Türkiye’de tarımsal eğitim alanında yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe ve deneyime sahip olan Malatya Tarım Meslek Lisesi (Ziraat Okulu) mezunları ilki geçen yıl yapılan Mezunlar Pilav Şenliği’nin 2.’sinde biraraya geldi.
İlk mezun öğrencilerden Münir Barutçu ve okulun mezunlarından İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Bayram Murat Asma ile şenlik sponsorlarına plaket verilen pilav şenliğinde konuşan Battalgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Sarıcı yakın bir gelecekte ziraat okulunun geniş arazisi üzerinde mevcut tarımsal eğitim konseptine uyumlu bir modern eğitim kampusu kurulması yolunda çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı. Okul Müdürü İdris Fırat ise, okulun mevcut durumu hakkında bilgi verdi ve tarımsal eğitimdeki önemine vurgu yaptı.
Yoğun Katılım
Tarım Meslek Lisesi yönetimi tarafından okulun Battalgazi ilçesindeki yerleşkesinde düzenlenen Ziraat Okulu Mezunları 2. Pilav Şenliği’ne okulun adının Ziraat Okulu olduğu dönemde okuyan ve aralarında İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Bayram Murat Asma, Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Çelikhan Belediye Başkanı Mehmet Bora’nın olduğu çok sayıda mezunun yanı sıra, TSO Başkanı Hasan Erkoç, Battalgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Sarıcı, İşkur İl Müdürü Vahap Toman, Malatya ESKK Başkanı Ali Evren, DSİ Şube Müdürü Mehmet Albostan, Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdürü Ali Cengiz, Söke Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi Müdürü Nizamettin Opanoğlu, Malatya Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Nalçacı, Malatya Musiki Cemiyeti Başkanı Mehmet Tunçyıldırım, Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı ve Kiltepe Mahallesi Muhtarı Aliseydi Yücekaya, Kayısıkent Muhtarlar Derneği Başkanı Erdal Yağlıcı, okul yöneticileri, öğretmenler ve mezunların aileleri katıldı.
Tarım Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Enver Kalaycıoğlu’nun açış konuşması ile başlayan törende, daha sonra okul Müdürü İdris Fırat ve Battalgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü konuştu.
Bugün Tarım Meslek Lisesi olarak teorik ve pratik eğitim ve öğretim yapan okulun 1963 yılında eğitime başladığını belirten Enver Kalaycıoğlu, okulun Türkiye’deki 14 ziraat okulundan biri olarak yaklaşık 50 yıldan bu yana Türkiye’deki tarımsal eğitime ve tarıma hizmet verdiğini söyledi. Ziraat okulu olarak eğitime başlayan okulun bugün 60 ilden SBS ile gelen öğrencilere tarım ve hayvancılık alanında teorik ve pratik eğitim verdiğini ifade eden Tarım Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Kalaycıoğlu, geçen yıl başlatılan ve artık geleneksel bir kimlik kazanmaya başlayan Pilav Şenliği’nin mezunlar, okul yönetimi ve mevcut öğrenciler arasında bir dayanışmaya vesile olması bakımından son derece faydalı olduğunu kaydetti.
Daha sonra konuşan Tarım Meslek Lisesi Müdürü İdris Fırat, lisenin gıda, tarım teknolojisi, ve hayvan sağlığı olmak üzere 3 alanda eğitim verdiğini belirterek gelecek yıldan itibaren peyzaj mimarisi bölümü için de öğrenci alınacağını kaydetti. 2012 yılında ilk defa kız öğrenci alındığını da ifade eden Fırat okulun fiziksel mekan sıkıntılarının giderilmesi konusunda çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Fırat, mezunları biraraya getiren Pilav Şenliği’nin aidiyet duygusu yaratması ve uzun yıllar birbirini görmeyen okul arkadaşlarını buluşturması açısından beğeni toplayan bir etkinlik olmasından mutluluk duyduklarını kaydetti.
Eğitim Kampusu Kurulacak
Pilav Şenliği’nde son olarak konuşan Battalgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Sarıcı, Malatya Tarım Meslek Lisesi’nin 50 yıla yaklaşan birikiminin ve tecrübesinin Türkiye tarımı ve tarımsal eğitiminin gelişmesinde önemli bir role sahip olduğunu vurguladı. Ziraat Okulu olarak faaliyete başlayan okulun 50 yıllık süreçte hemen her alanda başarı gösteren ve devlet yönetiminde önemli mevkilere gelen öğrenciler yetiştirdiğini söyleyen Sarıcı, okulun bundan sonra da başarılı eğitim faaliyetine ve pratik tarımsal çalışmalarına modern bir eğitim kampusu ile devam etmesi için yeni bir projenin uygulanması yolunda hazırlıklar yapıldığını söyledi.
Tarım Meslek Lisesi’nin geniş arazisi üzerinde ana okulu – ilköğretim ve lise düzeyinde eğitim kurumları içeren modern bir eğitim kampusu kurulması konusunda çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.
Bu konuşmalardan sonra, plaket törenine geçildi. Törende, Ziraat Okulu’nun İlk mezunları adına 1965-1966 mezunu Münir Barutçu, kayısı ile ilgili yaptığı araştırmalar anısına Ziraat Okulu mezunu İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Bayram Murat Asma ve pilav şenliğinin düzenlenmesine katkı sunan sponsorlara plaket sunuldu.
Tarım Üniversitesi’nin Altyapısı Olacak
Plaketini alırken kısa bir konuşma yapan Ziraat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Bayram Murat Asma, Ziraat Okulu mezunları olarak pilav şenliğinde buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, organizasyonu gerçekleştiren okul yöneticilerine teşekkür etti. Kayısı araştırmaları için kendisine sunulan plaketin anlam ve değerinin büyük olduğunu söyleyen Doç. Dr. Asma, ‘Ziraat Okulu devletin imkanları ile bize okuma ve hayatta başarılı olmanın yollarını açtı. Devletni ve milletin imkanları ile okuduk. Bu yüzden bu ülkeye, Malatya’ya ve Malatya’nın en önemli ekonomik, sosyal ve kültürel ürünü olan kayısıya hizmet etmek de bizim temel görevimizidir’ şeklinde konuştu. Ziraat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Asma, Tarım Meslek Lisesi’nin modern bir eğitim yerleşkesine kavuşması sonrasında, Battalgazi Tacan yerleşkesine kurulması planlanan Tarım konseptli üniversitesinin altyapı gücünü oluşturacağını söyledi.
Plaket töreninden sonra, davetlilere etli pilav ikram edildi.
Pilav şenliğine Kırgızistan’dan Malatya’ya gelerek kayısı konusunda inceleme yapan heyet ve heyeti ağırlayan Malatya Meyecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Yaşar Zengin de katıldı.
Yemek sonrasında ise Elazığ Devlet Korosu sanatçısı Selahattin Yalçınkaya ve Malatya Musiki Derneği sanatçılarının konseri gerçekleştirildi.
Fevzi Çiçek’den Kupa Jesti
Bu arada geçtiğimiz yıl ilki yapılan Pilav şenliği kapsamında düzenlenen futbol turnuvasında şampiyonluğu kazanan Tarım Meslek Lisesi ekibine verilen şampiyonluk kupası, okulun müzesine konulmak üzere okul mezunlarından Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek tarafından okul yöneticilerine teslim edildi.
Haber-Fotoğraf: Niyazi DOĞAN
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.