Atatürk’ün Malatya’ya ilk gelişinin 82. yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı. Törenlere; Vali Vasip Şahin, 2.Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Burhanettin Aktı, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, askeri ve mülki erkan ile öğrenciler katıldı. İlk tören Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulması ile başladı. Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin yanı sıra CHP ve BBP İl Başkanlıkları tarafından da Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır 'Anıt Şeref Defteri'ni imzaladı.
Başkan Çakır, 'Anıt Şeref Defteri'ne “ Cumhuriyetimizin kurucusu aziz Atatürk, ilimizi teşriflerinizin 82. yıl dönümünde bir kez daha manevi huzurunuzda toplanmış bulunmaktayız. 91 yıl önce ifade ettiğiniz; ‘Millete efendilik yoktur, hizmet vardır. Bu millete hizmet eden onun efendisi olur’ düsturu ile hareket ederek; Halktan aldığımız güç ve yetki ile Malatyamızı gerek fiziki gerekse sosyal ve kültürel alanda daha yaşanılabilir bir kent yapma adına ekibimle birlikte yoğun bir gayretin içerisindeyiz. Büyükşehir statüsü ile taçlanmış olan ilimizi ‘Muasır Medeniyetler Seviyesine Çıkarma’ hedefi doğrultusunda yarınlara hazırlamanın heyecanı ile bütün hemşehrilerim adına şükranlarımı arz ediyorum.” mesajını yazdı.
Atatürk Anıtı önündeki törenin ardından törene katılanlar, Atatürk Evi’ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında Malatya Müzesi Uzmanı ve Antropolog Hüseyin Şahin tarafından Atatürk Evi’nde sergilenen eserlerle ilgili bilgiler verildi.
HEM’deki Tören
Halk Eğitim Merkezi’ndeki törende ise Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır konuşmasında; “Bin bir güçlük ve yokluk içerisinde emperyalist güçlere karşı kurtuluş savaşı veren aziz milletimizin önderliğini yapan Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan sonra, yani millet iradesini egemen kıldıktan sonra, ülkenin kalkınmasına ve imarına yönelik çalışmalara hız vermiştir. Atatürk, 13 Şubat 1931 tarihli ilk ziyaretini, yeni açılan Fevzi paşa-Malatya Demiryolu ile gerçekleştirmiş ve Malatya’da irat ettiği bir nutuk ile de Türkiye Cumhuriyeti için demiryollarının stratejik ve ekonomik önemini vurgulamıştır. Bu ziyaretinde, Malatya için “Önemli ve Feyizli Şehir” nitelemesini yapan Atatürk, şehrimizde bir gün konaklamış, ertesi gün de Adana’ya gitmek üzere yine demiryolu ile ilimizden ayrılmıştır." dedi.
"Malatya'ya Verdiği Önemi Göstermiştir"
"Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ilk ziyaretinde, Malatya halkı ile daha geniş bir zamanda yeniden birlikte olma arzusunu belirtmiş, bu doğrultuda ikinci ziyaretini 14 Kasım 1937 tarihinde gerçekleştirmiştir." diyen Başkan Çakır, " Bu ziyaretinde inşa halindeki Sümerbank Mensucat Fabrikası ile Devlet Hastanesini denetlemiş, ayrıca beraberinde bulunan Türkiye İş Bankası Genel Müdürüne de Malatya’nın ekonomik ve sınaî durumuna ilişkin bir rapor hazırlaması talimatını vermiştir. Bu çalışmalar kapsamında, yurt gezilerine çıkan Atatürk, ilki 13 Şubat 1931’de, ikincisi de 14 Kasım 1937’de olmak üzere iki defa ilimizi ziyaret ederek, gelişen ve büyüyen Malatya’ya verdiği önemi göstermiştir. Anadolu şehirlerinin imarına büyük önem veren ve bu öneme, 1 Mart 1922 tarihindeki Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış töreninde “Yaşamak için ve ekonomik gelişmemizi temin etmek için, şehirlerimizin imarına dört elle sarılmak mecburiyetindeyiz.” sözleri ile vurgu yapan Atatürk’ün Malatyamız için gösterdiği bu yakın ilgi ve sahiplenme, bizim için büyük bir anlam ve önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.
Haber Kaynağı : Görüş Gazetesi