.30’da Garnizon Şehitliği ziyareti gerçekleştirilecektir.

B. 19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ KAHRAMANLAR YÜRÜYÜŞÜ (19 Eylül 2024 saat 10.00-10.30)
1- Şehitlik Ziyaretinin ardından ’19 Eylül Gaziler Günü Kahramanlarla Yürüyoruz’ mottosuyla Millet Bahçesi önünden Atatürk Anıtına kadar yürüyüş gerçekleştirilecektir.

C-ÇELENK SUNMA TÖRENİ ( 19 Eylül 2024 Saat 10.30 )

1- 19 Eylül 2024 Perşembe günü saat 10:00’da Valilik Makamı, Garnizon Komutanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Malatya Şube Başkanlığının çelenkleri ile çelenk sunmak isteyen diğer kurum ve kuruluş çelenkleri Atatürk Anıtı önünde hazır bulundurulacaktır.
2- Çelenkler saat 10.30’da Tören sunucusunun daveti ile protokol sırasına göre Atatürk Anıtına  
   sunulacaktır.
3- Saygı duruşundan sonra İstiklal Marşı ile birlikte Şanlı Bayrağımız göndere çekilecektir.

Ç-KONGRE KÜLTÜR MERKEZİ’NDEKİ TÖREN ( 19 Eylül 2024 Saat 11.15 )

1- Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması,
2- Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı İbrahim CENGİZ’ in konuşması,
3- Garnizon Komutanlığında görevli bir personel tarafından konuşma yapılması,
4- Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğünce belirlenen 1 kız 1 erkek öğrenci tarafından “Gazilik”  konulu şiir okunması,
5-Abdulkadir Eriş Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri tarafından Kahramanlık Türkülerinin söylenmesi.
6- Sayın Valimizin hitapları. (Tensip buyurdukları takdirde)

D-DİĞER ETKİNLİKLER

1-Malatya Müftülüğünce Şehit ve Gazilerimiz için 19 Eylül 2024 Perşembe günü İkindi Namazından önce Kernek Karagözlüler  Cami’nde mevlit okutulacaktır.(Saat 15.30) 
2-‘Kahramanlarımız Sahada, Kalbimiz Onlarla’ etkinliği çerçevesinde Yeşiltepe 1 Nolu Spor Salonunda 14.00-16.00 saatleri arasında spor etkinlikleri düzenlenecektir.
3- Malatya Büyükşehir Belediyesi’nce günün anlam ve önemini belirten pankartlar yaptırılarak şehrin uygun yerlerine asılacaktır.
4- Gaziler günü nedeniyle 19 Eylül 2024 Perşembe günü saat 14.00’te Sayın Valimiz, Garnizon Komutanımız, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız, İl Emniyet Müdürümüz ve İl Jandarma Komutanımız tarafından Şehit Gazi Dernekleri ziyaret edilecektir. 
5-19 Eylül 2024 Perşembe günü saat 17.30’da 2. Ordu Komutanlığı Bölge Bandosu Konseri düzenlenecektir. (Yer: Malatya Park AVM )
6- Altay Kışlasında bulunan Şehitler Müzesi’nin 16-20 Eylül 2024 tarihleri arasında halkımız ve öğrencilerimizin ziyaretine açılması."

MESAJLAR..

Malatya Valisi Seddar Yavuz
"Gazilik; mukaddes değerler uğrunda, şehit olma arzusuyla en değerli varlığı olan canını ortaya koyarak mücadele ederken yaralanan kahramanlara verilen ve Milletimizin tarihi boyunca yaşattığı gaza ruhunun ifadesi olan bir unvandır.

Şanlı tarihi boyunca, tüm zorluklara karşı bağımsızlık ve istiklalini canı pahasına korumayı ilke edinen aziz milletimiz, bu uğurda şehit ve gazi olmayı büyük bir onur ve gurur kaynağı saymış ve bu fedakârlığın karşılığında girdiği her mücadeleden zaferle çıkmıştır.

Aziz vatanımızın bağımsızlığı ve bölünmez bütünlüğünü korumak için canları pahasına cepheden cepheye koşan, bu uğurda şehit olmayı göze alan gazilerimiz, ülkemizin medarı iftiharı, vatanseverliğin ve kahramanlığın yaşayan abideleridir. 

Şehitler vatan uğruna nurlanan, gaziler de bu uğurda onurlanan kahramanlar ve şehitlerimizin emaneti olan değerlerin yaşatıcılarıdır. Ebediyete kadar anılacak bir şey varsa, milli değerlerimizi yaşatan şehitlerimiz ve gazilerimizdir.

Mukaddes vatanımız; varlığını milletimize adamış kahraman şehitlerimizin ve gazilerimizin bizlere emanetidir. Bu bilinç içerisinde, Devletimiz ve aziz milletimiz gazilerimizin hatırasını her daim canlı tutarak onları yad etmekte, gazilerimize ve onların ailelerine hak etmiş oldukları değeri verme gayretiyle daha iyi imkânların sunulması, sorunlarının ivedilikle çözülmesi noktasında büyük bir hassasiyet göstermektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, vatanımız için canlarını hiç düşünmeden feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyor, hayatta olan gazilerimize de sağlıklı, uzun ömürler diliyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er
Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı. Başkan Er, “Üzerinde yaşadığımız vatan toprakları, tarih boyunca nice savaşlara, nice entrikalara sahne olmuştur. Aziz milletimizin ruhundaki vatanseverlik, kahramanlık ve bağımsızlık duygusu düşmanların heveslerini kursaklarında bırakmıştır” dedi.

Geçmişi şan, şeref ve kahramanlıklarla dolu olan milletimizin gaziliği ve şehitliği en büyük paye olarak benimsediğini dile getiren Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, “Bizim Milletimiz öyle asil, öyle cesur ve öyle muazzez bir millettir ki; Allah yolunda, vatan, millet bayrak ve mukaddesatı uğruna can vermeyi, kâh gazi olmayı, kâh şehit olmayı en büyük şeref, en büyük bahtiyarlık addetmektedir. Bunun içindir ki, 19 Eylül 1921 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e 'Mareşal Rütbesi' ile 'Gazilik' unvanı verilmiştir. Millet olarak aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin bu destansı fedakârlıklarını her daim minnet ve şükranla yâd etmekteyiz. Bu vesileyle de her 19 Eylül’ü Gaziler Günü olarak kutlamaktayız.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, cennet vatanımız, aziz milletimiz ve mukaddesatımız için gözlerini kırpmadan canlarını siper eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete irtihal etmiş kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyor, hayatta olan gazilerimize sağlıklı, huzurlu uzun ömürler diliyorum” dedi.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Recep solmaz (5 saat önce)
    Gazı Mustafa kemal ATATÜRK ^ün önderliğinde bu güzel vatani bizlere bırakmak için şehit olan gazi olan ülkemin menfaatsiz yiğitleri sevgi ve saygıyla rahmetle anıyorum. Allah mekanlarını cennet etsin gazilerimizde sağlık ve mutluluk versin .bu vatan için bayrak için ter ini dahi akıtmadan sahte karcilarida Allahım bildiği gibi yapsın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (9 saat önce)
    En başta ülkemizin kurucusu ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, bize bu toprakları Vatan bırakan tüm kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. Hayatta olan tüm gazilerimize sağlıklı bir ömür diler, gaziler günü kutlu olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ulu önder (12 saat önce)
    Çok yaşa ulu önder. Bıraktığın ülke şuan içeride ve dışarıda çok zor durumda. Ama bizler yılmaz BEKÇİLERİYİZ !
    %86
    %14
    Yanıtla